懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

點算呀?我應唔應該去睇醫生呀?已經係兩個月內第三次喇!(32週now)

大宅

會唔會係庤瘡呀?

大宅

我之前都係咁, 我自己估應該係庤瘡, 我食返多D生果就冇事了~

子爵府

回覆:joycejo9211 的帖子

係咪d便便太硬呀?我早幾日,日日食芝麻粉溝鮮奶,d便便勁硬,攪到流哂血,停食左幾日,便便正常番就無事喇

男爵府

回覆:驚!便便有好多鮮血,但唔痛!

留心係肛門定係陰道~
因為我都會咁,好明顯係肛門,d便便好硬同大力就會有血同便便一齊出。因為我有一粒痔瘡呀!我36週,bb大壓住腸呀!
如果擔心,就去睇醫生,唔洗驚呀~

子爵府

回覆 joycejo9211 的帖子

大部份孕婦都有痔瘡,比較燥,32w,可以食下西瓜啦!

大宅

我26W都試過兩次了, 我估係痔瘡...
因為兩次都係之前便秘一至兩日, 第二日疴時有血....

joycejo9211 發表於 14-6-20 15:59
點算呀?我應唔應該去睇醫生呀?已經係兩個月內第三次喇!(32週now)
Hello joycejo9211, 好似其他JM咁講會唔會係便便太硬或者有痔瘡,所以便便望落有血? 不過兩個月內都第3次見到, 都建議睇睇醫生先呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我都試過一次,最近覆診同醫生講有痔瘡,佢開左支藥膏比我,希望有d用啦。

聽人講生仔太大力,會谷到粒痔瘡大粒好多,我依家好驚

別墅

咁我好肯定你便便嗰度........但睇醫生應該睇普通診所定下次產檢睇埋呀.....(一個星期後就產檢)

大宅

回覆:Janetboyyan 的帖子

芝麻粉會便秘嗎?不是滑腸咩?

子爵府

回覆:hoklingpauline 的帖子

可能我食得多呀,每日兩次,每次兩湯匙

大宅

回覆:joycejo9211 的帖子

你摸唔摸到有粒野係pat pat ?如果有就係自瘡。食多d菜。唔好用力all

別墅

就係摸唔到.......

別墅

引用:你摸唔摸到有粒野係pat pat

原帖由 iskittykitty 於 14-06-21 發表
你摸唔摸到有粒野係pat pat ?如果有就係自瘡。食多d菜。唔好用力all
痔瘡有分內同外, 內痔係摸唔到㗎.

別墅

引用:就係摸唔到.......

原帖由 joycejo9211 於 14-06-22 發表
就係摸唔到.......
你平時食d 咩可以便便好d? 飲到奶嘅話試下飲奶, 或者試下益x多同乳酪, 幫助腸胃蠕動, 減輕對痔瘡嘅刺激.
如果長期係咁, 最好問問醫生, 因為會對條腸唔好.

男爵府

我早几日都有这情況,跟住每日上午吃一個火龍果,日間飲勁多水,夜晚再吃一杯乳酪,呢兩日去便便容易左,你可試試。

首頁

尾頁

跳至