自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:有冇jm完全唔理唔聽唔睇政治?

已沒有辨吾關心了

子爵府

畀面勳章

以前唔理,但而家唔想比人騎劫,所以有出聲!

公爵府

我囉,佢地點搞我唔理,邊個當選,連任,揾著數,拉布,剪布,我都無眼睇

但無奶粉,無學位,無發言權,迫到埋身,我就會出聲

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蒸魚頭抽 不論妳的觀點如何,妳的看法,已證明政治與大眾民生息息相闗. 發表於 8 秒前

So?

伯爵府

2024年龍年勳章

Dragonmama2012 發表於 14-6-21 13:39
我囉,佢地點搞我唔理,邊個當選,連任,揾著數,拉布,剪布,我都無眼睇

但無奶粉,無學位,無發言權,迫 ...

我個概念都係咁, 燒到埋身果D會留意.......
我~好~幸~福~呀~

大宅

引用:Quote:點評蒸魚頭抽 不論妳的觀點如何,妳

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-06-21 發表
So?
So...you do care.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵茶 食美國狗糧,袋港人血汗錢嘅政棍夾埋爛頭蟀搞亂香港,佛都有火 發表於 1 分鐘前

係, 仲要自命為民請命, 煽動利用巿民去增加自己籌碼

象牙宮

蒸魚頭抽 發表於 14-6-21 13:43
So...you do care.

我care有人一而再出賣居港權, 一次賣俾新移民,引入新移民, 兼驚香港死唔去, 再一次賣俾外傭, care有人為政治目的, 撈政治油水, 用公帑玩司法覆核去窒礙港珠澳大橋動工, 結果香港巿民平白俾多幾十億去補鑊。

你總不成, 叫大家犧牲, 去成就人哋嘅政治大業呀?

大宅

回覆 咩都唔識 的帖子

德國牧師馬汀尼莫拉曾說過

"當納粹追殺共產主義

我保持沉默
——我不是共產主義者

當他們追殺社會民主主義者
我保持沉默
——我不是社會民主主義者

當他們追殺工會成員
我沒站出來說話
——我不是工會成員

當他們追殺猶太人
我保持沉默
——我不是猶太人

當他們要追殺我

再也沒有人為我說話了..."

littlemilky  Exactly  發表於 14-6-21 14:37

子爵府

引用:為咗下一代, 更加唔應該俾李卓人入到立會

為咗下一代, 更加唔應該俾李卓人入到立會, 全民退休保 ...
攪全民退休保障,係咪有野做的就要交重税?唔係啲錢係邊處黎?李卓仁,唉:igiveup

大宅

引用:Quote:蒸魚頭抽 發表於 14-6-21 13:43 So..

頭抽有叫人票投李卓人嗎?

闗心政治就等于支持李卓人?

頭抽是說,閣下的言論證明了政治影響民生.

若闗心自己的權益,就要一盡公民義務,為爭取增取普選踏出第一步.

象牙宮

熊妹妹 發表於 14-6-21 13:52
攪全民退休保障,係咪有野做的就要交重税?唔係啲錢係邊處黎?李卓仁,唉:igiveup

冇錯, 錢從何來? 本土香港人面對人口老化問題, 點解香港本土人唔肯生多? 因為政府冇俾資源雙職父母, 生咗孩子要揾人湊, 政府俾咗幾多資源喺哩方面去幫雙職父母(政棍只係為新移民攞福利, 弱勢政府一味撥資源去俾外來人)? 就連規管外傭質素都做唔到, 如何鼓勵生育?

最好笑, 政府幫政棍補鑊, 話新移民可以減輕香港人口老化問題, 有貢獻就係囉, 但有接觸過哩啲孩子嘅人都應該知道, 大部份喺哩啲靠福利日子長大嘅小朋友, 根本睇唔到有咩動力去令佢哋工作, 佢哋見到自己父母唔駛做都有得食, 點解要做? 結果, 哩個擔子, 又落喺本土香港人的下一代身上, 仲要越孭越重。

象牙宮

蒸魚頭抽 發表於 14-6-21 14:13
頭抽有叫人票投李卓人嗎?

闗心政治就等于支持李卓人?
wakaka~ka, 我有話頭抽你叫人投李卓人嗎? 再講, 我講嗰個帖, 又唔係李卓人了, 你睇, 政棍何其多?

我第一個帖已經講, 因為民生, 先令我對政治火滾, 唔係政治影響民生, 如果香港安居樂業, 政棍冇生存空間, 何來政治?

大宅

引用:Quote:蒸魚頭抽 發表於 14-6-21 14:13 頭抽

wakaka~ka, 我有話頭抽你叫人投李卓人嗎? 再講, 我講嗰個帖, 又唔係李卓人了, 你睇, 政棍何其多?:joy ...
妳的邏輯開始混亂了吧

象牙宮

蒸魚頭抽 發表於 14-6-21 14:22
妳的邏輯開始混亂了吧

吓? 一直好清楚喎! 係你混亂咗呀? 我由第一個帖已經開始講, 因為民生所以我先搭訕, 我從來冇變過, 點會亂? 係咪你亂呀? 你回我嗰個帖, 我都唔係指李卓人, 係李卓人為新移民打居港權嗎? 係李卓人為外傭打居港權嗎?(佢冇打, 但李卓人有支持外傭搶居港權, 哩個亦係事實), 係李卓人揾人打港珠澳大橋司法覆核嗎?

點解你話唔係你叫人投李卓人? 關咩事? 似乎你一早已經亂咗

大宅

引用:Quote:蒸魚頭抽 發表於 14-6-21 14:13 頭抽

wakaka~ka, 我有話頭抽你叫人投李卓人嗎? 再講, 我講嗰個帖, 又唔係李卓人了, 你睇, 政棍何其多?:joy ...
\"不是政治影響民生\",但卻\"因為民生而對政治火滾\"?

\"不是老鼠偷了我的芝士\",但我卻\"因為芝士被偷而對老鼠恨之入骨\"?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都係呀對政治真係一D興趣都無, 仲要係聽唔明添

象牙宮

蒸魚頭抽 發表於 14-6-21 14:26
\"不是政治影響民生\",但卻\"因為民生而對政治火滾\"?

\"不是老鼠偷了我的芝士\",但我卻\"因為芝士被偷而 …

民生受影響, 可以好多因素, 除咗弱勢政府無能外, 政棍為咗漁利, 無風起浪(就好似港珠澳大橋事件)亦功不可抹, 民生過得好, 冇民怨, 冇政棍, 何來政治?

男爵府

引用:Quote:蒸魚頭抽+發表於+14-6-21+14:13+頭抽

咁無人代表你去決定政策、執行政策
何來安居樂業?
烏托邦從天而降?!

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 monsterparentss 於 14-06-21

原帖由 suki111999 於 14-06-21 發表
我奶奶幾十年都冇投過票, 但上次有社民x去選區議員, 佢即刻走去投票, 驚佢當選。

...
littlemilky  咁咩形勢都唔知就去投票 亂投好唔負責任!  發表於 2014-06-21 14:32:22

投比有心攪好自己個區的人, 唔係亂投的。

首頁

尾頁

跳至