自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:食標靶藥令皮膚敏敏 - 請問有咩方法改善

出紅點?如果係,應該係side effect之一,無得避免…通常會乾,甩皮,出紅點或者痕

其實盡可能喺食療方面落手,多飲海帶湯清下毒素…盡量用最天然嘅護膚品,最好將全部個人護理用品轉有機product

禁止訪問

男爵府

有d標巴葯 side effect係生暗瘡,皮膚生粒粒,醫生通常會開埋d葯膏比patient查架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實要 忍手 o吾好R。

一R就可能有菌。

大宅

引用:Quote:abercrombie_bbb 發表於 14-6-20 15:

原帖由 0526 於 14-06-20 發表
係呀 !! 就係紅點呀. 請問可以揸花士寧嗎 ?
另外請問海帶湯點煲架 ?
如果想揸不如試下organic椰子油, 薄薄地一浸就ok,要忍下手千萬唔好R

海帶浸水洗乾淨,可以用豬展切薄片,做滾湯,加片薑(啲肉可以業一業,等啲肉好食啲,病人而家係需要食肉嚟保持白血球數量,因為化療同藥物令病人身體裡面嘅癌細胞及好細胞同時傷害,如果營養唔夠,身體會變得好虛弱)

而肉類最好以豬展或豬小展為主,因為豬展係整隻豬活動最多嘅部位,相對毒素比其他部位較少

其實癌症病人嘅食療要好小心,盡可能全部食材用有機,好似啲調味料都係,白糖,精製食品完全唔用,隔夜食物唔好食…好多好多…

大宅

可以嘅話多矖太陽,最好朝早十點前陽光較温和,去公園吸收多啲新鮮空氣,多做帶“痒”(oxygen)運動

最好每日吸收足夠維他命,可以每日食奇異果,橙(亦可以渣汁,連肉打爛)香蕉對抗癌都好好,但一定要食有梅花點蕉(即係熟但唔係熟到變黑)

我知道抗癌藥會令到病人口腔爛好似生飛滋咁,會痛到連食都唔想食,呢個情況可以用有機蜜糖揸爛咗嘅位置,高維他命生果通常有acid, 所以最好打爛後病人用飲管飲

我將我所知嘅同妳分享,自己衡量邊樣較適合病人

禁止訪問

引用:可以嘅話多矖太陽,最好朝早十點前陽光較温

首頁

尾頁

跳至