親子旅遊

跳至
[日本] 周遊卡

首頁

尾頁

大宅

你地去大阪會唔會買周遊卡呀?

水晶宮

2020勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:你地去大阪會唔會買周遊卡呀?

原帖由 tonyjackie 於 14-06-21 發表
你地去大阪會唔會買周遊卡呀?
係關西機場買?你想問咩?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:周遊卡

要睇你想去咩景點

大宅

就係冇乜頭緒,上年去太辛苦,去太多地方……今年想去環球影城,天王寺動物園,其他就視乎體力,所以唔知買唔買好……見買pass去天王寺動物園係免費,同可坐道頓崛觀光船

大宅

所以想睇下大家係咪一定會買

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:所以想睇下大家係咪一定會買

所以想睇下大家係咪一定會買
我有買一日果款,一日內去左大阪今昔館、大阪城天守閣、新世界通天閣、梅田hep five摩天輪、梅田空中庭園,張pass free 晒全部入場費同坐地鐵費用,除左坐去大阪城公園程jr唔包之外,我覺得勁抵

大宅

引用:Quote:原帖由 tonyjackie 於 14-06-21 發表

原帖由 Biancacheung 於 14-06-21 發表
我有買一日果款,一日內去左大阪今昔館、大阪城天守閣、新世界通天閣、梅田hep five摩天輪、梅田空中庭園, ...
你有冇帶住小朋友?去甘多地方會否好辛苦?其實我第二次去,上次去得太多地方大人細佬都好辛苦,又無買pass,所以車費都幾貴今次只同老公&兩個仔女去,老公成日話唔想咁辛苦去咁多地方,但我覺得無奶油日日心齋橋……所以要plan吓

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由 Biancacheung 於 14-06-21 發

你有冇帶住小朋友?去甘多地方會否好辛苦?其實我第二次去,上次去得太多地方大人細佬都好辛苦,又無買pass ...
我上次係兩個大人去,所以果日馬不停蹄好充實
主要睇下你想去既地方入場費+車費可唔可以cover到張pass價錢 。我覺得淨行街都幾悶,除非你想hea玩

大宅

去天王寺spa world 及神户買得過嗎?,

大宅

畀面勳章

IMDAD 發表於 14-6-21 16:58
去天王寺spa world 及神户買得過嗎?,

張卡冇神戶景點的

寶石宮

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會, 慢慢hea玩

大宅

畀面勳章

我上次經驗, 有老有嫩, 只係玩到2 樣, 勁蝕, 真係睇你揀乜野景點, 相距會否遠, 要行要等都好耗體力,我0個陣天時熱, 真係行到缺水, 根本唔想行咁多景點, 蝕就蝕啦. 如果係後生仔女, 應該有賺, 如果有老有嫩就要考慮清楚, 點 PLAN 可以玩盡 D, 景點接近得來又吸引.

日本唔會只去一次, 唔駛一次過 PLAN 太多, 一日2 景點已有排行. 又唔駛日日心齋橋, 其實大阪京都神戶都近, 唔駛買周遊卡咁局限, 可以去一日京都, 和服體驗, 或者去嵐山搭小火車, 去竹林, 一日去神戶港+食神戶牛柳, 一日去海遊館, 或者去奈良餵鹿....嘩~ 幾多景點可以去呢~

大宅

引用:我上次經驗, 有老有嫩, 只係玩到2 樣, 勁蝕

原帖由 TIN_C_C 於 14-06-21 發表
我上次經驗, 有老有嫩, 只係玩到2 樣, 勁蝕, 真係睇你揀乜野景點, 相距會否遠, 要行要等都好耗體力,我0個陣 ...
暫時決定……
Day1…3:00左右到,先check in~心齋橋~
Day2…天王寺動物園~通天閣~日本橋電玩shopping~
Day3…環球影城
DAY4…京都~貴船~清水寺
Day5…食完早餐就走……
好似唔須用到pass,所以都係唔買了

大宅

畀面勳章

tonyjackie 發表於 14-6-21 20:06
暫時決定……
Day1…3:00左右到,先check in~心齋橋~
Day2…天王寺動物園~通天閣~日本橋電玩shopping~
係啦, PLAN 左行程就知有無需要, 有時為左張 PASS,去 D 自己無興趣既地方仲0徙時間. 唔知你幾時去玩呢? 我上次就係行完動物園, 諗住跟手過隔離通天閭啦, 返正周遊卡包埋, 點知要排2 小時, 當然唔會等啦, 然後大家缺水又餓 (暑假時間), 就去食個 LATE LUNCH, 坐到夠皮就去坐 HEP FIVE 個觀覽車, 本來想去埋天空之城, 結果太攰 (因在動物園行左4 個鐘!), 就打道回府, 蝕晒~
其實你去5 DAYS, 真係無需要買 PASS, 局限周遊卡 D 景點 LAW~

大宅

引用:Quote:tonyjackie 發表於 14-6-21 20:06 暫

原帖由 TIN_C_C 於 14-06-21 發表
係啦, PLAN 左行程就知有無需要, 有時為左張 PASS,去 D 自己無興趣既地方仲0徙時間. 唔知你幾時去玩呢? 我 ...
Thankyou多謝你嘅建議!
我都係暑假去,5/8都諗緊天氣問題,熱都頂唔舒!

複式洋房

回覆 tonyjackie 的帖子

我8月頭二大一小去大阪,因第一次自由行有兩天都用周遊卡Day2及Day4,希望大家比D意見及指導一下這樣順路嗎?第一天:機場>心齋橋哈頓酒店>黑門市場台>心齋橋筋
第二日:奈良>大阪城天守閣>大阪公園>空中庭園展望台
第三日:京都全日
第四日:由心齋橋>大阪港>天保山摩天輪>海遊館>聖瑪利亞號>回心齋橋>道顿堀

第五日:環球影城
第六日:心齋橋>杯麭館>今昔館
第七日:心齋橋>激安>酒店退房>100円店>黑門巿>機場

大宅

畀面勳章

tonyjackie 發表於 14-6-21 21:45
Thankyou多謝你嘅建議!
我都係暑假去,5/8都諗緊天氣問題,熱都頂唔舒!
我當年係 12/8 出發, 真係熱到無朋友, 香港係濕熱, 日本, 無咁濕, 乾熱, 飲多 D 水啦~

大宅

畀面勳章

betty933 發表於 14-6-21 21:58
回覆 tonyjackie 的帖子

我8月頭二大一小去大阪,因第一次自由行有兩天都用周遊卡Day2及Day4,希望大家比D意 ...
如果可以連續 2天用2 DAY 周遊卡, 抵好多喎, 不如 DAY 3 同 DAY 4 倒轉啦~
http://www.osaka-info.jp/osp/cht/index.html

BTW, 你 DAY 5 至去 環球影城, DAY2 TO DAY 4 都係勁行, DAY 5 仲有無力行?

DAY 6, 今昔館, 周遊卡包的, 會否再調一調行程?

複式洋房

回覆:TIN_C_C 的帖子

好多謝你的指導及意見,我會照你說法去改行程,請問周遊卡是否在HK買或到車站買好D及是否一定連續兩天用呢?

大宅

畀面勳章

betty933 發表於 14-6-21 23:51
好多謝你的指導及意見,我會照你說法去改行程,請問周遊卡是否在HK買或到車站買好D及是否一定連續兩天用呢?: ...

在以下地點可買, 好方便:-
http://www.osaka-info.jp/osp/cht/buy/buy.html

2 天一定要連續用, 所以建議你調行程.

你 PLAN 吓點行至盡用周遊卡, 如買 1 DAY, 最少要玩3 樣至抵, 而 2 DAYS 要玩4 樣以上至抵, 所以2 DAYS PASS 係無咁辛苦:-

http://www.osaka-info.jp/osp/cht/facility/free.php

按入去會有景點原價, 你可以計吓點行至抵.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題