夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

46對我其實都好好,做好多嘢都好令我感動。但我真係好頂唔順99,46偏向99,離婚哩個問題我諗左好耐,為左小朋友有完整嘅家,我忍,但現在,小朋友已經唔係我考慮因素,只有離婚我才能脫離99,為左99離婚,很傻嗎?

子爵府

回覆 loving_mybaby 的帖子

當然傻,真正可以和你到老的不是99,是你C6,你C6對你好好,99這一難關真的無可能化解嗎?要找一個可以對自己好,自己又愛對方的伴侶不容易。不妨冷靜下來好好想清楚。

但切記不要拿離婚作為要C6去擇你或99,他很難做的,選誰他都痛苦,何況那是他的母親?

cqwert  Agree  發表於 14-6-25 02:24
Kerokerokeropei  agree  發表於 14-6-21 21:43
mc <()>

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:為左99離婚係未好唔抵?

一個係母親一個係老婆 難道真係可以選擇只要一邊?倒番轉 今日你係你老公 你老公係你 你是否可以作出選擇要老婆唔要媽媽?
搵個平衡點 如不同住 佢煩完你番到屋企可以唔駛理佢 最緊要係老公點對自己 同埋要佢知道到底係邊個錯 唔係要佢爆佢母親 係要佢知道出問題時佢可以表面上先安撫佢呀娘 之後當然要錫番你 如同住盡快搬走
如果佢乜都唔理只企係佢母親個邊完全漠視你 咁你就真係諗下 仲係埋一齊?

男爵府

thz回覆,
我自己作為母親,我也明白,我没有要老公係我同99之間作選擇,他偏向99,我從來没有任何意見,只係可能我處理這事上做得不好,每當同99有問題,我只係去忍,或者我會反外家避一避,這陣子反得多左外家,老公就覺得太多,怕感情會淡,我也對佢講過,我怕了99,我宜家見到佢似走難,只要見唔到佢,我用盡方法,老公說希望我能為他改變,遷就老人家,或者我不夠愛他,我做不到,我曾經同99有爭執,老公要我同99講對唔住,我也做了,這已是我極限,如要我妥協更多,我寧願選舉放棄。

大宅

引用:46對我其實都好好,做好多嘢都好令我感動。

原帖由 loving_mybaby 於 14-06-20 發表
46對我其實都好好,做好多嘢都好令我感動。但我真係好頂唔順99,46偏向99,離婚哩個問題我諗左好耐,為左小 ...
同46 一世既係你,唔會係99。

唔值得咁做

loving_mybaby  我都明白係唔值得,但我真的很累!  發表於 14-6-20 18:11

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

loving_mybaby 發表於 14-6-20 17:18
thz回覆,
我自己作為母親,我也明白,我没有要老公係我同99之間作選擇,他偏向99,我從來没有任何意見,只 ...
同奶奶同住? 能否搬出去自己一家人住?
講你條底線俾你老公知啦. 唔係乜事都要老婆就自己媽媽的.

對奶奶有不滿, 試下同老公講, 唔好直接同奶奶講, 睇下會唔會有改善?

loving_mybaby  這個不會考慮了,因裝修也用了不小錢,我們不是很有錢。  發表於 14-6-21 15:52
melle  好簡單, 賣出你倆現在個單位而於99那building買個自己同老公住。  發表於 14-6-20 23:46
loving_mybaby  其實我哋自己有屋,但我老公是長子,可能他想照顧媽媽,我也没有迫他回去。當問題出現時,我多數都係忍,我没有直接同99講,有時都會同老公講,可能手掌手背都係肉,他有時不作回應,就算有回應都多數叫我唔好上心,   發表於 14-6-20 18:18

男爵府

你當初同隻c6結婚係為咗你99

loving_mybaby  結婚生bb是我一生做得最錯嘅決定  發表於 14-6-20 18:20

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:thz回覆,我自己作為母親,我也明白,我没

原帖由 loving_mybaby 於 14-06-20 發表
thz回覆,
我自己作為母親,我也明白,我没有要老公係我同99之間作選擇,他偏向99,我從來没有任何意見,只 ...
同你老公講死忍唔係解決個問題 你都唔應該死忍要同老公傾個問題

loving_mybaby  有傾過,他有時沉默,有反應都是叫我盡量去遷就,我不容忍,還能做什麼?  發表於 14-6-20 18:23

禁止訪問

翡翠宮

緊係傻喇,以後你又唔係同99過世

loving_mybaby  雖然係咁,但我真係好想休息下,容忍都需要氣力,我真的夠了  發表於 14-6-20 18:28

禁止訪問

回覆:loving_mybaby 的帖子

禁止訪問

男爵府

回覆 loving_mybaby 的帖子

咁講好似好低能, 但我真係唸緊假離婚得唔得呢?
我覺得你應該同C6講你個心唸咩, 包括唸過離婚, 等佢知道事態嚴重, 佢係愛你佢一定唔會咁做....
咁就黎個假離婚, 仲要話比99知全因為佢, 睇吓佢會唔會內疚, 如果有, 咁咪又黎個假復合囉...咁以後99都應該會冇咁煩啦啩?
唔好意思, 係咪唸得太天真?

loving_mybaby  昨天我們結婚週年,也有向他提及想離婚念頭,他叫我唔好唔要佢,也希望我為他轉變,又鼓勵我,說我一定做得到。至於假離婚,老公一定不會做,他很孝順   發表於 14-6-20 23:26
PCCW2319  係,想得太天真,做法幼稚,亦不可行。  發表於 14-6-20 23:00

別墅

回覆:loving_mybaby 的帖子

傻啦,唔好禁做

loving_mybaby  我也在說服自己不要這樣做  發表於 14-6-20 23:27

大宅

我自己既心態係,99都老啦,忍得佢幾多年呀,我同c6同小朋友先係一生一世,咪就吓d老人家law

waiwai2468  而家d老人家好長命  發表於 14-7-2 20:10
loving_mybaby  我真的忍得太多,很累,我寧願離婚  發表於 14-6-20 23:29

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由 loving_mybaby 於 14-06-20

原帖由 冬瓜盅 於 14-06-20 發表
你唔好用點評,我覆唔到,咁你地經濟有冇問題定係你老公一定要同99住呢?

...
經濟還可以。老公係大仔,也比較照顧家人,同住係希望照顧媽媽,我也没有迫他離開這家,我自己都係媽媽,兒女孝順父母天經地義,所以有時我寧願佢有小三,去嫖妓,起碼有理由,我可以灑脫離場

男爵府

其實我真的不太明, 多點從老公觀點出發, 想下如同你老公對你媽咪一樣水火不螎並敵對,為人子女做得開心嗎? 真的只可只有媽媽/老公?
如愛存在就更不可自私只理自己感受, 如99真的性格不討好就找方法減少見面, 更不要一齊住. 如冇能力買樓/婚前都知會同99共處一屋, 就更是自己問題 (一係自己變左因嫁前都明知但又嫁instead找個有錢有樓老公, 一係怪自己及老公能力不到)

loving_mybaby  謝回覆,前面已回答你嘅問題!  發表於 14-6-20 23:49

首頁

尾頁

跳至