自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

為何這個媽媽這麼痛苦, 你是否全職媽媽, 所以經濟上你有擔憂???
為何個大女如此痛苦地長大??
真的試下找外人幫手(社工), 小朋友當然有好多地方不能合乎大人要求, 另就算親生兄弟姊妹都會對BB 都會產生問題, 我相信個細B將來在父親影響下, 都會事事都是家姐錯, 就更加惡性循環, 其實你們的問題太複雜, 是要細膩地去處理的, 小朋友還可以去用方法去處理及有改善空間, 但大人的固執就好難改動.

小朋友是非常敏感的, 但同樣一句關心, 一句笑話/閒話家常都會令她們很溫暖的 但去到"打"特別是在不公平事上, 她就跟大人一樣非常固執認為你不愛惜她了.

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

if my c6 is bad to my daughter, even if he is the real father, i will fight with him. how can you let your new husband do this? ?-(

複式洋房

好想知你大女幾多歲, 同埋你老公係咩情況下對你大女又打又鬧....
我真係好驚再咁落去, 你大女會連媽媽都嬲埋...到時真係離家出走都有知.....
我有朋友又係帶住個女再嫁, 為咗保障個女, 佢寧願落咗同老公個bb.......我都唔知咁樣係殘忍定係理智.....?-(

別墅

Usahana,
小朋友最信任及最親近的人就是媽媽, 你要do your best 去提供一个有安全感的環境. 你一定要设法去保護大女.

漫漫長路, 我們BK mammies 会支持你的. 正所謂 : 一人計短, 二人計長吖嗎?

珍珠宮

畀面勳章

點解樓主仲唔出現回應既,我地d媽咪好似仲緊張過佢既,希望佢可以講多d成件事,唔好變成悲劇

複式洋房

同意

妳身為女兒母親怎可能吾知怎解決?

我女女和我現在老公也不是親生,
我和現任老公也生了個仔,
但他視我女女如親女,
同佢生仔仔他前我說明..你愛我女女要俾愛我及仔仔的,
要鍚佢關心要明白女女成長多了個爸爸心 ... [/quote]

水晶宮

請樓主好好保護你的女兒
好好愛鍚佢

看到 新聞 嗎 ??

大宅

樓主,我明白你左右做人難。

但你好有問題囉!點解做人母親可以睇住個男人針對,甚至打自己親生女?

吾做D野去解決問題,仲想等個女大D明白你處景?點解你依家吾去先了解個女既處景呀?

你知道個女比人打,你都心痛啦!

你是佢世上唯一的媽媽,請你儘快想辦法救你女兒啦!

講真,男人週街都係啦!你個男人吾錫,仲要打你個女,要吾要都擺啦!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

令我想起十幾年前某親友的事,那個女兒(16歲)常受後父打罵加上學業成績等等問題跳樓了.....!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

洋房

原文章由 Amanda2025 於 07-11-14 16:40 發表
我都同意janeleung講小心睇住個囡,佢仲痛苦過你,你有無同你先生講吓你個感受呀?

Totally agree!!!!!!!!!!!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主......你知道我哋等你一起解決問題嗎?可能大家一致覺得你囡囡慘過你,無人明白你,但係你開得T0PlC問意見,我哋當然用第三者立場客觀去幚你諗,你有乜可能當見我哋唔到,大家都係媽媽,有乜事好理所當然為孩子著想為首要,請你見字覆覆我哋好嘛!!!

大宅

我路過見到好多媽咪好關心妳!你應該有上來睇的,我都感受到你的無奈!
因我以前都經歷過,我前夫都想打我大女(十歲左右),他是親生父親粗人一個,當時我擋住我女,對他說,我愛我女,如你想打我女,傷我女,就係你唔愛我,他即時停下,接著我說,你想打她唔懂教她,就打我來發洩好了,當時我嚴重警告他,只要打我一下,離婚算吧!佢唔感打我,但我見我女哭著對我講,佢好驚,佢唔要同爸爸住,問我,媽媽你要爸爸定要我!
不久唔雖要任何理由,我為了我仔女著想,我選單身路,我明白生存唔一定有男人先有幸福,我對自己有自信活得一樣幸福,e+我仔女好乖好愛我專重我,我覺我選係無錯的。
其實單身過,人都思想成熟,獨力養大仔女先對,為何還要依賴其他男人,一錯再錯!
既然行到這地步放聰明點,同個男人分開一段日子,比佢好好反醒,如果佢愛你,你就要同佢講清楚,先要他愛孩子,你會為孩子而捨棄佢,睇佢改唔改,怕唔怕無咗你!
如佢唔理你唔怕你,答案已出啦!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真係好感動:-( :-( :-(
很開心現在你一家都有愛.

原文章由 Angel^v^ 於 15/11/2007 14:18 發表
我路過見到好多媽咪好關心妳!你應該有上來睇的,我都感受到你的無奈!
因我以前都經歷過,我前夫都想打我大女(十歲左右),他是親生父親粗人一個,當時我擋住我女,對他說,我愛我女,如你想打我女,傷我女,就係你唔愛我,他即時停下 ...

子爵府

2024年龍年勳章

很同情你,又更加同情你個女.
佢只有你可以保護佢,稚子無辜呀.
如果你真係無辦法,你一定要主動找社工幫忙,佢地好專業,一定會比到一些好意見比你(例如明愛向晴軒).
如果你唔快快行動日後會害左你個女呀.:-(

原文章由 usahana_2007 於 07-11-14 16:20 發表
四年內一直都唔係打就閙,但我先生總係樣樣嘢都玩針對我個大女,我同現任丈夫亦有小朋友呢件事其實令我四年內一直受住壓力我非常之辛苦,我總係覺得我先生好似無愛過我咁,吳係點解接受唔倒我個女呢 ...

男爵府

好媽媽勳章

我宜家既老公好鍚我個大女,
我仲有個bb就快出世,
我老公好鍚我個女,直情當佢親生的
我都有諗過如佢對我女唔好,
或偏心鍚個bb唔鍚我個女,唔夠公平
我都唔會放過佢,警告佢唔改,就分開,
我應為最重要既係我d仔女,老公都只係其次

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我有同你有一樣的經歷,我同前夫都有個囡(8歲) ,同依家既老公有個仔( 2歲),同依家既老公一齊4年.無生細既時,老公對大女都ok,有細既後無話老公連我自己都對細既比大女好.老公有時會對大女唔 耐煩,鬧佢 .大女會偷偷喊,話唔 鐘意老公.我好心痛但唔 知點做.......依個星期剛剛發生一件事(你可以睇下,我之前既http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1199060&extra=page%3D17)使我明白到無野比我女更重要,如果失去阿女我會比死更難受.我為自己之前對阿女的態度非常後悔.我對老公講,如果阿女有做錯,唔洗佢出聲,我自己識鬧.如果再對阿女唔 好,我地關係到此為止.
我記得我爸講過,要想個女15,16時唔 會離家出走,唯一既方法就係比多d愛佢 令佢 有家庭溫暖,比 佢知道屋企每個人都關心佢 ,佢 對屋企每一個人來講都好重要.(而我自己就係生活係一個充滿愛既家庭內,從未試過同諗 過離家出走).我覺得我離婚已經傷害咗 阿女,令佢唔可以係一個完整既家庭生活,就更因該比多d愛佢 .
睇 到你既問題,我只可以話比你知,無做一d會令自己後悔既事,有d事可以彌補,有d係彌補唔 到既.
我女終於返來我身邊,我會愛 佢保護 佢, 唔會再令佢 受傷害.希望你都可以做到,大家一齊努力.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

要挺身保護自己骨肉呀!
你先生可能迷失左, 打開有癮!

你要出聲, 要保護個女! 才可以令他醒一醒"打你女女係唔o岩" !

就算佢真係衰到醒覺唔o岩都要打, 你都幫個女擋左先啦; 打落黎, 身痛; 無人錫, 個心仲傷呀!
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

侯爵府

係啦.. 個小妹妹好可憐架, 身, 心都受創影响好長遠架.... 我覺得你要挺身保謢自己既女女

禁止訪問

複式洋房

quote]原文章由 usahana_2007 於 07-11-14 16:20 發表
四年內一直都唔係打就閙,但我先生總係樣樣嘢都玩針對我個大女,我同現任丈夫亦有小朋友呢件事其實令我四年內一直受住壓力我非常之辛苦,我總係覺得我先生好似無愛過我咁,吳係點解接受唔倒我個女呢 ... [/quote]

可以打罵, 那囡囡再大一點做可做埋性奴啦! 他都打開了, 又養了她那麼多年, 攪下有何不可?

妳做人亞媽, 帶得她來這世界, 就要有最基本之保護, 無男人不可以嗎? 最多領綜緩, 兩個小朋友都要自已帶大!

首頁

尾頁

跳至