自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年十月出過 post 呻,又有 update!

新年 c6 因為“佢細佬兩公婆就做死呀媽”呢件事炒大獲,到而家兩兄弟不和…

1. 佢細佬老婆成日話工作壓力大,又唔係賺得多,叫佢唔好做湊仔,竟然話咩都肯做就係唔湊仔!

2. 兩公婆分開住,各自住自己父母屋企,對仔跟爺爺嫲嫲,我老公上親去探佢自己阿媽,佢細佬就會離開屋企避我老公,連仔都唔湊

3. 令我最嬲係,下星期兩公婆又去台灣旅行一星期,問都冇問奶奶就買左機票,奉旨咁!又漏低兩個仔!點解三十幾歲就要去旅行休息,七十幾歲老人家一星期七日,每日廿四小時幫你湊仔就息都冇得休,仲要家用得五千,包屋租水電煤伙食。 咩世界!

最無奈係嫲嫲心軟唔會玩擺工,明俾佢地蝦,睇住佢俾人蝦到上心口都唔知可以做到啲咩,唉!

除左係度發洩,仲可以點?

======================
重溫一下舊 post 內容:

兩個 b 都係意外有左,兩年抱兩,生完兩個都係俾爺爺嫲嫲湊,口口聲聲話掛住對仔,但……

1. 從冇接過佢地返屋企住,都係一兩星期去嫲嫲度睇仔,真係睇下咋,其餘時間玩手機,平日都冇打電話同問候下對仔

2. 埋怨啲仔唔跟佢跟嫲嫲,你都冇俾個心照顧啲細路,當然唔跟啦,係你生就一定跟咩

3. 話冇時間見對仔,請唔到假,但有時間兩公婆去台灣旅行,有時間兩公婆出街食飯慶祝結婚週年

4. 從冇教過個仔,淨係開啲英文卡通佢地睇,要互動架!而家個大仔上 N 班,但連同佢做功課都冇

5. 個細仔曾經俾婆婆湊過一排,日日甘荀粥,唔好好安排仔仔的飲食,攪到個腎有事,要睇專科,話擔心但又冇帶過佢去睇醫生,又係爺爺嫲嫲帶去睇

真係好討厭呢啲人,冇心教冇心湊就避孕咪生啦!仲有,爺爺嫲嫲七十幾歲喇,兩個老人家湊兩個細路,身體又唔好,想做死佢地咩!

又係一家人,唔話得,唯有係度呻

男爵府

好媽媽勳章

回覆:又再呻,好討厭啲人淨識生仔唔識教仔湊仔

我囡同學仔父母都係咁上下,生完兩個囡就比個呀婆湊,呀婆仲後生有力湊,但就冇心教,兩個小朋友曵到不得了,係餐廳食野比個小朋友周圍走都唔理,搶我囝既玩具,我囝拎返仲衝埋黎打我個囝,我都怕鬼左佢而家接完放學都避開佢!!

珍珠宮

回覆 ayeungyeung 的帖子

我夫家 6299 都有被洽事件,但就唔牽涉細路,係錢
無得搞,好大原因係父母自己做成。佢做阿媽都唔出聲,旁人都無謂厚多士,特別我地做新抱o既

總之夫家o既o野,唔影響到我同我個仔,一於唔知唔問唔理

大宅

回覆:zitzai 的帖子

唉其實又真係唔牽涉到我同個囡嘅,好多野已經當睇唔到,奶奶又默默承受

如果我學識好似你咁諗就好,我一合埋眼就諗起佢地啲惡行,嬲到瞓唔著呀陰公

大宅

只凳兩佬辛苦!

禁止訪問

引用:上年十月出過 post 呻,又有 update!新年 c

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

ayeungyeung 發表於 14-6-20 23:47

新年 c6 因為“佢細佬兩公婆就做死呀媽”呢件事炒大獲,到而家兩兄弟 ...

唔識教又可只得你C6細佬兩公婆? 仲有你6299....

子爵府

引用:上年十月出過+post+呻,又有+update!新年+c

原帖由 ayeungyeung 於 14-06-20 發表

新年 c6 因為“佢細佬兩公婆就做死呀媽”呢件事炒大獲,到而家兩兄弟 ...
樓主唔好嬲,小朋友最公道,邊個鍚佢地,邊個唔鍚佢地最清楚,爺爺嫲嫲而家咁辛苦湊佢地,我相信佢地都會對番佢地好,凡事都有因果,唔好咁勞氣

男爵府

我地好難講咩,一個願打,一個願挨。

新手媽咪  Yes.做新抱更加理唔到  發表於 14-6-21 10:41
做人,5好難为自己

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

你媽願捱 ,你甘嬲做咩 局外人一個
吾好厚多士啦

LePetitBal  agree  發表於 14-6-21 10:13

水晶宮

6299如果堅持唔湊,細叔都要焗住自己想辦法架啦,
依家咪又係你6299縱佢,佢先至咁大膽!

你6299縱壞個細仔,
細仔又縱壞自己個仔,
一代傳一代,
都係生而不教,教而不善.

你地都唔洗鄧6299辛苦啦,
佢自己選擇既人生,自己承受啦.

侯爵府

引用:上年十月出過+post+呻,又有+update!新年+c

原帖由 ayeungyeung 於 14-06-20 發表

你6299自己做成,佢地又唔出聲反抗無人幫到佢

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我朋友有D似, 生左出黎靠99湊, 佢兩公婆只係負責玩, 我比較憎人生b唔"願"多過唔"識"湊

ayeungyeung  同意,用錯字眼,佢地講到明唔願湊  發表於 14-6-21 12:28
love_nice  同意! 唔願同唔識是兩回事! 責任感問題!!  發表於 14-6-21 11:09

禁止訪問

回覆:ayeungyeung 的帖子

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

唔住埋一齊都咁多意外生到兩件,真係覺
好意外喎

請勿打招呼~

侯爵府

做阿媽都唔出聲,旁人心痛都冇用

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:樓主,關你乜事,又唔係叫你照顧,典型8掛c

原帖由 zerotong 於 14-06-21 發表
樓主,關你乜事,又唔係叫你照顧,典型8掛c9!
咁大家一家人,鄧個6299辛苦好正常啫

Sumyeema1    發表於 14-6-21 11:55

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 Phoebe_snufkin 的帖子

同意! 唔願同唔識是兩回事! 責任感問題!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:樓主,關你乜事,又唔係叫你照顧,典型8掛c

原帖由 zerotong 於 14-06-21 發表
樓主,關你乜事,又唔係叫你照顧,典型8掛c9!
咁大家一家人,鄧個6299辛苦好正常啫

侯爵府

做阿媽都唔出聲,旁人心痛都冇用

首頁

尾頁

跳至