自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身是銀行的中層員工,這年來都不斷找銀行工,除了見過一兩份,其他包括大行均沒有音訊,想你們給予意見:
1. Cover letter 重要嗎?你們會看嗎?有人說沒有用,我試過只在Email冩幾句,情況更壞。
2. HR每天看幾十封求職信,如果我在CV加插兩張現職公司的活動相,會吸引你們多一點嗎?
請賜教!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:做HR的JM請給予意見

我公司唔係大公司,唔會理cover letter, 活動相不用了,公司會睇學歷加工作經驗,如有一張照片會好啲,我以前公司請人都係以工作經驗,學歷,再看順唔順眼,不是指高矮肥瘦,是睇感覺,到現時為止,經我揀過比老細in嘅,個個都係好好人品架

不過大公司的過,寫cover letter感覺有交帶,活動相千其唔好,比人話9唔搭8架

大宅

引用:我公司唔係大公司,唔會理cover letter, 活

原帖由 kisskathy88 於 14-06-20 發表
我公司唔係大公司,唔會理cover letter, 活動相不用了,公司會睇學歷加工作經驗,如有一張照片會好啲,我以 ...
活動相係我負責organize 個啲活動

公爵府

好媽媽勳章

回覆:做HR的JM請給予意見

cover letter很重要
Cv有既定格式, 有得抄
cover letter雖然都有, 但內容都因應你想法, 你high light自己乜野長處/強項, 文法/語氣的運用, 都係我會睇嘅。

曾經有份cv好標青, 但cover letter寫得很差, 但因經驗係我想要的, 見咗, 都係唔掂。

另一個係中途轉field, cover letter言辭懇切, 雖然英文文法都錯幾多, 但表達到佢想講嘅重點。終於請咗, 做咗六年, 我走了佢仍然做緊。

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:我本身是銀行的中層員工,這年來都不斷找銀

原帖由 Elaine1128 於 14-06-20 發表
我本身是銀行的中層員工,這年來都不斷找銀行工,除了見過一兩份,其他包括大行均沒有音訊,想你們給予意見 ...
我晤係做hr,以我所知銀行中層員工想轉,最好有熟人介紹,HR每日睇幾百份cv,除左好特別之外,晤会記得,有人介紹,已是成功第一步!

幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至