母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

平時阿b埋身食既時間好短,多數10分鐘左右,如果有時太谷我就會揼出黎,等我行開行埋時都可以搵人幫手餵
但最近阿b用樽食會發晒炆憎,扭來扭去唔肯食
有咩辦法呀…?
阿b個半月大

複式洋房

回覆:BB唔肯用樽

我bb由兩個月開始就係咁,可以喊足一兩個鐘都唔飲,攪到支奶都唔飲得,日日十幾安咁倒,冲涼都太多,我一向只半夜埋身,其餘時間都係泵,初初試過等佢半睡半醒時餵都work,之後又試過放high chair 餵,換過幾款唔同牌子奶樽,餓佢5個鐘,試過俾唔同人試吓餵...試左兩星期都唔掂,依家bb一見奶樽,或放條紗巾喺佢度,即喊...最後...我放棄用撙了,呢兩日全埋身...it works!! 我bb都懶啜,依家飲密左同埋我驚佢飲唔夠同會飲番夜奶。又唔敢泵凊,谷時只係pump 少少,驚bb下歺埋身唔夠食,但睇完阿草篇(唔好放棄埋身),我d信心番曬黎...

大宅

我唔係唔想埋身呀,而係有時行開一陣想叫屋企人幫手餵都唔得

大宅

2020勳章

回覆:mrsng0126 的帖子

用spoon。

大宅

個半月已經想飛甩阿b去街喇?我係全埋身餵,每星期都會試1-2次用樽,但效果都唔太理想,啜到漏晒同食2安左右就唔肯食;跟住有個幾兩星期冇再餵,亦唔知佢食幾多,兩個半月再試餵突然食得好好,一口氣食到3安,掃下風再食total食到5安呢!我冇轉過奶咀因為我覺得唔關事,係到佢有咁上下大啜力有返咁上下就會啜得好!所以都係等佢大個d先比屋企人湊啦!

大宅

其實開頭一個月佢未識埋身,所以一直都係用樽餵開,只係呢輪佢識埋身食,反而唔肯用返樽

複式洋房

哈哈,剛試了spoon,都係唔肯,試埋針筒都唔得,冇辦法了...以後我去邊都帶埋bb,就唔駛煩

別墅

我個B都系,一掂奶樽就左令右令,一陣就慘叫大喊,點都要埋身食。有事想行開下都唔得。

comanbb  same here...   發表於 14-6-23 17:48

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊