1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

打去兒科醫生問如無病而導致無胃口食嘢係無須要睇!但阿女而家歲半完全正餐唔食,食一啖含幾個字或吐出來,粥及水都含,比麵包佢食只食少少,yogurt 食4份1,真係唔知點算好!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得唔睇醫生都可以

子爵府

引用:打去兒科醫生問如無病而導致無胃口食嘢係無

原帖由 teddy210ay 於 14-06-21 發表
打去兒科醫生問如無病而導致無胃口食嘢係無須要睇!但阿女而家歲半完全正餐唔食,食一啖含幾個字或吐出來, ...
維持左幾耐?

有無試下新花款?

其實西醫係有副作用係開胃的藥水,但唔通一直食咩....所以都係諗點解佢唔食同點令佢食

別墅

回覆:torotoro 的帖子

維持成3個月有多,不嬲已對食固體無興趣,試過不同花款,只有興趣食2,3啖跟著就唔食,只食奶,再係咁真係越嚟越瘦,佢食嘢方面太差,第日番學都唔知點算!上playgroup 食餅仔,每人4粒,其他小朋友已食晒但佢1粒都未開始食!

公爵府

回覆:teddy210ay 的帖子

睇兒科醫生…可能缺少鋅定係邊一種元素,會導致小朋友唔食飯冇胃口…

別墅

回覆:六月之星 的帖子

但係個兒科診所姑娘話無發消感冒導致唔食嘢唔駛睇,欠缺鋅係點樣check 到?我阿囡由BB期100日到10個月大都厭奶,而家食番奶但唔鍾意食固體,連粥都唔食!真係凑得好辛苦,呢個期應該自己食,但佢對食無興趣都唔會學自己食!我喂到真係想喊,佢要一路食一路玩!。

侯爵府

笑得好勳章

可以睇ga, 醫生應該有方法

水晶宮

係唔係天氣熱所以冇咩胃口咋??
有冇試過粉面??

別墅

回覆:dinosaurmum 的帖子

粉面腸粉佢更加唔食,即吐番出嚟!

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小朋友唔食嘢可睇咩醫生?

大宅

飲湯佢鐘意嗎?

男爵府

睇中E,我看病時聽到個中E同個病人講,\"BB唔食野唔好以為無事\",一定有野。
我個中E係睇奇難雜症好得,睇傷風感冒就不行的。而且佢係吃薬粉的。

別墅

回覆:SMKATHY 的帖子

可否提供你睇嘅中醫名字?是在哪一區的?

別墅

回覆:琳媽咪 的帖子

佢會飲,佢只鍾意飲熱湯及奶,其他果汁都麻麻!

大宅

我個女同你個女都係差唔多,又係19個月,又係唔食嘢,飯只食一兩啖,有時可以食細半碗通粉,只喜歡飲奶,面包都可以,不過都你細半個,我之前試過\"鄧\"肉汁,但飲得好辛苦,飲左幾日冇再飲,我而家同佢睇緊中医,食左幾日,其實差唔多,個中醫叫我要覆診,我就覆多一次睇下點,如果冇好轉我就算,你仲有冇俾中午奶?你女一日食幾多餐奶?大家交流下

大宅

No need to see doctors!
From my personal experience--->Just take your kid to swim or run around in the park, let her plays a lot during the day time, that's what I do to my boy, and make sure if she doesn't eat lunch then don't give her any meals until dinner. Then she will realize if she missed her lunch she won't able to eat until dinner. make sure you need to be firm. Also don't drink too much milk powder, maximum 3 times a day are more than enough, wake up time, tea time and bed time.

別墅

回覆:kikibetty1209 的帖子

而家比3餐奶,早上200ml , 下午茶150ml , 晚上200ml 飲牛欄!午及晚餐只食幾啖飯,含多!有時比麵包芝士乳酪香蕉代替如佢真係一啖都唔食,盡量每晚比D湯佢飲!而家你阿女有幾多磅?

大宅

18m番健康院有8.5kg...我女都係,午餐只食一兩啖嘢,我地通常午餐去飲茶,佢就食少少點心,到訓晏覺飲150奶,食晚飯一兩啖,夜晚訓前250奶,半夜4點食180..7點180奶..10點食面包..12點飲茶....今日去覆診中醫話佢個胃好d..慢慢佢會好d....

大宅

咁你女幾重?

別墅

回覆:kikibetty1209 的帖子

哇!!飲半夜奶呀!真係辛苦你了!你阿囡平時幾點睡?我阿女好夜睡,鍾意同人玩,無11:30pm 都唔睡,大約9:30am 起床!18個月大去健康院磅重11.2kg....但佢比同齡B高!去playgroup 及playground 玩同其他同齡比高差唔多半個頭,所以望落去好瘦,其他人以為佢起埋2歲半!

kikibetty1209  咁你女都唔瘦,我女之前食粥都ok.但係一次病之後就唔食嘢,之前已經介左夜奶,但可能而家食飯唔飽,所以又飲番夜奶  發表於 14-6-24 19:03

首頁

尾頁

跳至