論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

新姐姐來了2個星期, 阿囝仍然唔肯比新姐姐沖涼, 開奶, 換片, 有時仲打姐姐...唉, 是否2歲開始trouble 2 ? 新姐姐又唔係好識同小朋友玩, 雖然我已經成日安排佢地一齊玩, 但都無咩進展, 你地有冇經驗?

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

我同你情況一樣, 新黎既工人巳有3個星期, 而家都未肯比佢抱同換片, 我囝又係差唔多兩歲, 工人一掂佢, 佢會大喊同大叫.......

大宅

陪月勳章

回覆 1130 的帖子

我囝今日開始比新姐姐換片,總算一個進步,我地比D耐性比bb吧!大家努力

大宅

畀面勳章

如果你放心既話,俾姐姐試下帶小朋友落公園玩丫

別墅

回覆:怎樣令阿囝肯跟新姐姐

一模一樣既情況! 新姐姐5月21日到,我仔兩歲4個月,起初完全5接受,点下都大喊。我由第三日開始要新姐姐幫佢沖涼我係側面睇住,等佢由沖涼開始慢慢接受佢。 我新姐姐又係5曉得同佢玩,淨係on居居望住佢。我叫佢要同佢玩(peekaboo, etc) 同埋同我仔講多d嘢。宜家1個月啦,阿仔已接受佢,肯比佢餵飯,比佢除衭去wee wee 同tum佢瞓 nap, 但夜晚瞓覺仍然未比。

男爵府

我仔都係兩歲,姐姐做過老師,好識氹小朋友,第一次我外出,我仔喊,姐姐開著手機的兒歌,然後排哂d車仔出來,又抱我仔仔玩空中飛人(安全地),不消五分鐘搞定了,我全程睇住個cam,當時姐姐來了只有兩日

大宅

我仔下月2歲,新姐上月到,有買BB糖俾姐姐當佢送,姐姐又幾好面口同佢玩。頭2日有點怕要媽咪姐姐一齊之外,其後ok。一個星期我仲怕BB痴佢多過痴我。其實一睇BB性格,二睇姐姐同佢是否溝通到。如果BB語言上聽唔明,個姐姐又只望住佢唔醒水,BB係當然扭個熟人。小朋友呢個年齡好敏感,好易不安, 最重要溝通到,或帶姐姐一齊去特別地方玩。我上月放幾日假,一晚出去食飯再一齊去那所室內大遊戲室玩,一次到屋企附近新店食件cake, 起碼小朋友會感到新姐姐出現有開心野,感覺正面。

複式洋房

回覆:winwin1220 的帖子

我仔仔都係咁啊!工人來了2星期六,只比工人抱,同餵飯(初時唔肯)其他嘢全部要我做,近幾日我病咗,真係照顧唔到佢,要喺房休息,佢就不停同工人玩,呢2日有進步,肯比佢沖涼,換片同大便後洗pat pat。之前工人一抱佢就發癫,什至咬打搣工人,講過好多次都冇效。我覺得小朋友要時間適應,多D比佢同工人玩啦,D嘢要放手比工人做,慢慢熟咗應該ok!

大宅

陪月勳章

回覆 CeciliaShing 的帖子

幸運地, 這兩天囝囝無咁抗拒新姐姐, 我相信慢慢囝囝會適應新姐姐, 只是時間問題, 謝謝大家意見.

首頁

尾頁

跳至