自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同埋大果個會以為連媽媽都唔鍚佢, 將佢俾人, 再諗諗其他方法先.

原文章由 kitty0502 於 07-11-14 17:01 發表

我都係仲有個細架喎!我覺得呢d唔係咩藉口囉,
無男人唔會死架嘛
咁將個大既比人湊,咁對個大又會公平咩?

男爵府

我好擔心你個大女,
因你現任丈夫不太喜歡大女,

你有無想過再過幾年個女青春期,
將會仲有更多問題發生:-|

你現在一定要處理這些問題先.

你不如找學校社工幫下,好過自己轉牛角尖

洋房

其實我同我先生已經傾過無數咁多次都傾唔掂,根本上C6就無唸過我感受其實都係靠自己,外婆亦幫唔到我凑.前夫更加吳駛唸,我成日都覺得自己好失敗:-( :-( 大女&細小朋友都好慘:-( :-( :-( 希望佢地大大吓就明白啦

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 kitty0502 於 07-11-14 16:48 發表
點解你會比你先生打你個女?
我唔會比我老公打同鬧我個仔,我會勁唔鍾意,
寧願同佢鬧交
曾幾何時我都同我老公講過呢個問題,
我覺得佢唔夠關心我個仔,
當時我話如果你真係接受唔到我個仔,
咁不如分 ...

立場要堅定呀,唔好比個老公食住上,樓主.....你記住你嗰個係女呀!如果佢再係咁樣,你不如揾自己爸爸媽媽上去你屋企湊,當睇住D仔女,實質係睇住你老公,咁佢都唔會太過份呱

大宅

嘩, 你當個大女係波定係貨呀 ?-(

原文章由 gracechung 於 07-11-14 16:55 發表
最弊樓主同個c6仲有個細架呢,為左個大,同c6分開,咁個細又點算?必要時,惟有睇下有冇人,例如外家,幫你湊個大啦。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你一定要同你老公有共識,叫佢唔可以再打個大女,始終唔係親生,你個女一定會記係心裹面,覺得媽咪唔鍚佢,覺得係人都可以打佢,慢慢佢會變得好無自信,再慢慢佢會連你都憎埋,一到反叛期你仲難搞,離家出走或覺得無家庭溫暖群埋啲壞朋友,你要好小心處理個女嘅情緒,一定要俾佢覺得你會保護佢,唔會放棄佢!!!:(
我要記得幸福......

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 MISSICE128 於 07-11-14 17:25 發表
我好擔心你個大女,
因你現任丈夫不太喜歡大女,

你有無想過再過幾年個女青春期,
將會仲有更多問題發生:-|

你現在一定要處理這些問題先.

你不如找學校社工幫下,好過自己轉牛角尖 ...

係呀,如果唔正視,好多家庭悲劇會發生架,而且我睇新聞,好多後父會對繼女唔規距,希望係我多餘啦,妳一定要有自己既立場

大宅

醒目開學勳章

其实你先生未同你結婚之前都知道你有個女,如果佢真係接受唔到,咁佢又同你結婚?我諗係你同你先生有咗個細女之後,佢有咗比較,愛錫自已個女多啲.而細女見到自已爸爸咁樣針對姐姐加上知道姐姐唔係爸爸個女,所以有樣學樣照"蝦"個姐姐.你可以同細女解釋姐姐都係家庭一份子,都係媽咪個女.再係你先生到入手.

我覺得你個大女都辛苦過你,好好Care佢..

原文章由 usahana_2007 於 07-11-14 16:20 發表
四年內一直都唔係打就閙,但我先生總係樣樣嘢都玩針對我個大女,我同現任丈夫亦有小朋友呢件事其實令我四年內一直受住壓力我非常之辛苦,我總係覺得我先生好似無愛過我咁,吳係點解接受唔倒我個女呢 ...

王國長老

王國長老

原文章由 usahana_2007 於 07-11-14 17:29 發表
其實我同我先生已經傾過無數咁多次都傾唔掂,根本上C6就無唸過我感受其實都係靠自己,外婆亦幫唔到我凑.前夫更加吳駛唸,我成日都覺得自己好失敗:-( :-( 大女&細小朋友都好慘:-( :-( :-( 希望佢地大大吓就明白啦 ...

個男人睇黎唔愛妳唔關心妳感受, 唔好理佢係咪老公,作為一個成年人, 應該知乜野係可以做,乜野係唔可以做, 係咪要逼妳報警告佢虐兒佢先肯收手?

希望妳可以財政獨立,要睇佢面色做人仲慘,個大女更加冇地位.

我心情好凝重, 好擔心個小朋友精神所受到既壓力.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

sorry,我唔係當大女係波定係貨,而係從現實層面諗。樓主都話呢個問題出現左幾年啦,如果雙方傾到掂,就唔洗今日發post啦,又如果樓主可以離開c6,仲洗等我地出聲咩?!
在前冇去路的情況下,我寧願先保障大女的人身安全。

原文章由 靖兒 於 07-11-14 17:36 發表
嘩, 你當個大女係波定係貨呀 ?-(

別墅

我都好驚呢樣野!如果c6一直冇當大女係自己女,咁到大女青春期 ……所以,情況許可的話,考慮可唔可以搬開大女

原文章由 SandyWu 於 07-11-14 17:39 發表

係呀,如果唔正視,好多家庭悲劇會發生架,而且我睇新聞,好多後父會對繼女唔規距,希望係我多餘啦,妳一定要有自己既立場

[ 本文章最後由 gracechung 於 07-11-14 18:26 編輯 ]

禁止訪問

王國長老

王國長老

原文章由 MING(cat) 於 07-11-14 18:57 發表
樓主:

妳身為女兒母親怎可能吾知怎解決?

我女女和我現在老公也不是親生,
我和現任老公也生了個仔,
但他視我女女如親女,
同佢生仔仔他前我說明..你愛我女女要俾愛我及仔仔的,
要鍚佢關心要明白女女成長多了個爸爸心 ...

ming:

妳既明智令我好感動, 我觀點都係一樣, 子女幸福為首要, 一定要立場清晰. 否則寧願帶埋子女離開佢.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

原文章由 usahana_2007 於 07-11-14 17:29 發表
其實我同我先生已經傾過無數咁多次都傾唔掂,根本上C6就無唸過我感受其實都係靠自己,外婆亦幫唔到我凑.前夫更加吳駛唸,我成日都覺得自己好失敗:-( :-( 大女&細小朋友都好慘:-( :-( :-( 希望佢地大大吓就明白啦 ...

希望佢地大大吓就明白啦

你想佢地明咩?
明白阿媽無盡力保護佢?明白自己係無老豆鍚既可憐蟲?
我唔知點解你老公會咁唔錫個大女,雖然唔係自己親生,但都無需針對姐.
你都話一直相處都有問題,就好快d搵社工幫下手啦!

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

樓主:

可能你有你ka難處,但都冇任何藉口,你帶得佢(大囡)黎lee個世界,你有責任保護佢,連你都唔幫佢,佢可以點,唔通要攪到有悲劇發生先識後悔!

希望你唔好再逃避!因為你個囡既情況依家好似個計時炸彈,唔知幾時爆!

子爵府

好媽媽勳章

做媽媽,連個女都保護唔到,咁你有乜用?

如果我係你大女,不如死鬼左佢呀

一個家庭,前父親無了,後父打佢,媽咪無能為力,咁叫家庭咩

有得擇,去孤兒園好過啦
你好好睇住個女呀

PS (我係單親長大的 )

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

me 2:cry: :cry: :cry:
原文章由 beverly@mim 於 07-11-14 20:15 發表
做媽媽,連個女都保護唔到,咁你有乜用?

如果我係你大女,不如死鬼左佢呀

一個家庭,前父親無了,後父打佢,媽咪無能為力,咁叫家庭咩

有得擇,去孤兒園好過啦
你好好睇住個女呀

PS ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,

你家陣都冇能力保護個女, 任由老公打罵, 他日阿女大d , 佢對阿女有過份既行為, 你咪間接害左個女囉! 你唔可以離開個老公, 你都為阿女設想下丫, 去幫社工幫手, 睇下點樣安排。阿女再係咁既環境長大, 難保佢日後會唔會自暴自棄!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

公爵府

不如你說多一點資料讓我們了解事情,

你的大女今年幾歲? 他的女兒幾多歲?
她們有沒有共同的興趣或活動?
平時由誰管教她們?
兩位小朋友的性格係點?
兩位小朋友一開始是接受, 還是抗拒繼父母?
你們一家五口的關係與感情怎樣?
大人對繼子女的態度如何?

說多一點, 讓大家抽絲剝繭解決問題.

[ 本文章最後由 Mrs.Chan 於 07-11-14 20:24 編輯 ]
恭賀新禧,迎春接福!

首頁

尾頁

跳至