親子旅遊

跳至
[日本] 周遊卡

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:TIN_C_C 的帖子

好多謝你寶貴見意我會再調動一下,

大宅

我都係hea 玩!原來周遊咭都並非香港八達通!

大宅

引用:我都係hea 玩!原來周遊咭都並非香港八達

原帖由 IMDAD 於 14-06-22 發表
我都係hea 玩!原來周遊咭都並非香港八達通!
係呀!one day pass同two day pass,行走路線都唔同!

大宅

畀面勳章

tonyjackie 發表於 14-6-22 15:08
係呀!one day pass同two day pass,行走路線都唔同!

你話 one day pass 同 2 days pass 行走路線不同? 據我所知, 2 days pass, 只係連續2 天內去佢所列有既場地免費入場, 你 day 1 玩唔晒, 可以 day 2 繼續玩, 行走路線同唔同, 係你自己 plan 的啊~

大宅

引用:Quote:tonyjackie 發表於 14-6-22 15:08 係

原帖由 TIN_C_C 於 14-06-22 發表
唔係啊……官綱度睇咖!佢show哂1/2day pass所包鐵路線圖,係有分別㗎

大宅

引用:Quote:原帖由 TIN_C_C 於 14-06-22 發表本

原帖由 tonyjackie 於 14-06-22 發表
唔係啊……官綱度睇咖!佢show哂1/2day pass所包鐵路線圖,係有分別㗎

大宅

引用:Quote:原帖由 tonyjackie 於 14-06-22 發表

大宅

畀面勳章

tonyjackie 發表於 14-6-22 22:57
係有分別, 2 day 唔可以坐私鉄, 但分別唔係好大, 主要想玩既 1, 2 day 都包含, 當然, 到要 plan 時就留意吓究竟 1 day 定 2 days 岩你多 d .

別墅

引用:Quote:原帖由 IMDAD 於 14-06-22 發表我都

請問有無好似八達通咁的票?我每天去的景點唔多,如果有就唔駛次次買咁煩

大宅

引用:Quote:原帖由 tonyjackie 於 14-06-22 發表

原帖由 cowcow__b 於 14-06-23 發表
請問有無好似八達通咁的票?我每天去的景點唔多,如果有就唔駛次次買咁煩

...
類似八達通儲值的就無聽過,但佢有好多唔同種類的日卷,我都搜查緊,我又係每日去嘅地方唔會多,所以應該唔會買,唔駛限住自己行走路線……你去幾日?會去邊呀?

別墅

引用:Quote:原帖由 cowcow__b 於 14-06-23 發表

原帖由 tonyjackie 於 14-06-23 發表
類似八達通儲值的就無聽過,但佢有好多唔同種類的日卷,我都搜查緊,我又係每日去嘅地方唔會多,所以應該唔 ...
我帶小朋友暑假住難波,玩7日,主打去kidszania, kids plaza osaka, 睇天神祭,行梅田,心齋橋,黑門市場,住吉等等,帶住小朋友都唔想太趕,hea住玩下食下

大宅

畀面勳章

我每日去嘅地方唔多,應該唔會買周遊卡,諗住用jr pass 某D地方已有discount啦

大宅

引用:我每日去嘅地方唔多,應該唔會買周遊卡,諗

原帖由 microsoftms 於 14-06-23 發表
我每日去嘅地方唔多,應該唔會買周遊卡,諗住用jr pass 某D地方已有discount啦 ...
Jr pass一日卷?幾錢呀?

大宅

畀面勳章

tonyjackie 發表於 14-6-23 17:50
Jr pass一日卷?幾錢呀?

http://www.westjr.co.jp/global/tc/travel-information/pass/pdf/JWRP_PRIVILEGE_TC.pdf

http://www.westjr.co.jp/global/tc/travel-information/pass/

別墅

http://nicklee.tw/index.php?load=read&id=895

可以買iccoa ,類似八達通

別墅

http://nicklee.tw/index.php?load=read&id=1146

別墅

回覆 lmlui 的帖子

ICOCA就像台北的悠遊卡,它本身屬於電子錢包卡片。
不但可以用來坐車,也可以用來購物,主要使用範圍如下:
1.鐵道:除了本身可使用的JR西日本可使用的路線外,亦可使用於各地JR或地區交通鐵路
關西地區的PiTaPa、岡山.廣島地區的PASPY、JR東海的toICa、
JR東日本-首都圈、新瀉、仙台的Suica範圍
2.購物:可在松屋、AEON百貨、全家、Lawson等便利商店購物
3.停車場:可使用 24Times停車場。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lmlui 發表於 14-6-24 10:44
回覆 lmlui 的帖子

ICOCA就像台北的悠遊卡,它本身屬於電子錢包卡片。
知唔知關西空港有冇得單買 ?

首頁

尾頁

跳至