在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一個同事成日拎住佢個手提電話行出公司大門外講私人電話, 每次起碼講 5-10分鐘. 一係就教咗震機收短訊, 但佢架机放係枱面, 一震就全部同事都知, d 同事成日向我投訴佢好滋擾. 收短訊後又要覆, 所以成日拎住部電話. 已口頭警告過佢, 初初好咗小小, 但而家又打回原形.....................
其他同事成日向我投訴佢, 好鬼須, 攪到我日日返工抆抆憎憎, 我就黎患上躁狂抑鬱症喇

大宅

回覆:呢個情況可以出警告信嗎?

其實你可以問下佢咩事先,先了解後調停,如再系甘先出信啦!

大宅

回覆:pigpig_oo 的帖子

其實有私人電話,好正常個喎。佢都係講5至10分鐘姐,仲要出去講唔阻住人。你的要求會否過高呢?除非你係做醫生就話唔得姐

rachel_ching  X2  發表於 14-6-23 09:15

水晶宮

畀面勳章

回覆:呢個情況可以出警告信嗎

叫佢電話唔好較震機啦 依家電話咁普及, 好難控制到人地

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:呢個情況可以出警告信嗎

出去講電話,電話震機都要出警告信? 除非佢對工作上有影響,即係成日玩電話唔專心做野,如果dry talk 都被同事覺得滋擾,咁同事都好有問題

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-23 09:16

男爵府

回覆:呢個情況可以出警告信嗎?

問題係佢工作result有冇受影響?如果performance OK,而你係佢上司的話,你可以提醒佢利用公司資源(包括時間)做私人事務可能有violation,希望佢注意一下。如果performance長時間有問題又影響到同事,我會唔怕麻煩,開file同佢做PIP,勸佢自己走。Bad apple一定留不得!

複式洋房

有私人電話係正常, 但佢嘅次數非常頻密, 係講5至10分鐘但一日咪出出入入公司好多次囉, 加埋正常去厠所嘅出出入入, 咁一日8個鐘有幾多時間坐係位呢. 淨係掛住玩電話又唔專心做野, 成日做到 d 野9唔搭8.
工作上梗係有影響啦, 有野比佢做個位又冇咗人, 有其他同事搵佢個位又冇咗人, 有電話搵佢其他同事又要幫佢聽幫佢答. 其他同事都有自己嘅工作, 佢成日走咗出去, 咁對其他同事好唔公平.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

講下私人電話都唔得, 你公司都好嚴下

其實, 如果冇影響到工作表現同SCHEDULE, 點解唔俾人接電話? 如果係佢屋企有咩事咁點呢? 如果覺得震機煩住人, 咪叫佢較SILENCE 囉。返工啫, 又唔係坐監, 佢只係講幾分鐘, 又唔係幾個鐘拎住個電話唔放
.........................................

大宅

pigpig_oo 發表於 14-6-23 09:15
有私人電話係正常, 但佢嘅次數非常頻密, 係講5至10分鐘但一日咪出出入入公司好多次囉, 加埋正常去厠所嘅出 ...
咁睇黎performance有d問題,又影響到同事,不如同佢傾多次,了解佢有冇特別原因,勸佢唔好傾咁多私人電話,否則可能會收警告信.

男爵府

2020勳章 熱血勳章 王國教室勳章 最關心BB問題熱投勳章

可能佢家中有要事呢....我覺得上司先同佢傾一傾, 問下乜事先....

佢長期煲電話粥就唔0岩, 但收電話佢都控制唔到....

如果震機係枱面同事覺得唔鐘意, 咪叫佢放袋或掛係頸....

大宅

pigpig_oo 發表於 14-6-20 16:21
一個同事成日拎住佢個手提電話行出公司大門外講私人電話, 每次起碼講 5-10分鐘. 一係就教咗震機收短訊, 但 ...

呢D情形, 通常係口頭先. 同佢傾下個問題.

我朋友做個間公司, 員工手冊有寫明, 上網, 私人電話既限制同用. 當然係唔可以影響工作同人為先.

如果口頭唔得, 就出WRITING 既警告. 因為勞工條例都有D拍引...

首頁

尾頁

跳至