自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

代友誠心求教……
請問買細價樓放租(250-300萬)左右,現在是時機嗎?
好驚一買大幅調整……
另長遠計,屯門區定沙田區(可推介其他區及樓盤)樓潛力較佳呢?沙田樓價較貴,發展亦幾乎飽和,會否較發展中新市區較少上升空間呢?

多謝任何意見及賜教!感激萬分!

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

珊瑚宮

2020勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

供不應求情況下,大幅調整是不會的,除非天災/股災等等影響

BBJOJO  Agree  發表於 14-6-21 20:17
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

畀面勳章

引用:代友誠心求教……請問買細價樓放租(250-300

原帖由 siufung 於 14-06-21 發表
代友誠心求教……
好驚一買大幅調整……
好坦白如果真係可以睇得咁凖,好多人發咗達啦。
妳朋友咪量力而為囉,最緊要係自己負擔得起啫。

BBJOJO    發表於 14-6-21 20:17
wcpcelia  自己負擔得起  發表於 14-6-21 17:26
柏架山莊  同意  發表於 14-6-21 15:31
tsung    發表於 14-6-21 15:27

禁止訪問

回覆:siufung 的帖子

禁止訪問

回覆:siufung 的帖子

珍珠宮

Superman-GF 發表於 14-6-21 15:19
我最近都為這問題煩惱。我目標350萬沙田樓。

雖然美國QE 停咗,但歐洲、日本、中國、印度等,都放水。世界 ...
你打算收租牙?
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

男爵府

回覆:VKwan 的帖子

應該跌但唔會好多

禁止訪問

引用:Quote:Superman-GF+發表於+14-6-21+15:19+

珍珠宮

Superman-GF 發表於 14-6-21 15:24
係呀!唉,咪鬼講咁多,又話我晒㗎啦
又唔洗捕風捉影,收租樓仔好common遮

男爵府

回覆:萬能的BK jm,誠心請教樓市……

我地比較喜歡沙田, 都有單位係沙田某大型放租屋苑收緊租

個人意見, 銀根鬆動有能力就可以入市, 無人可以睇到最高最低, 買左啦啦聲收租最實際

同埋樓市低迷時, 未必敢/想買架啦

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

男爵府

回覆:東東媽咪 的帖子

但如果唔買,D錢陰D陰D,唔覺唔覺就會洗晒

瑪瑙宮

2020勳章

原帖由 siufung 於 14-06-21 發表
代友誠心求教……
好驚一買大幅調整……
自住還可以,收租就不覺得係好時機,回報率不高,短期樓價升既機會也不大!

BBJOJO  Agree  發表於 14-6-21 20:19
zaba    發表於 14-6-21 15:37

珍珠宮

Yubi.T 發表於 14-6-21 14:50
供不應求情況下,大幅調整是不會的,除非天災/股災等等影響
跌唔跌跌幾多我就唔敢講,但供不應求就的確係,而且講真,菜都十蚊斤,我頭先食碟飯都$42,我真係唔知樓會平得去邊

公爵府

睇不到短期內有原因跌 ,不過我投資的,不會心急買
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家買啦,好多人都觀望,望望吓又升了,長遠計都會升掛,除非又發生好似沙士雷曼果啲衰嘢?
沙田好呀,近啲市區,潛力好啲

子爵府

BK Milk勳章

其實你先要揾到250-300萬嘅樓已經好難

子爵府

投沙田一票。
不過個人認為而家唔係入市時機。

男爵府

引用:Quote:原帖由 siufung 於 14-06-21 發表代

原帖由 木土土 於 14-06-21 發表
自住還可以,收租就不覺得係好時機,回報率不高,短期樓價升既機會也不大!

...
絕對同意

我係4年前結婚, 當時有個朋友同我同期結, 當時我地買左間細價樓住, 果個朋友就話貴無買

結果係我地供緊層樓只係1厘息 + 升左差唔多成倍, 但朋友就交緊成萬蚊租, 仲成日俾業主迫遷; 我仲有幾個朋友既遭遇同佢差唔多

而家又有朋友問我就黎結婚買唔買好, 我答佢如果屋企有地方就住住先, 睇定d先買; 無就買細價樓先, 點都唔好租屋

珍珠宮

jasmine0527 發表於 14-6-21 15:32
而家買啦,好多人都觀望,望望吓又升了,長遠計都會升掛,除非又發生好似沙士雷曼果啲衰嘢?
沙田 ...
我見樓下呢輪多左人睇樓,每逢咁現象,跟住唔多唔少又會升一浸

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至