懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日放工撘地鐡,響北角轉車去油塘,上車時已經坐滿人,關愛坐有一個老伯坐緊,另一個坐位有位女士坐咗。22週嘅我感恩還未好論盡,況且只係搭兩個站,企下都冇所謂。此時,坐響中間嘅外籍爸爸讓我坐,我隨即同佢説聲Thank you就坐咗。外籍爸爸跟住輕拍坐響關愛坐嗰位女士個頭頂,指住關愛坐後面嗰啲logo,個女士此時想起身,但外籍爸爸示意唔洗,場面有啲尷尬,仲成車人望住。我即刻同外籍爸爸講:It\'s ok。心諗大肚唔係大曬架!冇謂迫人讓坐啦。外籍爸爸答我:Oh! It\'s education!!! 我只好再次同佢講聲Thank you! 真係好尷尬呀!

到油塘站我就讓返個位比佢坐,再三同佢講聲Thank you, have a good day⋯⋯say bye bye。佢輕拍我膊頭同我講All the best!!

真係好窩心。多謝!!

babypoma  同埋我欣賞外國人大多很敢言, 加上依個外籍爸爸有禮貌, 佢依個做法一流   發表於 14-6-22 13:34
babypoma  It's education ------> 說得好, 香港人實在需要教育一下!  發表於 14-6-22 13:32
sc526    發表於 14-6-21 08:10
tuenmun_ying    發表於 14-6-20 23:00
lanmui11  好型呀  發表於 14-6-20 22:52

大宅

外國教育真係同中國好唔同! 行為上已經好明顯咁表達國家素質

外籍爸爸

複式洋房

回覆:TangerineWong 的帖子

外籍爸爸好野〜〜佢講得岩,it\'s education!

男爵府

回覆:多謝外藉爸爸讓坐,但有點尷尬

外藉爸爸

大宅

港人讓座真係做的好差火呀!呢個外籍人士做得啱~

複式洋房

回覆:TangerineWong 的帖子

我都同意香港教育好差,好多人見到扮瞓教打機~~ 都明白大肚唔係大晒,但明明係優先坐,應該讓返有需要的人!

大宅

育兒性格勳章

我今日俾個女仔搶左個位,有港人男仕讓座,感恩。其實都見好多港人讓老人家。不過好佩服外藉爸爸夠膽教育坐關愛座既人。

大宅

好欣賞佢1句說話 its education 係而家香港人欠缺既1樣野

大宅

好型啊!

別墅

冇錯!係教育!我同老公都有共識要做好榜樣,將來一定要教好小朋友有美德。而家36週都唔係成日有人讓坐,我同自己講唔緊要,自己小心啲,觸緊扶手,可能人地都係有須要人仕,只不過肉眼察覺唔到啫。

babypoma  教好小朋友真的很重要 .... 眼見有好多人係教細路入到車廂 --> 快快去搶位   發表於 14-6-22 13:39

別墅

外籍爸爸做得好!!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

個女人好心就檢討下啦外國人教育係好d架

男爵府

我都曾經叫過人讓座俾企我隔離嘅孕婦,但只係會叫男人丶學生,我怕女人可能人地都係初孕而我唔知

大宅

老實講,自從自己大左肚,真正feel到香港人越來越冷漠,見住我咁大個肚都無人讓位,只係望一望,連老人家企係道都無人讓位,我做女個陣都唔覺得有咁既情況,真係覺得點解會咁?
有次坐巴士,我37 week企係關愛座前面,有兩個c奶坐係道望住我個肚,其實我唔想企個d位,好像我迫你地讓位,但都係無讓到俾我,有個男人出聲,叫個兩個c奶讓我坐,我好感激呢位先生,我講多謝佢。
佢講左句:我老婆大肚個陣都係無人讓位,所以我見到咁情況,唔出聲唔得。
大肚婆當然唔係大晒,但身為女人,又點可以唔幫下d大肚婆呢????

大宅

我覺得大肚絕對唔係老馮要人讓座的。不過,外籍人仕做得好好, 佢都睇唔過眼先會出聲。換著個外籍人仕係一位香港人,效果又會唔同喇,隨時會俾人話厚多士。

講真, 我遇上讓座的人多數都唔係香港人, 唉~

大宅

畀面勳章

如果個外國人係香港人,我稔個女人睬佢都傻

大宅

完全同意,it\\\'s education!

大宅

教育也成就了一個人的修養。希望我們大家也好好教育我們和孩子。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

我以前響台灣讀書果陣,大部份台灣人都會有外籍爸爸既行為!其實咁樣仲好,令d人有番已經失去左既羞恥心,知道咩係“關愛坐”
響台灣,大部份人寧願企下都唔會佔用關愛坐的!要留番比有需要的人~

大宅

外國教育真系好過中國的!有時,我"林"香港政府要不要整個"讓座"的德育廣告

首頁

尾頁

跳至