親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已booked "Furusato"(後備用), 但其實想book "一茶" or "与四郎", 你地住過有無好介紹?

不過, 其實又係唔係間間都差不多呢? book 到一間就算, 唔好咁多心?

大宅

引用:我已booked+\"Furusato\"(後備用),+但其實想b

原帖由 Eanma 於 14-06-20 發表
我已booked "Furusato"(後備用), 但其實想book "一茶" or "与四郎", 你地住過有無好介紹?

不過, 其實又 ...
你想book\"一茶\" or 其他自己心儀嘅民宿咪book就可以啦?!?! 點解要(後備用)? 唔明!

我住過一間也不是好多人談論的民宿,非常好!最主要係enjoy嗰種氣氛、文化.....

如果你book到自己心儀的民宿,記住要cancel 你的後備呀!千祈唔好no show!

大宅

引用:我已booked+\"Furusato\"(後備用),+但其實想b

原帖由 Eanma 於 14-06-20 發表

不過, 其實又 ...

你想book\"一茶\" or 其他自己心儀嘅民宿咪book就可以啦?!?! 點解要(後備用)? 唔明!

我住過一間也不是好多人談論的民宿,非常好!最主要係enjoy嗰種氣氛、文化.....

如果你book到自己心儀的民宿,記住要cancel 你的後備呀!千祈唔好no show!

大宅

MrsKong 發表於 14-6-20 13:21

因為 "一茶" or "与四郎" 要11月先可以訂!
放心, 我係"真香港人", 而且我經 tourist association 訂, 一定會取消.

請問你住過邊一間?

我 Plan B 係 join local tour. 不過 local tour 無得 stay 合掌屋...

大宅

Eanma 發表於 14-6-20 14:13
因為 "一茶" or "与四郎" 要11月先可以訂!
放心, 我係"真香港人", 而且我經 tourist association 訂, ...
我今年1月底住過きどや (Kidoya)!

如果我冇估錯, 相信你現在都係book明年點燈日(Light-up Event)的日子!

既然已去到白川鄉 (岐阜県) , 五箇山(富山県): 相倉 and 菅沼 are highly recommended.

大宅

MrsKong 發表於 14-6-20 15:10
我今年1月底住過きどや (Kidoya)!
thanks.

別墅

回覆 MrsKong 的帖子

我黎緊11月會去白川鄉, 都係book到Kidoya, 請問係咪都唔錯? 啲暖氣夠唔夠? 因為係網上見到一啲話佢一般既comment, 有少少擔心

大宅

Redbeana 發表於 14-8-12 11:07

我黎緊11月會去白川鄉, 都係book到Kidoya, 請問係咪都唔錯? 啲暖氣夠唔夠? 因為係網 ...
我覺得Kidoya唔錯呀!今年1月尾去Light up Event,覺得暖氣夠喎!你11月都唔係好凍啫,除非你特別怕凍啦!

我住那晚除了我倆港人,另一pair疑似識日文台灣人,其餘全是日本人!我好like呀!好怕一大班港人台人會好嘈!

別墅

你咁講我就放心啦! 等我confirm booking先, 謝謝你!

大宅

HI Mrs KONG,

我想問, 如唔點燈節日入住白川鄉民宿, 有什麼分別?因我會12月頭會去白川鄉,諗緊住唔住一晚?

大宅

天使媽媽 發表於 14-8-13 12:03

HI Mrs KONG,
天使媽媽:

白川鄉點燈日(Light up Event)一年只得冬季的七個晚上舉行,會有好多人前往,住宿當然好full. 分別就係咁囉,如你唔住一晚,就沒什麼分別!

子爵府

Hello MrsKong,
輪到我有野問,請問由名古屋去白川鄉是不是要先去高山再轉巴士?如果我不去高山轉車,改為在金沢住宿一晚可行嗎?
請問MrsKong你是自駕嗎?唔好意思,在這裡佔了別人的地方問野

大宅

引用:回覆+MrsKong+的帖子Hello+MrsKong,輪到我

原帖由 jemswin1 於 14-08-13 發表

Hello MrsKong,
jemswin1,

我不是自駕,我從名古屋坐巴士去高山玩,再由高山坐巴士去白川鄉,如你由名古屋去金沢玩,再去白川鄉都得!

現在好似名古屋機場由巴士直達白川鄉,你可check下!

子爵府

謝謝您回覆和介紹,真係唔想再住咁貴的酒店!之前睇過由名古屋有直通巴士去白川鄉,但要坐四個幾鐘,唔想咁辛苦。如果由機場去白川鄉又係要幾鐘的話,拎住喼咪仲金?anyway我會check清楚時間先,您如果再想到啲咩資料,不要介意,我也很想知。

大宅

好媽媽勳章

回覆:Eanma 的帖子

白川鄉民宿適合4歲小朋友嗎?

如果我要去名古屋,金沢,白川鄉,高山,下呂,點樣順路少少?
我仲考慮梗自駕定坐車,因為帶住小朋友,揸車好似方便d。

大宅

請問你住過Kidoya?房間設施乾淨嗎?廁所是共浴嗎

大宅

灰熊寶寶 發表於 14-11-24 17:34

請問你住過Kidoya?房間設施乾淨嗎?廁所是共浴嗎
灰熊寶寶:

非常乾淨!

廁所、沐浴間是分開的,有人用緊沐浴間時,自己在內上鎖便可以,不是與其他人共浴,只是共用,女廁內有兩格洗手間!

別墅

回覆:白川鄉民宿, 有無推介?

我啱啱去完,推介源作,有部份民宿是很dirty的,例如十右工門。

大宅

開心吸收勳章

請問白川鄉現在凍唔凍?29/11出發啦, 定了1/12去白川鄉,唔知帶薄羽絨家係厚羽絨好呢?
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

大宅

引用:Quote:灰熊寶寶+發表於+14-11-24+17:34+回

原帖由 MrsKong 於 14-11-24 發表
灰熊寶寶:
他們住的民宿房間怎樣?是 ta ta mi? 網上無乜相可以看。

首頁

尾頁

跳至