自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆:因為第一胎, 真係無經驗,所以想有經驗的 Jm 分享一下,萬分感

一切都係睇運氣

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:私家無痛順產我自己嚟緊第二胎會去返養和,

原帖由 Jayelle 於 14-06-22 發表
私家無痛順產

我自己嚟緊第二胎會去返養和,新裝修超靚及豪華,service 1000分,總之你個人入到去會 ...
補充,我覺得養和接婦產case未必少得過公立,一來港島區多有經濟能力人士,二來佢地有收B6,我次次去親產檢都人頭湧湧,第一胎接生又快手,我7am入院,13:59就生了,所以我話佢夠經驗

P.s. 你有興趣找我舊post睇,我po過詳情同找數invoice上來的

侯爵府

如果一早知高危, 例如孖胎, 當然去政府
但生仔O既野無人講得埋, 俾我會去私家

身邊朋友發生過兩件事, 都係O係政府生
1. 由陣痛到生得出, 拖左3日, 原來BB位置不對, 出唔到黎; 最後開刀, BB要住NICU, 媽咪發燒; 如果係私家, 有唔對路, 穿水5小時, 應該已經開刀
2. BB超過預產期, 都無俾媽媽入院生, 胎盤剝離, 胎死腹中

政府醫院係有足夠器材, 都要有位先用到, 醫生都忙到團團轉, 有事搵邊個理你?
何況, 有經驗醫生, 都私人執業, 政府仲有幾多經驗醫生呢?

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:因為第一胎, 真係無經驗,所以想有經驗的 Jm 分享一下,萬分感

我2胎都係屯e順產,
D姑娘嬸嬸都好好

男爵府

回覆:wingwingyee 的帖子

我係政府順產,姑娘同嬸嬸都好好人,又教我點餵奶,又教我換片,講真比我選擇多一次我都會選擇去政府生,寧願留返d錢用好過

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ChinoB 於 14-06-21 發表仲有

原帖由 wy_yen 於 14-06-21 發表
我生大仔時係自己穿水先入院。。。我都要成廿個鐘有多先生得。。。所以真係人人唔同,佢未必係見你生得而幫 ...
我就係見好多JM都話公立順產好。而我都唔想幾日就要用幾萬蚊。

當時我開始好痛,已經係深夜,基本上佢哋唔係好忙,而且同我同房仲有5位媽咪,我痛到忍唔到,大叫,我都怕影響其他媽咪休息,但依然無人理我我原先想打無痛,但佢哋堅持要隔4個鐘先會同我檢查度數,結果又話我開得快,無得打無痛。推我落產房,就幫我穿水,點知都係5度。之後閂埋門,成間房得我一個,任我點嗌,都無人入嚟。我唔想聞笑氣,佢哋夾硬攞埋嚟要我聞,我話我聞咗好想嘔,而且止唔到痛,所以唔想聞。跟住有兩三個就不停喺度講:又話痛,叫佢聞又唔聞。

你話你係我,你聽到仲有咩好講,已經講咗聞到好想嘔,仲要夾硬放埋嚟,我推開話止唔到痛,唔想聞了,都要話返我轉頭中間實在發生太多事令我覺得好嬲。我一直喺度等緊,幾時先有其他JM講嘅,幫我打氣

愈嚟愈冇記性

珍珠宮

我3個都喺瑪麗,細果兩個住2等房(我喺公務員)感覺良好,出院俾530蚊就走得

大宅

我係東區生 無問題 吾會因為我太後生而鬧我 無論護士 助產士 呀姐 都好好人

侯爵府

我在廣華,very good

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我第一胎響QE 生, OK 喎, 我鍾意住大房又駛怕嘈親人, 鍾意政府有限制探病時間, 鍾意自己同bb 一齊鍾意自己湊番, 自己湊時有唔明可以即時問姑娘同阿姐.

最緊要係政府既backup, 我個仔唔好彩地用得著, 亦好彩醫生俾我留院陪bb.

侯爵府

引用:我政府生其實得幾日姐 拎幾萬蚊補身好過我

原帖由 carmen0807 於 14-06-21 發表
我政府生
其實得幾日姐 拎幾萬蚊補身好過
我朋友私家生 本身想順產但醫生係咁叫開刀
我發現依家私家醫院仲會散播一種歪理,係縮短陣痛時間係好的,於是係咪都同你催生,我覺得大家要小心啲囉。係咪要落藥催生應由醫生或助產士決定,陣痛時間亦唔係縮得愈短愈好

男爵府

兩個都係政府瑪嘉烈E院開刀生,E生姑娘嬸嬸好好,細仔早產要入加護病房住左十幾日,政府E院先有初生深切治療部,同埋如果早產私院係唔收入院,要你去番公立生!

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 wy_yen 於 14-06-21 發表我生

原帖由 ChinoB 於 14-06-22 發表
我就係見好多JM都話公立順產好。而我都唔想幾日就要用幾萬蚊。

當時我開始好痛,已經係深夜,基本上佢哋唔 ...
咁可能你遇到的都比較唔好。。。我生2胎都遇到好好的助產士,不過我冇嗌過。。。因為要留力生b。。真係唔嗌好d。。。聞唔聞氣好個人。。。佢拎左俾你,你可以唔聞,我知有d人真係唔受得聞氣。。。
我自己有聞,同打止痛針,從冇諗過揀無痛。。。因為怕事後仲痛。。。
不過我自己未試過去產前房,2次都直入產房,所以可能會唔同少少。。我係pmh生。。。但真係較少聽到qe都咁。。。
真心替你難過。。。。

珍珠宮

我決定去私家生原因:
1.由頭至尾可以一個醫生全程跟足。
2.產檢時間由我控制,可以放工先去,唔駛成日請假,因為請假時,啲嘢要分俾同事做,唔係咁好,到頭來又要自己執手尾,仲煩。
3.老公話啲仔女要同佢一樣同一間醫院出世
4.個醫生好好,重來無叫我開刀,專重我決定,就算痛了十幾廿個鐘,都無話要催生。不過因為 BB 係我個肚內太耐,心跳下降,醫生先至即刻推晒診所 booking,同我緊急開刀。

珍珠宮

我決定去私家生原因:
1.由頭至尾可以一個醫生全程跟足。
2.產檢時間由我控制,可以放工先去,唔駛成日請假,因為請假時,啲嘢要分俾同事做,唔係咁好,到頭來又要自己執手尾,仲煩。
3.老公話啲仔女要同佢一樣同一間醫院出世
4.個醫生好好,重來無叫我開刀,專重我決定,就算痛了十幾廿個鐘,都無話要催生。不過因為 BB 係我個肚內太耐,心跳下降,醫生先至即刻推晒診所 booking,同我緊急開刀。

男爵府

係政府生要睇好唔好彩,我媽做陪月,佢幾個客响QE/屯門/東區醫院生就話麻麻,態度差,極受氣同痛,唯一好處係平,私家就唔受氣,但貴

男爵府

政府睇你個日生 好唔好彩 遇著咩姑娘
我今年4月生 係tm 同我產房個位 中午生左個助產士都幾惡 係咁話個女人 唔好叫唔好嘈 痛到唔好叫 留番啲氣生
我就今日但夜晚生 咁岩下晝個姑娘收工轉左第2批 好好人 所以睇彩數啦
但產後房部份啲姑娘 係惡死啲
有錢去私家順產啦 個感覺會舒服啲

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ChinoB 於 14-06-22 發表我就

原帖由 wy_yen 於 14-06-22 發表
咁可能你遇到的都比較唔好。。。我生2胎都遇到好好的助產士,不過我冇嗌過。。。因為要留力生b。。真係唔嗌 ...
我都唔想嗌,但佢哋全部出晒去,留低我一個喺度,個肚又痛,又唔知幾時生得,種感覺好恐怖

我唔係qe生,我應該無提過邊間,我唔開名了,屋企仲有人喺嗰間需要睇醫生跟進。我覺得係產前嗰啲俾我感覺太差,生完之後,推上病房,啲姑娘都對我幾好,因為我一生完就大病,所以都不停有人過嚟問我情況。係無得自己掌握餵奶時間,呀b喊到7彩,覺得佢好慘,其餘都無乜嘢。

愈嚟愈冇記性

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係廣華生

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

首頁

尾頁

跳至