懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB7月出世,應該夜晚瞓覺開冷氣! 諗住著長袖和尚袍同長袖衫仔加背心睡袋!擔心阿B唔夠暖,膊頭會凍!JM 們有乜意見!謝謝!

男爵府

我仔4個月大, 夜晚瞓覺開冷氣著嘅係同日頭無開冷氣一樣, 一件短袖t-shirt + 短褲.
用單層背心睡袋+多張薄單層被仔仲係O係膊頭以下. 冷氣較到25, 6 度, BB夠暖唔凍。

你已經長袖和尚袍同長袖衫仲驚膊頭會凍? 不如用包被.

但著咁多長袖衫, 日頭無開冷氣咪要換過D衫?
我仔2月出世天氣好凍都無乜試過著兩件長袖衫,主要係初生B成日有野包住。

男爵府

回覆:7月B用背心睡袋一問

初生用緊包被,仲未用得著背心睡袋。如果用睡袋會無乜安全感,咁細個縮縮下又會縮左入睡袋,睇嚟你要留番出年先用啦!

lemoncar  我買 果隻由0mth 開始,多一粒啪紐for 初生手仔伸出黎唔會走位!我諗應該ok!  發表於 14-6-20 17:52
pekkle_n_friend  背心睡袋D手會O係出面, 咁BB 又唔會縮到入去.  發表於 14-6-20 15:21

大宅

引用:我仔4個月大,+夜晚瞓覺開冷氣著嘅係同日頭

原帖由 pekkle_n_friend 於 14-06-20 發表
我仔4個月大, 夜晚瞓覺開冷氣著嘅係同日頭無開冷氣一樣, 一件短袖t-shirt + 短褲.
用單層背心睡袋+多張薄單 ...
因為Sales 話唔駛加多張被,再加上我地大人瞓覺都會\"琴"埋膊頭,所以驚佢唔夠暖!我果個7月B應該長期開冷氣,睡袋夜晚先用,朝早就被仔!

大宅

回覆:7月B用背心睡袋一問

唔好開咁勁冷氣,產婦都驚攝親。

男爵府

回覆 lemoncar 的帖子

唔... 就算開住冷氣(當然唔係開到好大), 抱住佢食奶佢都食到成身汗... 唔敢想像你著住幾件長袖衫食奶會點. 其實bb 比大人怕熱, 唔應該比大人著得多. 當然, 大人概係怕bb 凍親la, 但我唔覺得要著長袖, 仲要兩件, 初生b 成日要食奶, 換片, 嘔奶, 吓吓又除又著你就知... 我仔2月中出世, 10度都無, 本來著住褲仔保暖, 但換多幾次片條褲就會俾我除咗, 軟綿綿又除又著好有難度.
純粹經驗之談,大家分享吓.

大宅

引用:回覆+lemoncar+的帖子唔...++就算開住冷氣(

原帖由 pekkle_n_friend 於 14-06-20 發表

唔... 就算開住冷氣(當然唔係開到好大), 抱住佢食奶佢都食到成身汗... 唔敢想像你 ...
謝謝你的分享!聽你咁講,如果到時我真係著兩件長袖,我諗我好快覺得自己賴野!
咁我要再檢視下D衫仔,駛唔駛再入貨先!thanks!!

男爵府

初生b d 衫都唔好買咁多, 好快唔啱著, 啱啱出世用包被包住唔怕凍ga la, bb 出咗世睇吓到時情况再睇吓佢要著咩衫la.
仲有, 如果你夏天著兩件長袖, 咁冬天你諗住點著?
我看過其他人的育嬰分享教嘅, 著少咗衫最多凍親, bb著多咗係會熱死, buy 唔buy 呢套要睇你自己.

首頁

尾頁

跳至