自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

海洋公園招牌人物盛智文即將卸任董事局主席,改由現任副主席、盤谷銀行資深副總裁孔令成接任,任期由下月1日至2016年6月30日。商務及經濟發展局局長蘇錦樑表示,孔令成的商界經驗豐富是擔任新主席的最佳人選。

孔令成2000年曾角逐立法會金融界議席,但最終落選,現為西九文化區董事局成員。特首梁振英同時委任華人置業主席劉鳴煒出任副主席,任期相同,並新增兩名非官守成員黃永光及黃進達。

現年64歲的盛智文於70年代移居香港,並在中環蘭桂坊開設西餐廳,之後更不斷參與蘭桂坊發展,有「蘭桂坊之父」之稱。他自03年臨危授命擔任海洋公園主席,挽救人氣低落的海洋公園。盛智文積極發展新景點,並引入「十月全城哈囉喂」等人氣活動,成功令海洋公園「翻生」,2012年更獲「全球最佳主題公園」大獎,成為首個獲獎的亞洲主題公園。

早前盛智文曾「放風」表示有意續任,但月初傳出政府有意起用孔令成,立法會議員湯家驊亦曾表示擔心銀行家不及盛智文「玩得咁放」。

唉!我唔要喜羊羊同怪公仔入主海洋公園!

大宅

熱血勳章

我鐘意盛志文, 佢搞哈囉喂好成功, 而且成日做海洋公園生招牌, 唔介意扮鬼扮馬

我曾經有接觸過佢真人, 好nice

海洋公園無咗佢係損失

SiuBBee  agree  發表於 14-6-20 21:13

子爵府

fong2005 發表於 14-6-20 12:14
唉!我唔要喜羊羊同怪公仔入主海洋公園!
放心喜羊羊比廸廸尼買左,唔輪到海浪公園

tsung    發表於 14-6-20 17:03
momoakira  好彩唧  發表於 14-6-20 13:12
nnnyiunnn    發表於 14-6-20 12:32

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

盛志文 係 icon , 無左佢失色不少.

speonyip  Agee  發表於 14-6-20 17:15
808280  AGREE  發表於 14-6-20 16:54
Chowying  Yes  發表於 14-6-20 14:45
LSHMWS  Agree  發表於 14-6-20 12:54
nnnyiunnn    發表於 14-6-20 12:32

伯爵府

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有無搞錯,盛智文做得咁成功,都唔俾佢做,人地係做義工咋.

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:盛智文即將卸任,海洋公園招牌人物改為孔令成!

我接受唔到喎

Chowying  X2  發表於 14-6-20 14:45

子爵府

BK Milk勳章

覺得好似上左軌道就踢佢出局咁

珊瑚宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

海洋公園無咁出色,會唔會少返D B6

伯爵府

fong2005 發表於 14-6-20 12:14
海洋公園招牌人物盛智文即將卸任董事局主席,改由現任副主席、盤谷銀行資深副總裁孔令成接任,任期由下月1 ...

搵銀行家做? 會唔會到時搞咩都話要計下條數先?
又無盛智文 咁多創新idea ?

珍珠宮

畀面勳章

盛智文都唔係果邊既人
唔意外

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仲意盛智文做~
不嬲佢都好有HEART 去攪FUNCTION

新上任果位... 我完全唔識佢係乜水...
SO SORRY..

我只係一個普通既C9

翡翠宮

盛智文做得咁好都唔比佢做,係咪想海洋公園變返以前咁

男爵府

畀面勳章

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

無喇無喇

侯爵府

有事鐘無艷,冇事夏迎春
打完齋5要和尚!

珍珠宮

2020勳章

白痴政苦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

盛智文做得咁成功加上亦有意續任, 點解都唔比佢做

伯爵府

畀面勳章