烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有興趣學整下曲奇或者蛋糕,其實係咪一定要去上堂學咗先可以跟食譜係屋企整呢?因為我真係好新手,希望大家比D意見我,唔該晒!

子爵府

2020勳章

引用:我有興趣學整下曲奇或者蛋糕,其實係咪一定

原帖由 蝸牛媽媽 於 14-06-20 發表
我有興趣學整下曲奇或者蛋糕,其實係咪一定要去上堂學咗先可以跟食譜係屋企整呢?因為我真係好新手,希望大 ...
強烈推介台灣Carol的blog

http://caroleasylife.blogspot.com/search/label/...%20烘焙新手詳閱?m=0

佢當然仲有好多食譜,又有片可以偷師

U tube都有好多,一個course學費夠買好多材料實習。再5得先出去報啦!

大宅

蝸牛媽媽 發表於 14-6-20 11:25
我有興趣學整下曲奇或者蛋糕,其實係咪一定要去上堂學咗先可以跟食譜係屋企整呢?因為我真係好新手,希望大 ...

我都係玩咗2,3個月, 無出去學, 自己摸摸下, 依家都識焗下蛋糕, 整下免揉面包咁囉, 慢慢試, 上網睇下, 有唔明問呢度d jm呀, 佢哋好好人, 好肯教o架, 到真係唔得先出去學啦, 唔好side, 不過如果你肯爬文又肯問其實問題都唔大, 成品又唔係攞出去買

伯爵府

印第安公主 發表於 14-6-20 11:36

http://caroleasylife.blogspot.com/search/label/...%20烘焙新手詳閱?m=0

男爵府

回覆:新手!初學者駛唔駛一定要去上堂學呢?

唔該晒各位,咁我去呢個blog度睇下,自己摸下先

子爵府

蝸牛媽媽 發表於 14-6-20 12:12
唔該晒各位,咁我去呢個blog度睇下,自己摸下先
仲要買齊工具, 材料, 去睇blog, 睇片
整野食, 真係幾容易

男爵府

回覆:edith208 的帖子

我買緊工具,爭材料同焗爐

侯爵府

DHA勳章

我無上過堂
都無人教過我
全部都係係BK, youtube, blog and TV學返黎

lalamike  ME3!^^  發表於 14-6-26 00:01
Jessica-WNJ  Me too ^^  發表於 14-6-25 21:36

珍珠宮

引用:我有興趣學整下曲奇或者蛋糕,其實係咪一定

原帖由 蝸牛媽媽 於 14-06-20 發表
只要學好“基本法”唔明就問,呢度好多jm幫到妳

伯爵府

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章

自己學仲好玩,集各家所長,成功左更加有滿足感!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 蝸牛媽媽 於 14-06-20 發表我

原帖由 印第安公主 於 14-06-20 發表

大宅

畀面勳章

我係youtube & BK學, 係費用全免!

侯爵府

2020勳章

up

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

heavybb 發表於 14-6-20 14:03
我無上過堂
都無人教過我
全部都係係BK, youtube, blog and TV學返黎

我都係用呢個方法, 怕自己三分鐘熱度, 仲多得呢度的高手無私分享

瑪瑙宮

2020勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:pinkylady2013 的帖子

其實試得多就會成功~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆:pinkylady2013 的帖子

多謝各位嘅分享

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我都係上網揾下食譜,睇下YouTube,又上黎問下,唔駛上堂

侯爵府

上網爬文/發問、睇片、抄筆記一定唔好懶,唔好次次唸住打天才波,除非自己無要求,入得口便算!,其次是浪費時間和心機&金錢。
筆記對我好緊要,自己無咩記性,初學者就會有d手忙腳亂,如果成品失敗,就要想回哪個步驟出錯,或者上BK問 jm ,抄下筆記下次再改善。
另,自學一年後,我報咗工x會一個包餅製作課程,課堂實踐,加上留意師傅手勢、講解,抄筆記,又是另一個得著,加上自己之前也有自學經驗,知道自己的缺點/失敗在哪裡,所以會更加留心,成功率也高好多,最後,還可以認識一班志同道合的朋友。

珍珠宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

有時間其實出去學下都好, 自己試可能幾次先成功, 當中嘥既材料都唔平, 出去學有C FU講下D竅門, 唔明可以即刻有C FU指點, 同埋一大班人一齊整好開心, 最開心係整完D工具唔使自己洗呀...HAHA

首頁

尾頁

跳至