在職全職

跳至
[全職媽媽] 報讀幼稚園一問

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

囡囡12年5月B,今年要報15-16 k1了,思前想後都想囡囡遲一年再報讀,係想佢做超大B讀書冇咁辛苦,但聽D媽咪講過,升小一如超過7歲以上會冇咗個適齡分,囡囡5月實超齡,依層又覺得唔抵,十五十六好難決擇各位jm幫幫手俾D意見啦!!!

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解遲一年入k1? 5月B係大b

大宅

畀面勳章

回覆:cnynicole 的帖子

諗住再大D讀應該更得心應手,最緊要係爸爸要過多年先調翻香港,想遲一年讀書,又可以多一年時間同爸爸一齊囉

伯爵府

你果個係大B,照理學習方面可能比同年細B有優勢,點解你要擔心讀書辛苦呢?你想避過龍年競爭定係點?如果我小朋友係年尾出世,我反而會考慮比佢遲一年入學,最重要係擔心小朋友讀得辛苦同pick up唔到老師講咩,至於你話你C6過一年先番黎,其實我認為親子關係雖然重要,但係無必要為左多啲時間可以同爸爸相處而令到小朋友遲一年先入學,往後人生大把時間,現階段反而我會諗小朋友到左適齡,就應該比佢入學,除左學習書本上既知識外,仲有要去學習同其他人相處,同埋小朋友番左學會開心好多架!如果遲一年先番學,係屋企無野做亦係悶!以上只係個人建議,不喜勿插!............

大宅

回覆:報讀幼稚園一問

10月打後個d細b先可以遲一年,係學校決定,唔係話你家長鍾意遲一年就比你遲......到時候你報名學校叫你直接報K2,但問題你冇讀過K1,小心冇學校收.....
一係直接小學先返啦,法例冇話一定要讀幼稚園,但6歲唔返學就唔得啦,到時候派到邊間都一定收你既放心.

大宅

畀面勳章

回覆:spicymama 的帖子

哩層我都有諗過所以先會十五十六,多謝你俾到咁多意見我

大宅

畀面勳章

回覆:joycheung801 的帖子

咁我又冇諗過唔俾佢翻幼稚園,學你話會跳過k1嘅話,我會今年幫佢報噶啦!THX

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你個原因都唔算係咩特別原因。學校都唔一定接受而比你小朋友遲入k1. 都係準時入k1 la!

大宅

畀面勳章

回覆:cnynicole 的帖子

嗯,已決定今年如常報k1

gk678    發表於 14-6-21 15:15

伯爵府

諗通就好.
每件事都有兩方面, 當你以為 "超大B" 有著數, 人地可能會認為你個B 有問題........

大宅

畀面勳章

回覆:gk678 的帖子

聽你咁講更加要今年報

珍珠宮

gk678 發表於 14-6-21 15:17
諗通就好.
每件事都有兩方面, 當你以為 "超大B" 有著數, 人地可能會認為你個B 有問題........ ...

agree!我仔間學校有個女仔,高人成個頭,樣貌身型完全係小學生,經常會有家長指指點點,覺得奇怪,而且有d活動學校唔揀佢,e.g.跳舞,因為如果成班小朋友跳,有個特別高,會好怪同唔好睇!

首頁

尾頁

跳至