自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

珍珠宮

個網係咩?

大宅

叻叻勳章

回覆:為香港為自己發聲, 你投左票未?

投左票

大宅

siumeow 發表於 14-6-20 14:30
3個方案點揀好? 係咪我特別蠢?睇完毒果個懶人包,都係唔明

我都想投... 但我發現我唔知果3個方案既內容............

子爵府

登入, 2千幾個人輪候投票

大宅

叻叻勳章

引用:Quote:siumeow+發表於+14-6-20+14:30+3個方

原帖由 Myfavourpink 於 14-06-20 發表
我都想投... 但我發現我唔知果3個方案既內容............
http://oclp.hk/index.php?route=occupy/vote_detail&vote_id=8

Myfavourpink  唔該哂!!!   發表於 14-6-20 14:51
Johnnylaisma  方案資料:https://www.popvote.hk/project/vote_622/proposal/  發表於 14-6-20 14:51
Johnnylaisma  3個方案都包含公民提名, 千其唔好投棄權就得了~  發表於 14-6-20 14:50

伯爵府

畀面勳章

done

男爵府

Done

大宅

投票方法:
1) 網上投票
2) 裝Apps 下載程式
3) 6月22日到票站投票

以下網址有詳細介紹:

https://www.popvote.hk/project/vote_622/

我驚有黑客, 12點幾一夠鐘就投左了~

男爵府

投左

禁止訪問

水晶宮

即時新聞話已經有十萬人投左
我要瞓八個鐘

翡翠宮

有幸參與了.

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:siumeow 發表於 14-6-20 14:30 3個方

原帖由 Myfavourpink 於 14-06-20 發表
方案資料

1. 真普選聯盟方案

真普聯提出的「三軌方案」包含公民提名、政黨提名及提名委員會提名。公民提名要求參選人取得1%選民支持;政黨提名要求政黨或政黨聯盟於最近一次立法會直接選舉中取得5%或以上的選票。提名委員會必須確認上述符合法律要求的參選人,不能因「愛國愛港」等政治審查而拒絕確認。

真普聯認為不論由選民直接提名或由有一定得票率的政黨提名候選人,然後由提委會確認,皆是明顯符合「民主程序」的做法,可確保方案符合《基本法》的規定。

2. 人民力量方案

提名委員會組成:由現屆所有民選區議員及立法會議員組成。

提名權及程序:任何候選人只需符合基本法 44 條中的基本資格,以及不短於四星期的提名期內符合以下三項要求中任何一項,提名委員會必須通過其為特首候選人:

(1)獲得地區直選中已登記選民中的 1%(約 3 萬 5 千人)聯署支持;或

(2)獲得提名委員會中任何5%的立法會議員聯署支持;或

(3)獲得提名委員會中任何5%的區議會議員聯署支持

投票安排:採兩輪決選法。如候選人得票超過有效票數的一半,則當選特首。如沒有候選人得票超過一半,則得票最高之兩名候選人將進入第二輪決選,第二輪決選中多票者當選特首。

3. 學界方案

學界方案是一個雙軌並行的方案。

第一軌是「公民直接提名必不可少」:任何合資格的人士只要獲得全港 1%選民聯署(現約 35000 名選民)提名即可成為候選人,任何機構均無政治否決權。

第二軌則是由提名委員會提名:學界方案主張廢除四大界別,提委會由直選立法會議員組成。任何合資格人士只要獲得 8%提委會委員支持,便可成為候選人。

投票程序則採兩輪投票制,候選人需得票超過50%方可勝出選舉。

我們相信,惟有同時改革行政和立法機關,採雙軌制的提名制度,實踐選票值均等的提名委員和公民直接提名,方可打破特權階級於政制上的壟斷,根治香港一直以來因政制不民主而引致的問題。

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:為香港為自己發聲, 你投左票未

我唔明第三個方案第2軌…如果無人有50%以上,咁點算?

我是一隻喵

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

投咗

爆愛車縫作

寶石宮

男爵府

回覆:為香港為自己發聲, 你投左票未?

投咗啦

伯爵府

男爵府

畀面勳章

投左

首頁

尾頁

跳至