懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

下星期21週,第一次去廣華產檢,book左10點,知唔知成個流程要做乜同做幾耐?大约幾點可以走得,因為我要趕及一點前返到公司

複式洋房

回覆:狐狸小姐 的帖子

第一次產檢,放低覆診紙就會有姐姐叫你量血壓同磅重,之後就驗自己帶去嘅尿,呢度大約用15至20分鐘,跟住就等等等...快嘅一個鐘,慢嘅個半鐘先見到醫生,見完醫生再等姑娘約下次產檢期,12點半至45分應該走到嘅,但係真係要睇你好唔好彩

別墅

回覆:第一次廣華產檢

咁我想問到時可唔可以叫醫生開一日病假紙?因為照咁睇個流程,應該趕唔到返公司

大宅

引用:下星期21週,第一次去廣華產檢,book左10點

原帖由 狐狸小姐 於 14-06-20 發表
下星期21週,第一次去廣華產檢,book左10點,知唔知成個流程要做乜同做幾耐?大约幾點可以走得,因為我要趕 ...
放低預約紙,等姑娘叫名量血壓、磅重、驗尿,姑娘會講俾你聽去幾號房門口等醫生檢查。這大概用15-20分鐘。之後等醫生要看彩數,有時等半個鐘,有時試過等成個鐘先到你。不過我次次去都早at least 15分鐘到,就望可以早d排醫生條隊。最後等拿下一張覆趁紙,快就10分鐘,但姑娘有時忙到等30分鐘都試過,所以你預番1.5-2個鐘應該差不多 。

大宅

引用:咁我想問到時可唔可以叫醫生開一日病假紙?

咁我想問到時可唔可以叫醫生開一日病假紙?因為照咁睇個流程,應該趕唔到返公司

...
無,一定得半日....

別墅

引用:Quote:原帖由 狐狸小姐 於 14-06-20 發表咁

原帖由 omoinoyukue 於 14-06-20 發表
無,一定得半日....
下?我公司無半日病假,一放就要放一日,咁有無其他方法?

別墅

引用:第一次產檢,放低覆診紙就會有姐姐叫你量血

原帖由 alice@細細B 於 14-06-20 發表
第一次產檢,放低覆診紙就會有姐姐叫你量血壓同磅重,之後就驗自己帶去嘅尿,呢度大約用15至20分鐘,跟住就 ...
如果唔記得帶尿,可以可以即時去廁所留比佢?

大宅

你1點15分一定走得, 因為佢地LUNCH HR!

別墅

引用:你1點15分一定走得, 因為佢地LUNCH HR!

原帖由 babycatrina 於 14-06-20 發表
你1點15分一定走得, 因為佢地LUNCH HR!
但我一點前要返到公司呢

大宅

引用:Quote:原帖由 alice@細細B 於 14-06-20 發

如果唔記得帶尿,可以可以即時去廁所留比佢?
可以
不過排廁所會用多d時間

大宅

引用:Quote:原帖由 omoinoyukue 於 14-06-20 發

下?我公司無半日病假,一放就要放一日,咁有無其他方法?
你返公司要幾奈?
我最遲俾既覆趁期試過10:30,12點攪掂
次次我都起張覆趁紙上寫「盡量早」,就拿到9:30 或9:50的時間,11點前走得。

如果係咁,唯有去私家看醫生拿一天病假

別墅

如果你下午要返工,下次响張紙mark低,請安排最早之產檢時間,需要趕回上班。
我次次都約到 0920,0930最遲果次0940
醫生通常1015至1030先返,次次都係頭幾個睇完,拎埋下次果期,1045前都走得,食埋嘢慢慢先返公司囉,唔使趕
到診紙得am or pm....見醫生時記得講要就有

禁止訪問

育兒性格勳章

別墅

引用:Quote:原帖由 狐狸小姐 於 14-06-20 發表下

原帖由 omoinoyukue 於 14-06-20 發表
你返公司要幾奈?
我最遲俾既覆趁期試過10:30,12點攪掂
次次我都起張覆趁紙上寫「盡量早」,就拿到9:30 ...
我預返公司大约45mins,因為公司附近無地鉄,一定要行番去太子搭小巴
我首次去廣華登記時係三月中,佢排到我六月尾至有得第一次產檢,原來可以request時間,下次等我同姑娘要求先,其實最好下午睇,咁就唔使咁辛苦趕返公司
其實如果一點前返到公司,我係諗住用大假取代就算,鬼叫公司唔接受半日到診紙/病假紙,但過一點返到,就要無啦啦拎一日大假,好肉赤

別墅

引用:回覆 狐狸小姐 的帖子驗尿最主要係驗蛋白,

原帖由 skyluv 於 14-06-20 發表
回覆 狐狸小姐 的帖子

驗尿最主要係驗蛋白, 咁食完嘢之後會影響尿中蛋白含量所以佢要你自己帶 (餐前小便)
明白,咁我自己係屋企準備定

別墅

其實早d去可唔可以插隊?我唔介意早30分鐘 或 1個鐘到

禁止訪問

BK Milk勳章

複式洋房

我今日去都等個半鐘,醫生講唔夠一分鐘就走得,我平時睇開助產士的,一個鐘都唔使!因為36週見醫生所以等超耐!又冇得照超聲波

大宅

回覆:狐狸小姐 的帖子

我就係咁啦
你如果早15-20分鐘
9:40同10:00既人流都差很遠

不過忘記了第一次要抽血
又要多15-30分鐘

別墅

今日終於去左廣華產檢,我比預約時間早45分鐘到,比姑娘話下次唔好咁早,話都係跟預约時間派籌,叫我下次早10-15分鐘好喇
不過成個流程都算快,我拎埋下次預约紙12點前走得,但都要急急腳行去搭車返工,總算無遲到,一點前到公司

首頁

尾頁

跳至