婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我好唔放心將個囡交俾我媽媽湊,因為我做既所有野都係經過精密分析對bb 好,而佢地好多所謂錫bb 既方式根本對bb 冇益什至係有害。我講左好多次唔好但佢地唔會follow 什至偷偷地去做,我下個禮拜要返新工喇,要放低bb 喇,我好唔開心呀…

大宅

回覆:搵到工作,bb 要交低俾人湊好sad

甘做全職媽媽又得唔得呀?

伯爵府

若然甘你不如做返FTM啊。無物怕,只怕你媽帮你湊(那怕有出薪唔係家用甘簡單)又覺得受氣,小朋友又出唔到你要嘅效果。無樣好。

別墅

我真係好想好想做FTM...... 但搵錢亦都好緊要,所以掙扎左好耐至搵工...

大宅

不如你講下邊d係冇益或有害既野來睇下,唔係質疑你,只不過想了解下,因為我都係要返工俾媽媽湊小朋友

別墅

例如bb 百日哭,佢地聽某師奶講食保嬰丹bb 好好訓,我接受唔到。bb 出世好輕磅,我想bb 食多幾啖奶吸收營養 (人奶b),佢地就係咁想俾水佢飲。
今日亦有低級錯誤,我出去見工拜託佢餵一餐only, 講左餵六安,佢開得三安,我返到屋企佢話bb 唔夠飲… 餵奶咁基本都餵到半天吊,所以我非常唔安心…

仲有好多…

piggggg  點解要餵3安餓住個B?  發表於 14-6-22 00:32

大宅

引用:例如bb 百日哭,佢地聽某師奶講食保嬰丹bb

原帖由 teizbaby 於 14-06-21 發表
例如bb 百日哭,佢地聽某師奶講食保嬰丹bb 好好訓,我接受唔到。bb 出世好輕磅,我想bb 食多幾啖奶吸收營養 ...
放鬆d, 溝通上姐,bb都係你媽媽個孫,唔通佢會害bb咩,有咩咪心平氣和咁溝通囉,如果話極都唔聽咪一齊去健康院問姑娘囉,好似似水咁,我都一直以為bb係唔可以飲之後問姑娘,姑娘解釋返飲水唔會坏 ,因為水係冇害既,係唔健意飲,因為bb個胃比較細,飲左水唔飲奶怕唔夠營養,但因為自己bb係飲奶粉所以餐餐之間會俾bb飲,因為但奶粉熱氣,始終自己返工都係要靠媽媽幫手,所以平心靜氣同有耐性d同媽媽溝通囉,加油丫媽媽

大宅

相信你應該係新手媽媽 而且bb重好細 你放鬆d啦 多同你媽媽溝通 唔好淨係自己係到唸点点点 如果真係放心唔落 等bb大少少先再返工吧

水晶宮

2020勳章 BK Milk勳章

我b無百日喊
但我有俾寶嬰單
咁當然你係mama你話事

水係可以飲少少濕下个口既

吾係成日照顧開
有錯吾出奇
下次咪寫低law
俾得人湊就理吾到咁多
寫定一本薄交帶落所以野
放心la你ma都凑得大你
吾會有問題既
放鬆d
如吾放心我會做ftm

灝灝媽咪  agree  發表於 14-6-21 01:32

別墅

佢心意係好,但方法唔岩,我身為媽媽就有責任出面同佢講。每日都講,重重覆覆,但佢冇入過耳... 好灰…

只想有個平台呻下,搵錢同湊囡,好難取捨… 人生啊 ~

伯爵府

或者係計過條數先咯。我有同學c6做廚房一個養四個。又租屋。你計啱條數就得

男爵府

如果真係咁唔放心,寧願cool緊個褲頭自己湊做ftm捱到bb讀書先再計過條數啦。錢只要有心就搵到,但時間冇左就返唔到轉頭架喇。

伯爵府

可唔可以自己湊呀,你咁唔放心,你返工都集中唔到精神啦,何必搞到兩頭唔到岸如果唔係真係迫住接受你媽媽一套,如果佢發脾氣話唔湊你仲頭痕呀

水晶宮

2020勳章 BK Milk勳章

引用:佢心意係好,但方法唔岩,我身為媽媽就有責

原帖由 teizbaby 於 14-06-21 發表
佢心意係好,但方法唔岩,我身為媽媽就有責任出面同佢講。每日都講,重重覆覆,但佢冇入過耳... 好灰…

...
自己湊la
你應該感激有老人家幫你湊
照顧小朋友係好辛苦架
但既然大家有分歧
無謂勉強
亦吾好衰到明g自己吾認同對方既方法
對方亦吾肯跟你方法
但又要俾佢湊
又要怨又要呻湊得吾好
一係俾其他人湊
一係就自己湊反
你吾放心又点安心反工
咪自己激氣

水晶宮

我感到你非常的不安.
咁樣做野都唔會做得好.
做part time得唔得?
一方面可以賺少少錢,
另方面,媽媽就只係幫手餵一餐奶,
減低你的不安全感.
唔好成日哦你媽媽啦,
佢肯幫手已經好好架啦.
佢果套,一樣養大左你,relax啦.

複式洋房

我係ftm ,你同我一樣,阿媽唔聽自己講,罵又罵過,講又講過,同佢睇醫生叫醫生講過,佢都係用自己個套⋯我已經放棄同佢溝通,佢點湊我bb我都當睇唔到,有時冇能力改變人,只有改變自己先有生路,但講就易要做好難,我都覺我就來癲⋯

複式洋房

我係ftm ,你同我一樣,阿媽唔聽自己講,罵又罵過,講又講過,同佢睇醫生叫醫生講過,佢都係用自己個套⋯我已經放棄同佢溝通,佢點湊我bb我都當睇唔到,有時冇能力改變人,只有改變自己先有生路,但講就易要做好難,我都覺我就來癲⋯

複式洋房

複式洋房

別墅

其實好多野都兩面,
枕頭,奶咀,保嬰丹,有人用有人唔用,俾唔俾bb 睇電視,人奶b餵唔餵水等等,無論點bb 都會成長,只係我身為媽媽我好希望有決定權去排除我認為危險或者唔健康既方法。

講到尾我的確係只信自己唔信人,新工作confirm o左唯有試下先,如果真係無辦法既我就考慮自己照顧返,多謝大家既意見

Ada1031  加油  發表於 14-6-21 12:52

首頁

尾頁

跳至