論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平時開飯話七點半但七點九都仲煮緊。
叫執野準備出街一定準時出吾到門口。
有時係要出門口時間已到時叫佢先開始執。
一直忍,因吾係影響到返工返學便算但次次都要笑笑口提佢我地話幾點要做好果樣野你就自己預時間做好佢。但都無用。
今日小朋友要返學,我最吾鐘意遲到,但諗到要點幫工人\"安排時間\"真係想死。本身想星期六訓晏啲但都唔放心。八點幾已起身話佢知今日要十二點半出門。已叫佢洗廁所果啲唔趕嘅等我地出左去先做。叫佢十一點煮好面比我,十一點半比小朋友食飯,抖一陣幫小朋友沖涼換衫,同執好出門用品。
乜真係好難咩???!已講埋時間,十一點仲見佢晾緊衫,催佢先出來煮面。成十五分鐘都未得。入去催。原來同時煮緊面同整緊小朋友飯。算。跟住叫佢裝起啲小朋友飯攤凍啲先,趁這段時間執行裝。好啦。又十分鐘仲唔見人,入去搵佢又繼續晾緊衫!! 我好興,但又唔可表霞,又再提無時間啦,要快啲,仲要食飯沖涼換衫!佢先跟住做!!!

而家跟住都咁。遲啲小朋友日日近學點算??
有咩辦法train佢地用下腦同快點?

公爵府

回覆:點解可以咁無時間觀念

有時工人真係好冇時間觀念又唔用腦思考。前日同朋友去完街,佢再上黎我家坐,剛巧撞正小朋友接校車時間,我叫姐姐50分落街(校車5點左右到,係正樓下)工人30分問一問出門未,35分又問 到50分,我同佢講行得了,佢又冇啦啦走去攪個細b 細b剛跟我出完街訓著左,比佢攪一攪醒左,我又要顧朋友,又要攪細b,冇理到姐姐。結果姐姐55分先出門,校車跟手已打黎話到左吹我接囝 你話,佢哋邊有帶腦返工架。

珍珠宮

回覆:Handsomewoman 的帖子

唯有叫她早1晚執!
你工人都幾唔掂!

男爵府

引用:有時工人真係好冇時間觀念又唔用腦思考。前

原帖由 幸福黃太太 於 14-06-22 發表
有時工人真係好冇時間觀念又唔用腦思考。前日同朋友去完街,佢再上黎我家坐,剛巧撞正小朋友接校車時間,我 ...
佢地國家落後到冇鐘架?!定係所有野冇時間限制,任佢地幾時做?
咁冇壓力應該好長命。

男爵府

引用:唯有叫她早1晚執!你工人都幾唔掂!

原帖由 爸爸豬 於 14-06-22 發表
唯有叫她早1晚執!
你工人都幾唔掂!
但吾係咩都可以做定架麻。斟熱水落熱水壺呀,煮飯呀果啲。。。

煮小朋友飯其實我已2小時前講定,佢只係即刻從雪櫃拎晒啲肉用肉出來擺陣!(跟本無必要,尤其咁熱天氣)但唔知佢搞乜,都係時間到了唔提佢都冇得食。

時間你同佢講佢當耳邊風。

首頁

尾頁

跳至