烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

之前試左整煉奶底,覺得麻麻,個底好似好唔結實咁,
今次想整益力多底,
請問整過既jm如果轉益力多底
益力多、魚膠粉同水既份量係點?thanks

子爵府

回覆:broken glass jelly轉用益力多底問題

希望有jm可以解答,萬分感激

別墅

我每100ml益力多落around 7.5g 魚膠粉,想甜d自己再加糖

子爵府

引用:我每100ml益力多落around+7.5g+魚膠粉,想

原帖由 foolvillage 於 14-06-20 發表
我每100ml益力多落around 7.5g 魚膠粉,想甜d自己再加糖
Thanks

別墅

回覆:foolvillage 的帖子

是否只用 益力多加魚膠粉,代替煉奶,其他情序材料不變

:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

複式洋房

回覆:emily223 的帖子

淨益力多唔洗再加水?

子爵府

foolvillage 發表於 14-6-20 20:55
請問係咪都要加水架?如果係要幾多ML到? THANKS

大宅

引用:我每100ml益力多落around 7.5g 魚膠粉,想

原帖由 foolvillage 於 14-06-20 發表
如果我用5枝,即係要37.5g魚膠粉咁會唔會好實

別墅

回覆:laalalla 的帖子

我無加水呀,只係益力多加魚膠粉。座熱水整溶

別墅

回覆:Kitbird 的帖子

我諗可以減一點魚膠粉,因我都係第一次整,怕唔夠實。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kitbird 發表於 14-6-23 13:43
如果我用5枝,即係要37.5g魚膠粉咁會唔會好實
我做 900 克 rosehip 啫喱先比 20 克魚膠粉,需則酸性飲品要比多少少,但又使咁多掛........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

別墅

我尋晚試咗,300ml益力多200ml水,加20g魚膠粉
味道ok, 唔會太酸又唔會太淡。不過加多小小魚膠粉會好啲。

子爵府

引用:我尋晚試咗,300ml益力多200ml水,加20g魚

原帖由 kwongsuki 於 14-06-23 發表
我尋晚試咗,300ml益力多200ml水,加20g魚膠粉
味道ok, 唔會太酸又唔會太淡。不過加多小小魚膠粉會好啲。
等我今晚或者聽晚試下你個份量再加少少魚膠粉先

首頁

尾頁

跳至