跳至

首頁

尾頁

大宅

C6話係呢度只係要English name + Last name, 唔洗唸中文名住, 等返HK申請證件時先加, 得唔得? 係HK會唔會要同美國既出世紙一樣名? 唔同會唔會好煩?

男爵府

你可以右中文名做 middle name.. 或放晒係 first name 都得 e.g.

First Name: John
Middle Name: Siu Ming
Last Name: Chan

or

First Name: John Siu Ming
Last Name: Chan

我本人香港 ID, 美國文件都係 英文加中文全名... 唔想煩姓名唔同, 又要証明左証明右... 由其美國... 改左名, 就要你一氣填晒幾年幾月幾日改, 係邊改, 文件 etc..

好鬼煩架....

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

daisylulu 發表於 14-6-21 02:56
C6話係呢度只係要English name + Last name, 唔洗唸中文名住, 等返HK申請證件時先加, 得唔得? 係HK會唔會要 ...
我唔係住美國, 唔知美國法律係點...

你響bb 申請id 時, 中文名係任你填, 總之最多係6個中文漢字就得, 入境處唔會過問個中英文名係咪一樣.

不過我響個仔個外國出世紙度照加中文譯音名, 始終有個譯名, 阿仔寫唔出中文名時都仲有英文譯音俾佢去介紹自己, 感覺上第日返大陸或香港響生活上好似會便利d. 最緊要係有中文譯音係我作為香港人獨有既"身份"和稱呼方式, 我唔想小朋友冇左呢樣野.

BossCatCat  我都係咁諗..所以我都有加我個仔中文名入去....  發表於 14-6-23 23:03

男爵府

畀面勳章

回覆:係咪可以係HK申請ID時先加中文名

我反而想加返英文名, 我地一家既legal name都只得中文譯音名,以前係香港無乜問題, 但過到黎就覺得唔太方便,用英文名方便d, 我想加返英文名, 唔知多唔多手續要搞呢?

大宅

回覆 bosch 的帖子

如果係美國出世紙上叫i.e. JOHN HO, 係香港既ID可以叫加中文名何大文, 但英文仍然只可以係JOHN HO? 定係可以改為JOHN TAI MAN HO / TAI MAN JOHN HO?
謝謝!

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

daisylulu 發表於 14-6-27 00:37

如果係美國出世紙上叫i.e. JOHN HO, 係香港既ID可以叫加中文名何大文, 但英文仍然只可 ...
我唔知可唔可以改, 我照用外國出世紙個名, 因為申請HKID 時要交外國出世紙同護照副本俾入境處.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+daisylulu+於+14-6-27+00:39+

原帖由 daisylulu 於 14-06-27 發表

香港ID 可以加埋英文名架:Chan, John Tai Man

首頁

尾頁

跳至