嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友將近2歲,每天應該瞓幾多個鐘?

伯爵府

2020勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 mmlaw 的帖子

至少10小時以上

大宅

回覆:mmlaw 的帖子

放晚9至10個鐘,下午一小時

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

我唔知應該要幾多, 我d 小朋友係夜晚訓12小時, 日頭加1次晏覺.

Hello mmlaw,2歲小朋友一日大約訓13個鐘 (連埋晏覺 ), 一般2歲後一日只需要訓一次晏覺,不個呢個只係一個參考,個個小朋友都係唔同,有d 訓多d 有d 訓少d。有時去完街/累d,o個日又會訓多d架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

引用:回覆+mmlaw+的帖子Hello+mmlaw,2歲小朋友

原帖由 [email protected]牛欄牌媽咪專線 於 14-06-23 發表

Hello mmlaw,2歲小朋友一日大約訓13個鐘 (連埋晏覺 ), 一般2歲後一日只需要訓一次晏 ...
咁3歳小朋友牙仔有黑點又點解?點處理?謝

回覆 kaman710 的帖子

Hello kaman710 , 牙垢是污垢堆積而造成變色, 要繼續每日早晚刷牙。 而有一種情況是BB 牙齒上出現線狀的垢積,刷牙也是清除不到,但一般問題不大,到BB 換牙時就會冇。 3歳小朋友最好每半年至一年做一定期口腔檢查,到時都可以同牙醫了解一下BB 牙齒上黑點是甚麼。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

回覆:2嵗小朋友每天應訓幾多個鐘?

晚上至少10小時,下午瞓到3個鐘

男爵府

[email protected]牛欄牌媽咪專線 發表於 14-6-24 10:48

Hello kaman710 , 牙垢是污垢堆積而造成變色, 要繼續每日早晚刷牙。 而有一種情況 ...

會否因為食抗生素多而引致? THANKS

如果牙齒發育期間長期服用四環素,牙齒有機會變啡黃或者灰灰藍藍色, 似乎未必係您小朋友嘅情況。

別墅

回覆 [email protected]牛欄牌媽咪專線 的帖子

阿囡晚上差不多11點瞓, 早上8半起身, 晏覺1鐘左右, 會唔會小呢, 唔知係我睇定點, 睇袋小小紅, 好似黑眼圈咁...
回覆 GiGi0513 的帖子

Hello GiGi0513 ,其實個個小朋友需要嘅睡眠時間都唔同架,累佢地就自然會訓覺,您BB 睡眠時間都OK 架, 唔使太擔心呀~

珊瑚宮

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:小朋友將近2歲,每天應該瞓幾多個鐘?

原帖由 mmlaw 於 14-06-21 發表
小朋友將近2歲,每天應該瞓幾多個鐘?
at least 8~10 Hours

大宅

引用:回覆 mmlaw 的帖子Hello mmlaw,2歲小朋友

原帖由 [email protected]牛欄牌媽咪專線 於 14-06-23 發表

Hello mmlaw,2歲小朋友一日大約訓13個鐘 (連埋晏覺 ), 一般2歲後一日只需要訓一次晏 ...
Hi Yvonne, 咁歲半度既b又大約瞓幾耐呢?
見有d bbnap成3個鐘,但我囝最多只會瞓個零2個鐘。

Hello Kitty-lala ,歲半大約訓13-14個鐘度啦, 不過一樣都係個個BB 唔同架,不過一般18個月BB 會訓一次晏覺 , 有大約2個鐘都好正常呀~

大宅

回覆:[email protected]牛欄牌媽咪專線 的帖子

Rhx~

[email protected]牛欄牌媽咪專線    發表於 14-6-25 11:58
[email protected]牛欄牌媽咪專線    發表於 14-6-25 11:56

別墅

回覆 [email protected]牛欄牌媽咪專線 的帖子

Thanks Yvonne....

[email protected]牛欄牌媽咪專線    發表於 14-6-25 11:56

別墅

Thanks Yvonne....

別墅

Many Thanks...Yvonne....

別墅

sorry, 今日internet有d問題, 唔知點解會send out咗幾次....

首頁

尾頁

跳至