自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2020勳章

唔好意思,故事有D….

我呢個朋友識左1X,開頭都係普通朋友,直到早兩年因為大家做嘅公司係附近所以做左好好朋友,好到大家有幾錢人工或儲蓄都會知道….但其實佢同我好多地方唔夾,特別係佢係個講嘢唔理人感受又唔經大腦嘅人! 同佢提過呢點,佢覺得如果真係好朋友,係咩都可以坦白講,唔洗就住就住!!

試過同佢講開份工,佢話都唔明點解你仲係呢間咁冇前途嘅公司做,你好鐘意捱窮咩?? (講真,我同佢都冇學歷嘅人,佢應該明白搵份有前途嘅工唔係咁易!)

又試過,好心你做人唔好咁冇要求啦,如果對自己好你唔應該搵呢個男人同埋打呢份工! (就係咁我同佢嘈左次大交,佢解釋係為我好,但果時我已經搞緊婚禮!)

又試過,當住我老公面問我同99嘅衰嘢! (當然佢知道我同99關係好一般!搞到我老公話我周圍講家事!)

又試過,我兩公婆加埋佢同BB一齊出街,佢推住BB車行到埋商場門口(玻璃門或兩級樓梯果D門口),就同我老公講,你咁都唔幫手,你係咪男人黎架…?? (好在果時我老公對佢冇咩反感,如果唔係女人都照鬧!)

噚晚,一齊食飯,我地幾個女仔講開住屋問題,佢又話另一個朋友 : 你之前果個男朋友咪幾好,D,好過依家你呢個要你捱,仲要去住層咁舊嘅居屋! 果位朋友已經黑面當聽唔到,另一個幫口就話,咁你(即主角)都住緊居屋啦! 佢就答 : 我果度新好多,比我買一定唔買咁舊….仲有,結婚又話要擺酒,冇錢就慳D,我就唔鐘意做SHOW!!

佢講完後大家冇再點講嘢,包括佢自己,佢呢D行為,好似唔足以令你同佢絕交,但耐唔耐咁一嘢,真係好激氣,我以前都同佢嘈過幾次,但好快冇事,今次雖然佢唔係話我,但唔知點解,我有D唔想再搵佢嘅感覺……..

你地點睇??

綿綿雨  唔會絕交,但唔會再見..  發表於 14-6-20 14:41

別墅

回覆:試過因為朋友講嘢唔經大腦而鬧交或絕交嗎???

你個fd講野完全唔經大腦,同唔顧人感受,你地忍到佢叫叻啦,比我實串死佢,佢講一句駁一句!

伯爵府

2020勳章

回覆:試過因為朋友講嘢唔經大腦而鬧交或絕交嗎

如果係朋友我會接受,因為佢出自真心,只係唔識修飾下姐

肥豆媽咪  AGREE,出自真心,結婚做SHOW果句真係為朋友好  發表於 14-6-21 01:20
yumui61    發表於 14-6-20 15:20

男爵府

引用:唔好意思,故事有D長….我呢個朋友識左1X年,

原帖由 [email protected] 於 14-06-20 發表

唔好意思,故事有D長….
好少,有時覺得呢d 人唔係蠢,係扮傻有心

BBJOJO  agree  發表於 14-6-21 19:33
good_pig  agree  發表於 14-6-21 01:19
jamieshih1210  認同  發表於 14-6-21 00:32

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

道不同, 不相為謀..............

[email protected]  依家就係開始有呢個感覺!  發表於 14-6-20 14:38
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

BK Milk勳章

依類人唔會係我朋友list 入面...
阿媽

伯爵府

2020勳章

引用:唔好意思,故事有D長….我呢個朋友識左1X年,

原帖由 [email protected] 於 14-06-20 發表

唔好意思,故事有D長….
咁佢又有份好有前途既工咩?寸返佢啦, 等佢知佢咁講野人地會難受

水晶宮

2020勳章 熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢d先係「經過大腦」刻意串人。

唔經大腦、口直的人只會講前半段,不會加後半段諷刺人的話,即係「你咁都唔去開門!」「你之前個男朋友咪幾好,有錢d。」
後段的說話已經係要用腦諗出來

我無呢d 朋友,應該話呢類人根本無機會變成我朋友。

快樂ma  非常同意  發表於 14-6-21 13:35
[email protected]  唉.............  發表於 14-6-20 14:45

子爵府

講者冇心,聽者有意!

我之前都試過,同一個朋友講開屋企事,佢就話嫁得比個男人就係男家既人,你(即係講緊我呀)應份幫99做乜做乜,煮飯都要做架!

我個刻覺得,我嫁左係男人老婆,唔係妹仔阿四,嬲左一排後覺得佢都未嫁,原諒佢啦!

子爵府

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

呢類人係將自己嘅自我中心包裝為直

good_pig  agree  發表於 14-6-21 01:20

子爵府

回覆:[email protected] 的帖子

從你描述既事件,你個朋友唔係直接,係鐘意踩低人抬高自己,樣樣老馮就佢,佢應該冇咩朋,比我會減少至一年見一次

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

會疏遠,不會主動找她或傾計

禁止訪問

BK Milk勳章

侯爵府

如果佢識咁講、一係堅白痴、一係根本有心踩人、又自我感覺良好、我無呢d朋友

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

完全明白
最近我都有個朋友無啦啦變到咁,
我唔知佢有心定冇意,但句句都一定係窒人,
佢鍾意既野就不停講,佢唔鍾意既一提佢就係咁踩,
有時都頂唔順窒返佢,但我覺得咁落去都無意思
我都唔想變成佢嗰種人
依家盡量少回應佢就算,感覺得話不投機半句多

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

大宅

搵少啲佢啦~我有個識左十幾廿年既好朋友都變到咁...
只可以話大家諗既野唔同~無謂令自己唔開心啦~~

[email protected]    發表於 14-6-20 15:20

男爵府

回覆:[email protected] 的帖子

疏遠少少囉,唔會話反面,交流少D溝通表面D。
我身邊都有個咁嘅人,原本好好,咩都傾,後來我發覺我講俾佢知嘅事成為佢阿之阿左嘅topic,雖然我知佢唔少,不過我唔會無聊到玩報仇。我疏遠咗佢,間唔中一班人聚會都見到佢,有時佢好老友咁坐嚟我身邊,我會警惕自己保持“君子之交”就算。

男爵府

本身唔會選擇同呢啲性格既人做朋友……所以未試過因為講錯野而嗌交或不和

首頁
12345...6

尾頁

跳至