想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

2020勳章

引用:我現在雖然未成功bingo,但另一方面,又多心

原帖由 mandyunqiue 於 14-06-20 發表
我現在雖然未成功bingo,但另一方面,又多心,成日諗怕生左,阿媽唔會幫手湊,因之前佢講明間唔中睇下就得, ...
我都未bingo, 我唔擔心冇人幫我
只係擔心有左小朋友之後的生活會變成點
擔心自己唔識教。擔心會因為bb同c6拗交。
所以有時會諗到,唔生可能會冇野煩
我諗就係咁,個天一直唔比我中

禁止訪問

回覆:tpyjasmine 的帖子

禁止訪問

回覆:擔心生仔問題,又有其它野擔心 ==

子爵府

2020勳章

引用:我又諗會同c6的問題,冇人幫,驚自己應付不

我又諗會同c6的問題,冇人幫,驚自己應付不來,又唔想請工人
我唔會請工人幫手,始終信唔過。
我都有擔心自己搞唔掂
我有個朋友年頭生左,都話兩公婆搞唔掂
過程有驚險,又爆笑。

男爵府

mandyunqiue 發表於 14-6-20 14:10
我又諗會同c6的問題,冇人幫,驚自己應付不來,又唔想請工人
我都差唔多架
會有擔心憂囉...

我唔會辭職因為收左一半收入來源
99仲返緊工唔會湊到, 62退左休但雙眼唔太好, 俾佢湊都有D驚
我爸返緊工, 我媽都講明唔會湊, 一樣都係得閒睇下無問題個種
請工人呢....我地係超唔鐘意有個外人係屋企囉...

不過...勁多人話其實我無得揀, 因為 --- 真係無得揀!

SO, 好大機會係請工人啦...
雖然好唔鐘意, 但都...真係無其他方法了
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

禁止訪問

回覆:donnaho7 的帖子

禁止訪問

回覆:donnaho7 的帖子

子爵府

2020勳章

引用:Quote:mandyunqiue 發表於 14-6-20 14:10

原帖由 donnaho7 於 14-06-20 發表
我都差唔多架
會有擔心憂囉...
我冇咁多錢請工人
而家我同老公收入,養個bb都夠
但養多個工人就唔掂了

禁止訪問

子爵府

2020勳章

引用:我而家日日咁諗,攪到個人好緊張,怕影响有

我而家日日咁諗,攪到個人好緊張,怕影响有bb機會~我係咪太早諗??
可能有影響架,我都係個諗得太多的人
另外原因就係身體問題,所以難成功懷孕

大宅

引用:我而家日日咁諗,攪到個人好緊張,怕影响有

我而家日日咁諗,攪到個人好緊張,怕影响有bb機會~我係咪太早諗??
你要否返工呀?

禁止訪問

男爵府

tpyjasmine 發表於 14-6-20 14:46
我冇咁多錢請工人
而家我同老公收入,養個bb都夠
但養多個工人就唔掂了
我地都擔心呢樣野呀, 因為收入真係唔多, 仲要供樓 & 養父母
不過周圍D朋友有請工人既都話其實唔係好多錢喎

話我拎去day care既錢更多, 我請工人仲可以有人做埋家務etc

唉, 都係要到時計計先知喇
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

mandyunqiue 發表於 14-6-20 13:37
我現在雖然未成功bingo,但另一方面,又多心,成日諗怕生左,阿媽唔會幫手湊,因之前佢講明間唔中睇下就得, ...
但係樓主媽媽話明唔會幫手湊,你如果打算聽朋友既話,我諗你好危下喎...如果你媽媽堅持唔湊咁你點算

樓主你再同媽媽傾清楚先啦,如果樓主媽堅持唔湊既話,你應該依家諗定請工人定育嬰園好,唔係等到生完次後先諗,真係企係度架~~
你要明白樓主媽可能唔想咁辛苦湊孫,所以佢最多得閒幫你望兩眼咋...多多溝通先啊

子爵府

2020勳章

donnaho7 發表於 14-6-20 15:47
我地都擔心呢樣野呀, 因為收入真係唔多, 仲要供樓 & 養父母
...

我咪又係咁, 又要供樓, 又要養父母
我都明,請個工人做家家務都幫輕自己好多
不過我諗我C6應該唔會請
可能到真係有左先再決定!

禁止訪問

男爵府

引用:我現在雖然未成功bingo,但另一方面,又多心

父母吾一定肯照顧孫兒,帶大子女已經做足本份。吾好旨意你媽咪一定肯窩,一定要問清楚。你的朋友好過份,同逼有咩分別。我媽咪都講過吾幫手,他們退休要旅遊,做了成世啦,比他們享福可以嗎?父母自願肯照顧孫兒另計

chuchu218  同意  發表於 14-6-20 18:40

大宅

引用:我就係唔想拎去托兒所,又唔想請工人,屋企

我就係唔想拎去托兒所,又唔想請工人,屋企唔係大,我唔係驚自己湊唔到,係最怕唔識湊,bb一出世,自己又唔 ...
凡事無完美,要生bb 總要犧牲,我也不想請工人但都請左

大宅

引用:Quote:tpyjasmine+發表於+14-6-20+14:46+我

原帖由 donnaho7 於 14-06-20 發表
...
工人好易辭職,到時仲煩,先排育嬰院,到時再看情況。

cc

首頁

尾頁

跳至
熱門主題