母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽過夜晚果餐餵奶粉,但唔想,想儘量全人奶

有人就話夜晚埋身餵完再餵奶樽,但好似好唔人道

重有甚麼其他方法?

禁止訪問

回覆:bb 剛滿月, 想開始戒夜奶

大宅

我個 B 而家就黎五個月都食夜奶,不過兩公婆都慣左……

大宅

就算奶粉b都冇咁快戒到夜奶啦!更何況係人奶?
你都預2個月左右先開始訓到長d,真係戒都要2個半至三個月倒啦!

大宅

回覆 farfeifar 的帖子

阿媽同d 親戚話我細個果時滿月多d就戒左

我d朋友就用夜晚果餐奶粉來戒夜奶
都係個月多d 就戒了

另外一個 extreme case 就係日頭唔俾bb 熟睡
夜晚俾多d 奶bb 食(泵定奶餵埋奶樽)
就一瞓瞓到6個鐘

所以先至問下重有無其他例子

大宅

全人奶,個半月都係準時3個鍾起身食20分鐘,仲要係開冷氣先得,如果唔開冷氣2個幾鍾就發脾氣

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

伯爵府

我個女滿月前幾日自己介左,有晚我仲半夜等佢起身食,點知一訓訓天光。我日頭全埋身,夜晚12點幾一點前用樽,就一覺訓到7,8點

男爵府

冇關係,我女全人奶,5個幾星期大時就自己戒左夜奶。不過我多數瞓前嗰餐奶用樽餵打底,飲完樽再埋身,佢飲夠就會自己停,咁樣就一定夠飽又唔會過量。

大宅

引用:冇關係,我女全人奶,5個幾星期大時就自己

原帖由 scgift 於 14-07-18 發表
冇關係,我女全人奶,5個幾星期大時就自己戒左夜奶。不過我多數瞓前嗰餐奶用樽餵打底,飲完樽再埋身,佢飲 ...
我都開始試哩個方法bb都係滿左月幾日。試過由12點幾瞓到6點左右,除非佢條片濕左唔舒服喺度ee吔吔,咁我都可以連瞓超過4個鐘,巳好開心。

複式洋房

我個女今日夠兩個月 依家淨係肯全人奶 但已經戒左夜奶。
佢一個月多啲已經慢慢習慣左屋企11。2點熄燈就訓 直到天光。
有時訓得吾好 5 6點會醒一醒 但吾係肚餓
拍下就訓返。到8-9點

大宅

我個囡都係個半月自己戒咗夜奶, 臨瞓個餐會俾多1安俾佢飲, 飲飲下就瞓了

男爵府

開心吸收勳章

我個女都係滿月左右已經可以大約隔五個鐘先食(應該算戒咗夜奶?)自然的冇train過,亦係全埋身。後來睇書有講原來母乳b反而易戒d,但要係阿媽䑄附近,佢哋聞到奶味會安心瞓。反而我自己因為佢唔食夜奶,谷奶谷到痛,狂滴奶好辛苦

大宅

謝謝各jm既回覆
但因自己身體問題要食藥
無餵人奶兩星期了
宜家bb食奶粉一樣日夜顛倒
只係希望等自己快d好返,餵返人奶,過返d正常d既生活

大宅

回覆:scgift 的帖子

你用樽餵幾多ML 先?

男爵府

引用:你用樽餵幾多ML+先? +

原帖由 SydneyC 於 14-07-19 發表
你用樽餵幾多ML 先?
5安。佢有時飲晒,有時只飲100~120ml。

大宅

引用:我個女滿月前幾日自己介左,有晚我仲半夜等

原帖由 jzzz1102 於 14-07-18 發表
我個女滿月前幾日自己介左,有晚我仲半夜等佢起身食,點知一訓訓天光。我日頭全埋身,夜晚12點幾一點前用樽 ...
我想問你一日餵幾多餐?餵樽餵幾多安啊?你女女日頭瞓得好嗎?食住瞓定自己瞓?唔好意思,我囡40日,我想參考吓,佢而家晚上食住瞓瞓到4-5個鐘。。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+14-07-18+發表我

原帖由 karen0804 於 14-07-20 發表
我想問你一日餵幾多餐?餵樽餵幾多安啊?你女女日頭瞓得好嗎?食住瞓定自己瞓?唔好意思,我囡40日,我想參 ...
依家阿女兩個月,每日6~8餐,只有睡前一餐用樽,其他全埋身。日頭最快個半鐘要食,最耐4個鐘,每次食15~20分鐘,清醒食,但食到後5分鐘會恰眼訓,一掃風又精神哂,佢日頭訓得唔太好,好醒訓,小小聲都嘈到佢,夜晚8點開始佢一食飽會訓,最遲1點前用樽餵4安半,就訓到第二朝7點8點^_^

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+14-07-18+發表我

原帖由 karen0804 於 14-07-20 發表
我想問你一日餵幾多餐?餵樽餵幾多安啊?你女女日頭瞓得好嗎?食住瞓定自己瞓?唔好意思,我囡40日,我想參 ...
如果果日出左街或佢太累,佢都會訓住食架,但日頭就好精神,想佢休息下都無辦法

大宅

引用:Quote:原帖由 karen0804 於 14-07-20 發表

原帖由 jzzz1102 於 14-07-20 發表
如果果日出左街或佢太累,佢都會訓住食架,但日頭就好精神,想佢休息下都無辦法

...
Bb訓到4,5個鐘算戒左夜奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊