婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:lovefong 的帖子

係咁架踻!得佢自己個女係寶貝,其他人都唔係,什至係自己個孫!我個仔初生,肚臍流濃都無咁急!要我湊佢個女去補習社仲急過我帶自己個仔去睇急症!

大宅

回覆:lovefong 的帖子

最後嗰句唔係好認同(幫你湊孫的工人)。自己湊返自己嗰個天經地義,我真係講唔出好似我奶奶咁囉,怪我唔睇佢個女同我嘈大交!我想請問一下呢度會唔會其他阿媽好似我奶奶的睇法一樣?怪其他人唔睇自己個女?

別墅

引用:Quote:原帖由 lovefong 於 14-06-21 發表我

原帖由 ac321 於 14-06-21 發表
你既意思係,你希望當初99同你講同一番說話????
“我個仔又冇本事買樓自己住,又冇本事買粒巨鑽比你,你婚 ...
如果奶奶咁講真話,樓主又會開post數奶奶唔like佢、教佢殺人…etc

可能奶奶只係擔心你地經濟狀況先留你地一齊住!個b仔係樓主自己嘅,做人阿媽照顧仔女天經地義,樓主講到照顧阿仔係\"做99個孫個工人\",我覺得貶低左為人母親嘅天職…仲要妒忌99錫自己個女…

珍珠宮

lovefong 發表於 14-6-21 01:43
我同老公係因為有bb而結婚,婚後一直同6299+ 老公妹妹(我就叫呀妹啦)一齊住,呀妹男朋友係台灣人,今年同 ...

嫁去台灣同住會辛苦D,個邊比香港更傳統。同埋你同阿妹個case根本唔同,唔能夠咁比較。你係未婚有b,有個急切性要結婚,而當時你地經濟能力未許可,所以要住埋一齊。但依家阿妹唔係未婚懷孕,無急切性要結婚,仲要嫁去台灣,無人無物,咁個阿媽勸個女再諗下都正常丫。

珍珠宮

ac321 發表於 14-6-22 07:40
同一樣的結婚條件
叫個女吾好嫁,就係愛護自己既女!(樓主既主題!)
叫個心抱(樓主)吾好結婚,就係哀人哀99!
同意,如果阿妹係大肚,我諗你99個反應唔會叫個女唔好嫁。

大宅

jennabc74 發表於 14-6-22 08:27
最後嗰句唔係好認同(幫你湊孫的工人)。自己湊返自己嗰個天經地義,我真係講唔出好似我奶奶咁囉,怪我唔睇 ...
我囉, 佢個女入醫院我日日山長水遠煮飯煲湯比佢個女飲, 出院初期我都有上去幫佢煲吓湯; 後來見佢無咩嘢又有其他人幫咪無上去囉! 咁就比佢話喇, 我屋企自己都有細路响屋企, 你個女係寶, 人哋個女係草?? 至賤唔係直接講喎, 係你側邊講, 良心當狗肺, 面對呢啲人真係會漸漸死心!
對自己的心誠實!

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

一定有分別既 .............

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

你要搬邊个阻到你?
你甘大个人 ,不過吾明關你姑仔咩事?
系我都吾嫁 結婚呢d系一世 一定要諗清楚 仲要搬去台灣 咪玩啦

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 lovefong 的帖子

如果我个女要嫁个甘既人 我都會甘講仲要台灣 容咩易虾我女
話哂連个囡都吾想嫁

但樓主你吾同喎,你當初好吾想嫁你老公嗎?你老公要你搬去台灣?

水晶宮

回覆:終於感覺到新抱同自己個囡既分別

亞妹有冇大肚?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

ac321 發表於 14-6-22 07:40
同一樣的結婚條件
叫個女吾好嫁,就係愛護自己既女!(樓主既主題!)
叫個心抱(樓主)吾好結婚,就係哀人哀99!
我反而咁睇,樓主係因為有左BB,已經趕時間要嫁
阿妹除左係奶奶個女之外,重無B喎, 唔趕時間嫁,慢慢黎都得
2種唔同既情況,我知咁講樓主會唔開心, 咁但係真係無辦法
連B都有埋重可以點
而且人比人比死人 , 呢個世界永遠都唔會公平架

男爵府

jennabc74 發表於 14-6-22 08:27
最後嗰句唔係好認同(幫你湊孫的工人)。自己湊返自己嗰個天經地義,我真係講唔出好似我奶奶咁囉,怪我唔睇 ...
AGREE, 奶奶亦都可以講, 我都係幫你湊大你老公的工人咋, 無我出錢出力湊大你老公
你老公會有今日
凡事唔可以只用自己既角度出發

首頁

尾頁

跳至