在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章

如題。
可否分享下, 是搵EE 湊, 還是怎樣安排?
如果每日搵EE接放學,湊仔+幫忙做些少家務及煮晚餐(大約3-4HRS)....唔知咩價?
Childhood is journey, not a race.

別墅

回覆:是是但但 的帖子

搵間可以延展嘅學校,如果準時收工可以自己接返,唔洗ee

男爵府

找保良局的稚兒園,返早上八點放晚上八點,學校没有暑假。

lovesasabb  咁好嘅?幾多歲可以讀?學費貴嗎?  發表於 14-7-1 19:09

大宅

回覆:有冇人仔女讀幼稚園全日班,唔用工人,冇長老幫手

係,我都用緊保良局,幾好,仔仔N班返到而家,來緊升k3,我都係8點幾湊返學,我老公接放學,幫我好大忙。

男爵府

2020勳章

回覆 是是但但 的帖子

C6返工10點, C6帶小朋友返學返9點全日班
自己放工5:30前, 學校在自己公司附近行去接放學, 學校最遲接7點
快手買埋菜6時回到家, 沖涼煮飯食飯,
沖涼後放衫入洗衣機, 食完飯可以即時晒不用等
星期日早上我帶小朋友去學興趣班, C6留家做家務分付拒做咩
屋企大清就星期日或長假, 同C6分擔
C6洗碗, 我就同小朋友玩看書

是是但但  你hb好好啊  發表於 14-6-21 20:42

水晶宮

引用:搵間可以延展嘅學校,如果準時收工可以自己

原帖由 catherine_wong2 於 14-06-21 發表
搵間可以延展嘅學校,如果準時收工可以自己接返,唔洗ee
沒有延展,學校最遲6點接。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

tulipsiu 發表於 14-6-21 10:55
找保良局的稚兒園,返早上八點放晚上八點,學校没有暑假。
所有保良局名下果D都係咁?
如果放8點係唔係比一般幼稚園貴D???

子爵府

引用:係,我都用緊保良局,幾好,仔仔N班返到而

原帖由 jessfanny 於 14-06-21 發表
係,我都用緊保良局,幾好,仔仔N班返到而家,來緊升k3,我都係8點幾湊返學,我老公接放學,幫我好大忙。:ex ...
小朋友留咁耐ok ?? 我唔再用工人,小朋友要由9至6,好似好慘!

ida9900  我都覺,如果8至8辛苦過大人返工  發表於 14-7-2 00:56

男爵府

大約HK$3300元未計延展費,間間不同錢,我仔不是讀保良局,我仔讀保護兒童,返八放七點,最初不太願意延展,要慢慢加,現不知返學返得好開心,早上教書,下午睡眠,睡完有興趣班,但有暑假九天,因我有男家幫手,放暑假都OK。

男爵府

2020勳章

回覆 細菌人 的帖子

通常4:30放學, 有延長接放學幼稚園按需要收費6時前不加收,
之後十幾蚊一個鐘, 食埋晚飯再加十幾蚊, 要服務先續天計
不只保良局, 要問幼稚園有沒有提供這服務

細菌人  thx  發表於 14-6-23 12:06

大宅

回覆:taiming 的帖子

其實有咩慘,返學時間有序,對小朋友好好的,早上回校食早餐,學習,中午食飯後午睡,訓醒有大肌肉活動,仲有茶點,我老公就5點多接放學,有些小朋友放7點,呢d就係長時間d,但我覺得在學校好過比工人湊,我滿意而家仔仔的學校,佢又喜歡上學。幾好吖,有時在職父母無得選擇太多,唯有盡量安排啦

水晶宮

jessfanny 發表於 14-6-23 10:45
其實有咩慘,返學時間有序,對小朋友好好的,早上回校食早餐,學習,中午食飯後午睡,訓醒有大肌肉活動,仲 ...

AGREE!
萬一請著個衰工人/ 工人唔理小朋友既, 個小朋友咪重慘....
在學校唔洗在家睇咁多卡通咁多TV, 我覺得重好D, 學校提供既膳食又有營養D,
我見工人煮親都係個幾樣, 好多時會咸/油佐, 見到就可以話佢啦,但有時返工, 見唔到咁多。

大宅

回覆:是是但但 的帖子

係呀!講真,有時星期六,日自己湊都無學校咁定時定候,食嘢都無咁健康,反而返學仲好

水晶宮

jessfanny 發表於 14-6-23 11:12
係呀!講真,有時星期六,日自己湊都無學校咁定時定候,食嘢都無咁健康,反而返學仲好

...

同埋d小朋友對住老c 通常乖D!

男爵府

jessfanny 發表於 14-6-23 10:45
其實有咩慘,返學時間有序,對小朋友好好的,早上回校食早餐,學習,中午食飯後午睡,訓醒有大肌肉活動,仲 ...
AGREE

男爵府

是是但但 發表於 14-6-23 11:04
AGREE!
萬一請著個衰工人/ 工人唔理小朋友既, 個小朋友咪重慘....
在學校唔洗在家睇咁多卡通咁多TV, 我覺 ...
Agree

複式洋房

回覆 jessfanny 的帖子

請問荃灣區有没有這些學校?最小年紀可以入學?thx

複式洋房

請問荃灣區有没有這些學校?最小年紀可以入學?thx

子爵府

我.

2個仔都係全日. 最遲6點要湊走.
每日都趕頭趕命.

大宅

回覆:dream_sweet927 的帖子

仁濟蔡百泰

首頁

尾頁

跳至