自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:今日學友社賣旗,可以唔洗買

咩事

男爵府

回覆:kikyou1101 的帖子

好多賣旗都係咁,可惜冇証據!所以我唔會亂買旗

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:d錢都係俾人用左黎喝喝食食,幫唔到人

原帖由 chanchanmichell 於 14-06-21 發表
d錢都係俾人用左黎喝喝食食,幫唔到人

子爵府

我從來只會買保良局,東華,仁濟,童軍既旗,其他我都唔會幫襯。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

其實好多“非牟利機構” 籌埋D款項都唔知用左係邊,扣除左出糧同日常性開資,仲有幾多係幫到人!

゜:。*。  ゜:。*。★  (o^∇^o)  開開心心過每一天  (≧∇≦)  ♪  ☆ ゜:。*。゜:。*。

大宅

我反而唔會買大機構好似東華,保良局果d,睇番財務報告佢地d錢多到用唔晒因為有好多大公司捐,而且機構愈大行政架構愈複雜

我自己做過三間中小型機構的義工同staff,資金真係好緊,雖然少人識但我地真係每個staff都做緊好實際對服務對象的野,一人做幾個人做的野。我地人工比大慈善團體低,所以肯做的都係有心人
其實大家不防了解下中小型慈善團體做緊咩,唔係全部都呃錢,佢地做唔到保良局咁大因為無大公司每年捐錢

別墅

掉低一句就潛咗水,咁不負眾責任?

侯爵府

社友社印象中係最早一批做中五放榜輔導,當年嚟講,放榜成續唔好,真係有人去自殺,個人認為都係為香港年青人服務嘅機構,年年都有印升學指南免費派,好多服務都免費唔收錢,唔自己籌錢,点免費畀服務呀。

男爵府

回覆 smiletigger 的帖子

你說得對,學友社主要的服務對象是學生。有關放榜嘅書,講座,熱線等,全是一班義工來做的,受薪的職員不多。你可以講佢哋有親中的背景,但咁又如何,佢哋係真心幫學生的。
上面有人講,大機構的捐款多,不愁用;而學友社係未申請到做非牟利機構前,啲經費全是自給自足的。
我相信係呢到有啲年紀的,都曾經接受過他們的服務,最起碼中五放榜時都攞過本中五放榜嘅刊物。
以上是我的見解,不如樓主又將他的證據拿出來看看。

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我今日買旗,唔係學友社。可能唔同區。

珍珠宮

環保接龍勳章

願聞其詳

大家好,我是子悠~~

寶石宮

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:d錢都係俾人用左黎喝喝食食,幫唔到人

原帖由 chanchanmichell 於 14-06-21 發表
點解咁講?

伯爵府

引用:d錢都係俾人用左黎喝喝食食,幫唔到人 +

好似間間都係甘架,所以我最討厭買旗,只比毫子。最賤係幼稚園生賣旗,吾買又吾忍心!

水晶宮

Why?

大宅

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

留毛等揭曉!

翡翠宮

講一半唔講一半

翡翠宮

講一半唔講一半

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 14-6-21 09:05
学友社是什麼團體?

原本學友社就係同"共"有關連的

但係要講到飲飲食食,我真係想像唔到
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

引用:回覆 smiletigger 的帖子你說得對,學友社

原帖由 vanyau 於 14-06-21 發表
回覆 smiletigger 的帖子

你說得對,學友社主要的服務對象是學生。有關放榜嘅書,講座,熱線等,全是一班 ...
我印象中同你一樣!想當年F5除一D地區社區中心外,佢地比較全面support D F5學生

首頁

尾頁

跳至