烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

會預備什麼材料?有jm教煮多些,一盒冰左佢,一盒雪住,一盒即食,可以煮瓜放冰格嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

garfield097 發表於 14-6-21 10:34
會預備什麼材料?有jm教煮多些,一盒冰左佢,一盒雪住,一盒即食,可以煮瓜放冰格嗎?

...
唔得架,瓜放在冰箱會淋曬。
你不如將啲肉分好一份份,切好醃好入冰箱,要用就早一晚放入下格解凍, 瓜就食先炒啦.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

引用:Quote:garfield097 發表於 14-6-21 10:34

原帖由 andyman 於 14-06-22 發表
唔得架,瓜放在冰箱會淋曬。
你不如將啲肉分好一份份,切好醃好入冰箱,要用就早一晚放入下格解凍, 瓜就食先炒 ...
哦!原來只限肉

大宅

回覆:預備材料,怎樣煮飯快?

可以參考外國做法,好似烚定意粉放雪櫃,返黎只需要加其他材料一整煮就得。

男爵府

回覆:預備材料,怎樣煮飯快?

咁可以買定咩放雪櫃?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

getit 發表於 14-6-22 15:32
可以參考外國做法,好似烚定意粉放雪櫃,返黎只需要加其他材料一整煮就得。

...

我都會烚定長通粉 ,唔使過冷河,直接撈起,加入麻油或熟油撈勻,分開一份份放入冰箱,
食時不用解凍, 直接放入上湯中煮就攪掂了。可以隨意加啲廋肉及蔬菜,雜菜。

至於個湯底:可以用幾湯匙意粉醬加水煮,又或者比幾粒預先爆好的蝦米加薑滾幾下...

仲有蔬菜亦可以預早洗乾淨,用密實盒庄着,食時切開放入湯又得, 試左琼乾水可以放 4天。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至