自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 方方媽媽 於 07-11-14 19:23 發表

希望佢地大大吓就明白啦

你想佢地明咩?
明白阿媽無盡力保護佢?明白自己係無老豆鍚既可憐蟲?
我唔知點解你老公會咁唔錫個大女,雖然唔係自己親生,但都無需針對姐.
你都話一直相處都有問題,就好快d搵社工幫下手啦! ...

agree

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

希望佢地大大吓就明白啦

你想佢地明咩?
我唔知點解你老公會咁唔錫個大女,雖然唔係自己親生,但都無需針對姐.

agree

子爵府

如果我係阿囡一定好傷心, 有個咁嘅媽媽!!!!!

別墅

你地唔好咁講說話啦,有頭髮邊個想做xx!可以想像樓主第一次的婚姻已經唔如意,咁個大女冇親生父親愛已經係事實。我當然同意事事以子女為先,換轉係我一樣咁做,但唔係個個人的性格都咁堅強,十隻手指都有長短啦。

咁e+同c6又有左個細,現在的家庭亦已經組成,樓主手背又係肉,手心又係肉,心情矛盾就必然架啦。時間又唔可以倒流,惟有向前。

樓主內心已經好不安,至會同大家講,大家比多d提議、鼓勵樓主,但應避免講一些令樓主難過的說話,唔好在別人傷口灑鹽。

原文章由 BeautyPinky 於 07-11-14 21:39 發表
如果我係阿囡一定好傷心, 有個咁嘅媽媽!!!!!

別墅

我同意要處理,唔好坐係度等d細路大大下會明,佢地係唔會明,如果細路在唔好的環境下長大,變壞左你仲難攪

希望佢地大大吓就明白啦

你想佢地明咩?

子爵府

我並無意在任何人傷口灑鹽, 呢個真係我嘅感受~
若果樓主唔認真要解決問題, 相信他日又會多個"失踪人士/兒童"的報告....可能又會造成另外的社會問題....

阿囡將來係好人定壞人, 就睇樓主你點樣處理

禁止訪問

男爵府

點解爸爸要打個囡囡呢?
你有無問囡囡點解? 抑或另有內情.
你不如同囡囡傾吓佢想點?
咁你老公對你好吾好?
對個細既係咪又做到百分百既好爸爸?
希望你先比較好與壞, 再作決定, 如果佢好錫你同個細既, 相信仲有得傾, 但如果佢態度都係咁差, 就要先為小朋友著想, 相信你係一位愛錫小朋友既母親.

侯爵府

Agree. You have to protect your daughter. I feel so sorry for her.:-|

原文章由 MING(cat) 於 07-11-14 18:57 發表
樓主:

妳身為女兒母親怎可能吾知怎解決?

我女女和我現在老公也不是親生,
我和現任老公也生了個仔,
但他視我女女如親女,
同佢生仔仔他前我說明..你愛我女女要俾愛我及仔仔的,
要鍚佢關心要明白女女成長多了個爸爸心 ...
:-D :-D :-D :-D

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個人意見:
1.呢個男人好極有限,唔愛你!仲打你個女
2.相信亦唔會係好爸爸,咁樣爸爸只會為小朋友帶來長期傷害及痛苦
3.老公可以有第二、第三個,但她們只得你...除了你無人可以幫助她們
4.無男人唔得咩?你至親至愛係囡囡同囝囝,一個家唔係齊人齊角色去組合,係關心同親情,一個單親母親同子女亦可以係幸福家庭。
5.我係你會好內咎,因為自己選擇呢個男人而令小朋友受傷害。所以更加要強硬堅定立場先至可以保護囝囡。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我好想:-(
你真係要好好保護你的小朋友同你自己呀.

男爵府

我有d唔明: 你老公因咩事打個大女先????
咁你老公打大女係咪因為大女做錯???
就算係...當你老公打你個大女時點解你唔出手阻止??????
可能你老公對個大女"月"來"月"針對都係你li 幾年縱容佢....如你次次事後先同佢傾...咁緊係傾唔到d 乜la...因為當佢打既時候你都無努力阻止....我唔相信佢打個女時你出唔到手阻上lor

王國長老

王國長老

原文章由 麟媽媽 於 07-11-14 16:44 發表
如果個男人接受唔到我個女,
又吓咋針對,我一定同佢死過。

麟媽俾個5黎, 如果係我, 個男人愛我既話會愛我所愛既, 唔愛我個女, out得啦, 個男既無得留低啦.
您再唔想辦法, 您同您囡囡都好慘架, 由其您囡囡呀
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

伯爵府

牛年勳章

兒女重要?定老公重要?
雖然難處是你和現任老公也有一個孩子。

在文中你沒說明你老公為咩打你大女,
但字裡行間表示應是不合理的行為。
其實,係咪你縱容你老公出手呢?
(我意思是他出手後,你無表明不滿!)
如果係的話,你應該表明立場,和保護大女免受傷害。

我姨媽嫁我現任姨丈之前也有兒女,
她對姨丈聲明兒女是第一位,
她說如果姨丈稍有對兒女不好,
她會選擇即時離開他。
當然姨丈在婚前也經過姨媽的行為測試啦!
婚後他們也有生兒育女,
姨丈對個個都一視同仁,
兩夫婦白頭到老,樂也融融!

我覺得妳處理大女和老公的關係,要小心檢討和修正。
必要時找社工或專家幫下手。
在我的角度,男人以大欺少、偏心、小氣、尤其是對非親生骨肉,均是『要不得』的行為。

別墅

[quote]原文章由 usahana_2007 於 07-11-14 16:20 發表
四年內一直都唔係打就閙,但我先生總係樣樣嘢都玩針對我個大女,我同現任丈夫亦有小朋友呢件事其實令我四年內一直受住壓力我非常之辛苦,我總係覺得我先生好似無愛過我咁,吳係點解接受唔倒我個女呢 ... [/quote

好心疼你個女, 以為後母先會咁既, 原來後父都會係咁既!真係好無量度的男人。一個細佬女都咁針對,係吾係人呢架!

你個女係咪經常要單獨面對你老公架,你老公佢吾駛返工架咩,可以咁得閒成日玩針對既。

你個女已經無左爸爸的愛,但你又帶佢進入另一個痛苦深淵,你係有責任幫佢停止痛苦的。請你立即行動吧!

[ 本文章最後由 cell 於 07-11-15 14:05 編輯 ]

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

既然你生得佢出,你有責任保護佢,你係未要比個c6打到佢入廠你先做野,到時你個囡會恨,還有你會幫你個c6還是你個囡,請你三思。你個囡將來的生活快樂與否真是由決定。不過其實由佢出生個一刻都是由決定在你手。堅強d快d做一好決定吧!
等佢大個會明白,明白你另要c6唔要佢呀!?-( ?-( ?-(

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

睇完真係好想喊~~:-( :-( :-(
媽媽點解唔好好保護自己架囡囡~~
為0左男人, 媽媽可以咁殘忍嗎?

侯爵府

原文章由 usahana_2007 於 07-11-14 16:20 發表
四年內一直都唔係打就閙,但我先生總係樣樣嘢都玩針對我個大女,我同現任丈夫亦有小朋友呢件事其實令我四年內一直受住壓力我非常之辛苦,我總係覺得我先生好似無愛過我咁,吳係點解接受唔倒我個女呢 ...

老公可以選擇.....親生兒女無得選擇架......你生得佢出...就要保護佢...但最緊要係....你要理解左老公為左d...mud野事先會針對女女.....又女女是否對後父不敬在先.....如果你想大家開開心心繼續相處落去....你一定要搵到個問題在邊方便.

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點解你唔阻止呀?
討好個老公就由佢打個女
咁都忍得既話,第時你老公有第二個
你應該更加忍到

首頁

尾頁

跳至