在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好想生多個bb
但又唔想再請工人
唔知自己湊兩個b搞唔搞得掂呢?
有冇媽咪有呢方面既分享?
thank you!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Jomei 於 07-11-15 16:43 發表
好想生多個bb
但又唔想再請工人
thank you!

點會搞唔惦呢?!
你囝囝都就黎兩歲啦,
當你依家計劃,生得黎,大仔都入幼稚園囉,
大o個個返學讀書,你就可以有時間照顧細B啦!

我自己都兩個,雖然兩個年齡相隔六年,
但我除左係一個照顧兩名小孩全職媽咪之外,
我仲兼職幫人補習,到我細仔都入學讀書,
我仲幫人湊多個B!

Nothing is impossible!!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

雖然我有工人,但我都覺得一個湊兩個係得囉.
因我到臨生時工人先黎,生完後只得工人和我湊兩個,係呢段時間,工人癈,大女(17個月)唔肯跟工人,焗住自己湊返,細b飲人奶,間唔中飲奶粉,唔放心比佢湊,煮飯勁唔掂,自己搞埋,當然間唔中會叫外賣啦.工人只幫手清潔
飲奶時兩個一齊扭點算呢....左手抱住細(乙水)掂佢唔喊,右手餵大女:tongue:
不過,大女慣了有細佬係到,而家會幫手開奶換片:-P

水晶宮

我囝囝歲半我就有左細囡,,唯有頂硬上
一個湊兩個原來比我想像中辛苦
所以我覺得比我揀多次我會等囝囝
大少少先生~~~
講你知我非常喜歡小朋友,仲同老公打算生夠
4個,點知生埋個囡我....
最好有人幫下手,唔一定請工人既,你屋企人
或老公屋企人肯唔肯間中幫你手

[ 本文章最後由 kcpak 於 07-11-16 00:39 編輯 ]

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

babyhowie:哇,你好叻呀! 我自問就冇你咁有本事,而家湊一個已用盡我既時間,佢唔知點解好痴身,去邊都要跟實我,有時我係廚房煮餸佢都要捉實我既腳好似安心d,可能佢真係好悶好想有人陪佢...所以我同hubby好想再生多個b囉...但好擔心自己湊唔掂..因到時唔會有人來幫我...除非請工人(但又唔想加重老公既負擔)...其實之前我都有請工人,但囝囝完全唔肯跟佢,加上工人唔多識湊b&唔錫囝囝即等於廢,所以炒左...我囝囝要等到下年8月先開學(半日班)...quote]原文章由 babyhowie 於 07-11-15 19:08 發表

點會搞唔惦呢?!
你囝囝都就黎兩歲啦,

我仲兼職幫人補習, ... [/quote]

子爵府

聽你咁講真係有d擔心耶
我屋企人住得好遠
所以不能依賴佢地
而且屋企人已表明唔會再幫手湊bb
因佢地之前湊我&我妹既個b已

原文章由 kcpak 於 07-11-16 00:38 發表
大少少先生~~~
4個,點知生埋個囡我.... :veryco ...

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Jomei 於 07-11-16 00:46 發表
我囝囝要等到下年8月先開學(半日班)...

咁米係囉,到時囝囝都返學咯,
你實handle到!
總之你要記住,
nothing is impossible,
想生就生啦!
小朋友大得好快,
眨下眼兩個返晒學你就free架喇!

別墅

我都係自己湊兩個,但兩個就隔咗八年,叫做好d,但都好辛苦.阿仔功課要睇,妹妹又細,兩個都細,我諗會更辛苦.
我的小姨甥仔,好可愛呀

男爵府

原文章由 babyhowie 於 07-11-15 19:08 發表

點會搞唔惦呢?!
你囝囝都就黎兩歲啦,

我仲兼職幫人補習, ...

嘩~~咁勁o既你:loveliness:

男爵府

咁...係未生多個,
唔好隔太耐呀!
咁我都想知,
最理想係2個b隔幾耐是最理想

別墅

原文章由 Jomei 於 07-11-15 16:43 發表
好想生多個bb
但又唔想再請工人
thank you!

My son was 2 when I had my daughter, of course I also have the help of a maid, but I think it is ok, I enrolled my son to join nursery school, so we'll be free for half day, I mainly took care of my girl myself when she was born, feeding, bathing, changing diapers etc. while my maid took care of my son and the cleaning and cooking.
Next year my son goes to K2 and my daughter will join nursery too, so I think it is better not to wait too long to have your second child, they both can be at the school together and play together less generation gap......it will be hard work the first few years!

水晶宮

原文章由 jenniferbb 於 07-11-16 21:10 發表
咁...係未生多個,
唔好隔太耐呀!
咁我都想知,
最理想係2個b隔幾耐是最理想

其實好難講兩名小朋友隔幾耐最理想,
我囡囡讀高班個陣我佗細仔,
到個女入小一個仔就出世,
家姐好錫個細佬又幫得手,
依家一個小六一個K2,
家姐時時同細佬講故事,教佢做功課,
我又唔覺得佢地有generation gap,
反而兩個感情好好,各自係學校有禮物,
兩個都會自動自覺拎返屋企大家分享!

洋房

Hi babyhowie,

我同你一模一樣喎, 大女宜家小三, 細仔宜家almost 兩歲, 都係相差6年. 都係自己一個照顧兩個.
家姐都係好錫個細佬又幫得手,不過細佬就成日蝦家姐, 我都想快d家姐可以同細佬講故事,教佢做功課.

水晶宮

原文章由 Joeymimi328 於 07-11-16 23:10 發表

我同你一模一樣喎, 大女宜家小三, 細仔宜家almost 兩歲, 都係相差6年. 都係自己一個照顧兩個.
家姐都係好錫個細佬又幫得手,不過細佬就成日蝦家姐, 我都想快d家姐可以同細佬講故事,教佢做功課. ...

Hi Joeymimi,

其實家姐都讀小三,應該可以同細佬講故事啦!

我佗住細仔開始,家姐就對住個肚講故事架喇,
細佬一出世,佢就係醫院拎住本書講故仔俾細佬聽!

我個女係一個超級書蟲,書不離手,
放假都鍾意去圖書館/書局!

男爵府

Jomei:
我e +湊住一個一歲十個月、一個兩個半月!
如果比我再揀我会遲d先生細嗰個,一來好辛苦、二來大嗰個成日都只可以係屋住好悶!
家務做唔到,一日瞓得3-4個鐘!

子爵府

HI TSZYUI,
你係咪from 0601 ?
我囝囝都係呀
其實我就係怕生多一個就好似你咁辛苦
所以咪問下有經驗既媽咪
睇下自已湊兩個掂唔掂囉
但睇到你既留言
我諗我都唔掂多
不過你都好叻呀
自己湊住兩個b

原文章由 TSZYUI 於 07-11-17 11:34 發表
Jomei:
如果比我再揀我会遲d先生細嗰個,一來好辛苦、二來大嗰個成日都只可以係屋住好悶!
家務做唔到,一日瞓得3-4個鐘! ...

複式洋房

原文章由 kcpak 於 07-11-16 00:38 發表
大少少先生~~~
4個,點知生埋個囡我.... :veryco ...

你都叫做好d我個大女4個幾月既時候我就有左細女喇而家都係我自己1個人搞掂ja!係呢咁你仲諗唔諗住生呀!我就好想多1個但我老公唔俾我生喇!

複式洋房

原文章由 TSZYUI 於 07-11-17 11:34 發表
Jomei:

我同你都差唔多!但至小我都訓到5個鐘倒既!

別墅

真係好利害。

我宜家囡囡2y, 好痴身。我下一個預產期0308, 我都驚我湊唔到。1個都辛苦, 遲d仲2個tim。

Jomei:

大宅

我都係一樣,不過我個女讀中1,個仔讀K1,相差差唔多10年,家姐就真係好幫得手,但細佬就成日蝦家姐囉..有時兩個玩到癲哂...冇佢地收
原文章由 Joeymimi328 於 07-11-16 23:10 發表

家姐都係好錫個細佬又幫得手,不過細佬就成日蝦家姐, 我都想快d家姐可以同細佬講故事,教佢做功課. ...
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-15/oscar_fung.html

首頁

尾頁

跳至