嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇健康院書仔好似話1歲前吾好俾BB食鹽糖,依家我BB每日食一餐粥仔,但我媽咪話煮粥時落一粒細的有機鹽,食鹽等佢有力D,是否正確呢?

大宅

回覆:fb11fb11 的帖子

如果真係落1粒既就由得老人家落,我個人覺得無需要, 我女無食鹽都好大力

大宅

回覆:fb11fb11 的帖子

今期親子王有講

回覆 fb11fb11 的帖子

Hello fb11fb1,一歲之前既BB食物最好唔好落調味住,1歲之後食少鹽、糖、油既食物,媽媽可以用唔同既瓜、菜 + 肉、魚組合,好似山斑魚、紅衫、大眼雞、三文魚餚湯出黎煲粥,既鮮味,BB又可以食到天然既咸味架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:7個半月BB可以食鹽嗎?

多謝各位嘅意見,都係等1歲后先俾佢食鹽

大宅

回覆:7個半月BB可以食鹽嗎?

洋蔥、蒜頭、香料等是可以的,鹽糖就可免則免啦

禁止訪問

大宅

回覆 [email protected]牛欄牌媽咪專線 的帖子

我BB 5個月大開始, 我已經係咁煲魚+瓜/番茄/菜容+瘦肉做湯再煲粥比BB食~
但係會用半茶匙鹽黎捽下條魚...同埋會落少許椰子油開鑊煎條魚~
而煲完啲湯就分三餐黎煲粥~最後唔會再落任何調味黎吊味~
其實咁既分量既鹽同油有冇問題呢?

大宅

回覆 [email protected]牛欄牌媽咪專線 的帖子

[email protected]牛欄牌媽咪專線    發表於 14-6-23 10:38
回覆 szehoitsang 的帖子

最好可以用易潔鑊唔用油煎魚,都知有D 媽咪都會用少少鹽黎癖下魚同肉嘅"腥味,不過調味可以的話都係盡量避免好D 。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題