1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

中醫喇.

子爵府

天氣熱都會影響小朋友胃口嘅,可以搵下中醫調養下胃口嘅~~

大宅

我個人認為唔駛睇西醫如果平時無咩特別病痛 ( 中醫我覺得大個D起碼 6歲後先睇)! 事關我阿B 現時27個月, 除左出世叫足磅, 之後從未合格過!食餐飯慘過叫佢去咩咁! 含/LUR/發脾4……………咩都齊! 出世到而家唔鍾意飲奶,到今時今日都係塞落口逼飲的! 飯/粉/面/M記…………咩都唔鍾意! 咩方法都用過, 西醫睇過幾個, 開餵水都飲過, 無用! 餓佢一段時間/BURN 佢ENERGY/無零食…………….., 結果只係頭兩三啖飯食得快, 然後又係唔願食!

經過兩年令人沮喪既餵食生活, 而家我見佢總之無咩病痛, 輕D就輕D lor, 瘦就瘦啦! 總之每餐飯唔可以食超過50 MINS; 就算食得兩啖, 夠時間就停! 如果唔係食足3 個鐘都會!

kikibetty1209  我而家都好似你咁,佢食就食,唔食就算!  發表於 14-6-24 19:05

禁止訪問

回覆:小朋友唔食嘢可睇咩醫生?

別墅

回覆:teddy210ay 的帖子

你阿囡會唔會鍾意讀書及學講嘢多D?可能呢方面會叻過食嘢!我阿囡求知慾强,`好鍾意指D字叫你教佢讀及成日學講生字,唱佢鍾意嘅歌!但一叫佢食嘢就掉頭走!水都唔鍾意飲!激死!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

SMKATHY 發表於 14-6-22 23:45
睇中E,我看病時聽到個中E同個病人講,\"BB唔食野唔好以為無事\",一定有野。
我個中E係睇奇難雜症好得,睇 ...
可唔可以pm 中醫details 比我, thanks

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

試下多D花款吸引佢. 或者會唔會佢唔鍾意吞野?
如果佢唔鍾意吞, 你就要由糊仔開始令佢習慣吞野.
我小朋友唔多食野果排, 或熱氣, 我會比開奶茶佢當水飲, 飲完第二日胃口好好多.
我比衍生果款, 沖開暖水, 甜甜地, 佢會肯飲.

大宅

試下比D其他款式既粥或有味D既佢食,佢可能嚴了之前D味道。或者比佢鐘意玩具一路食一路玩

侯爵府

畀面勳章

其實真係唔明....點解D小朋友成日唔食野...

複式洋房

18個月大有11.2kg唔錯啦,我果個25個月都未夠11kg...

如果佢無病無痛訓得玩得疴得咪由佢囉,要比佢知唔食嘢佢會捱餓,喊都無用。會唔會係你比較緊張,令佢每次食嘢都有啲壓力?或者小朋友比較硬頸,你求佢食佢偏唔食?小朋友好醒目㗎,你試吓狠心啲餓佢一兩餐佢即刻乖乖食

別墅

回覆:siumugtwins 的帖子

佢中午唔食飯,試過連下午茶餐奶都唔俾佢,足足喊咗超過一個鐘,最後屈服比150ml 佢先至停喊及小睡!到晚餐餐飯又唔食!佢太過依賴食奶唔食固體正餐,咁點算好?所以帶佢出街要拎好多嘢,因佢同其他同齡B唔同可以係出面餐廳食下麵或飯!

大宅

回覆 teddy210ay 的帖子

咁有無試下用佢飲開既奶蒸蛋比佢食...初初可以只蒸蛋白同埋軟啲...肯食,食多幾次先加蛋黃...然後又用佢飲既開奶煮麥皮佢食,但要煮淋啲同稀啲...

要分清楚佢係唔鍾意食飯既工具定唔鍾意食飯..
例如你比奶佢,用杯用匙畢比佢,佢要唔要?

別墅

回覆:ivylam82 的帖子

試過比杯佢飲奶只飲一半跟著唔飲,佢習慣睡前用奶樽飲奶!食飯試過用大人碗筷都只係貪得意食2,3啖就唔食!見到大人食公仔麵就要你比幾條佢食,跟著試過有一次比米粉佢做正餐,又含超過半個鐘!佢只係鐘意食幾啖大人嘅食物當玩,但真係比佢食又唔食!

大宅

回覆 teddy210ay 的帖子

佢似乎懶得咬,如果果蓉用匙餵佢,佢食唔食呀?可能鍾意食啲滑既野...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至