跳至

首頁

尾頁

大宅

我對雙胞胎9個月大。 我係美國無家人所以bbs出世後都係我一對二照顧。好開心但真係好辛苦。 係美國請個有ID同經驗的nanny又好貴。所以最近想bb三歲帶佢地返香港讀幼稚園之後再返美國升小學。起碼兩三年係香港可以請nanny同家人幫忙, 好多人話六歲前係學語言的黃金時期所以想小朋友係香港可以學習兩文三語, 到時五六歲返來美國中文會比較好。
我只想做個決定係對bbs好的。怕帶兩個小朋友去香港讀幼稚園但返來美國後中文會好快忘記, 都唔知值唔值得搬返香港。

大宅

回覆:返香港讀幼稚園再返美國讀小學?

如有隱定工作,我唔會搬來搬去。咁搬一次好大工程。仲有,你C6呢?始終你同C6分開咁遠,小朋友又見唔到爸爸唔係咁好。不如係度請個鐘點幫手做家務好過。

大宅

One of my friends' kids went back to HK to study when the older one was 3. His wife stay with the kids in HK, and he worked and stayed in HK more than 50% of his times. The rest of the times he stayed in US by himself. His company let him worked from HK and they also have office in HK.

Their kids study at one of the most well-known traditional schools in HK. They don't plan to come back to US probably til high school (or even college). His younger brother came to US for high school and got into an Ivy League college, so he thought that's good for their kids to study in HK til at least junior high school.

They are Christians and they (the couples) trust each other when they're not together.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

同老公一齊返就冇所謂, 否則攪到單親咁, 係咪叫對 bbs 最好?

讀得幼稚園就走, 小朋友冇機會響日常生中應用中文的話, 一樣會唔記得.

早幾年我阿媽都叫我俾個仔返香港讀幼稚園, 我係心動過, 但諗一層讀完最後咪又係一樣, 中文會咁差, 得益只係阿媽有得見粒孫同埋我可以輕鬆d (直d 講即係將d 辛苦轉移去我阿媽度)... 最緊要係我老公反對, 佢唔捨得唔見d 小朋友.

如果你一個人湊, 堅時要講中文, 記住要早d 教小朋友睇中文字. 我平時同小朋友講中文, 佢地d 廣東話水平算過得去, 不過冇教認中文字, 而家大仔6歲, 叫佢都唔肯黎聽故字認中文字囉.

我覺得反正都係想小朋友幾歲人仔就響當地定居, 小朋友早d 安定樂黎, 學好人地既口音, 識得d 俗語, 文化好過...

伯爵府

回覆:返香港讀幼稚園再返美國讀小學?

我本來都係好似你個plan 咁,c6都話ok, 不過發覺hk 讀書真係好大壓力,
個仔唔覺得辛苦我都登佢攰,又playgroup 又上興趣班,得2-3歲人仔,要上interview 班,好辛苦呀。想個小朋友識中文,我覺得好睇佢自己興趣,我姑仔個女,由細到大,睇tbb 大,一星期上一次中文堂,中意香港卡通,而家都好hk 人,不過返學英文又冇問題,順其自然啦。我識好多abc,佢地都識睇識寫識講呀

大宅

If you really care about them learning Chinese, you can send them to a school which offers bilingual program. There are both public and private schools which offer bilingual program in Bay Area CA.

For me, I only care about my kids can speak and understand Cantonese/Chinese. But I do have friends sending their kids to the bilingual program and they teach Chinese very intensively.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果只係返去讀幼稚園學中文,我勸樓主都係唔好諗,實必你失望,
學一定會學到,但如果返到美國讀小學,唔係有中文讀嘅,
好快小朋友就會唔記得,就算係星期六日送佢去讀中文學校都未必有用,
小朋友平時溝通用英文,呢個先係佢地母語,中文幾努力都有限度,
除非父母自小培養,但難保小朋友有冇興趣。我老闆移民後送個女星期六日去學中文,
而家讀到大學,中文比韓文差,而韓文只係修咗幾年嘅第二言語,
因為佢鍾意韓星追韓劇,所以揀修韓文,兩三年下來,居然好過學咗十幾年嘅中文,
喺屋企老闆同女講國語(老闆母語係國語),有晒語境都唔得,
基本上識講識寫一D識睇簡單,睇父母要求去到邊啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

多謝各位的意見!

我都同咗好多香港和美國的媽媽朋友傾過,應該都係留番係美國啦。唯有自己辛苦些啦。我而家每個星期都有cleaning lady來幫我做家居清潔。只係照顧兩個bb困身。
如果對bb係美國長大我對佢地中文的expectation都唔會太高。其實如果佢地可以同我用廣東話溝通已經好開心啦。(爸爸只會講英文所以都唔容易)

大宅

引用:+本帖最後由+honeybeeyy+於+14-6-25+06:27+

原帖由 honeybeeyy 於 14-06-25 發表

多謝各位的意見!
My husband only speak English too, I am worrying will my son willing to learn Chinese :(

大宅

My ex-coworker's eldest son speak perfect Mandarin Chinese although he's a Caucasian born and raised in US! At a home gathering with other coworkers, I heard that a guy spoke Mandarin, but there was no Chinese there except for that coworker's wife. His wife kept speaking Chinese to their eldest son at home and sent him to Chinese school every Fri evening. He was 14 at that time. They also visited grandparents in Taiwan every summer. However, their 2 younger kids can't speak much Chinese.

男爵府

我估學中文都係其次.. 你辛苦先想返香港唶.... 我都係一個人... 雖然二對一 (兩個大人對一個小朋友).. 但都好體力透支, 無計啦... 時間好快過... 真架... 幾辛苦都會有明天... 開朗D, 樂觀D, 唔好太執著, 小朋友點都會大, 得過扯過就無咁辛苦架喇...

中文方面, 我同個仔去左一個星期旅行, 佢講多o左中文... 所以你同佢困獸鬥式講中文... 佢都會識聽..同講DD.... 讀寫方面.... 就算巴啦... 再大D肯去上中文班再算啦....

別墅

回覆:honeybeeyy 的帖子

Honeybeeyy,

我都係有一對雙胞胎(2個月大),我宜家都頭痛緊請nanny 好 or day care 。

大宅

回覆 Vivinana0202 的帖子

I found that cost of putting two babies in Day Care is almost the same cost as hiring a day nanny ( I live in the Bay Area)

別墅

回覆:honeybeeyy 的帖子

Totally agree. Im looking for day care; meanwhile , I\'m looking for a nanny.
It is hard to find a good nanny.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

honeybeeyy 發表於 14-7-12 20:56
回覆 Vivinana0202 的帖子
所以有兩個或以上又唔係搵太多錢果D媽咪都會寧願自己湊,
因為Daycare真係好貴,全日去daycare,稍為好D嘅冇1500都唔駛諗。
咁兩個已經去咗3000,份工少過年薪36000已經係白做,都未計要納稅。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:honeybeeyy+發表於+14-7-12+20:56+回

原帖由 rose-mag 於 14-07-13 發表
所以有兩個或以上又唔係搵太多錢果D媽咪都會寧願自己湊,
因為Daycare真係好貴,全日去daycare,稍為好D嘅 ...
咪係,唔計質素,遠少少既,都要800 起。我成日諗,不如幫人湊bb 好過。

王國長老

sfmeow 發表於 14-7-14 17:42
咪係,唔計質素,遠少少既,都要800 起。我成日諗,不如幫人湊bb 好過。

...
我有朋友叫過我一齊搞,但我同老公好認真計數,又保險又消防,又要安全又要乾淨,加上時間好困身,都係打份工算啦,不過我知有好多人都係湊開自己果D就湊埋人地嘅,慢慢就去考牌開Daycare。

首頁

尾頁

跳至