自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:人可怕?狗可怕?

呢件事我超級關注 我覺得殺狗賣狗既人可怕 食狗既人都可怕 但係可怕唔過威脅人比錢去贖狗呢種行為。你可以話你地既道德觀念裡面覺得食狗肉係無問題。但係一而再再而三咁揾d狗要挾d義工攞錢 呢個行為同勒索有咩分別?

大宅

回覆:八婆仔@ 的帖子

認同樓主既睇法,點解人可以咁殘忍?今日咁啱係大陸玩,經過街巿,離遠我見到有一大個籠入面困住隻類似係狗既動物,我已經唔敢望,如果我好清楚咁望到,一定會忍唔住喊出嚟

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

人不嬲都係最可怕既動物

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 八婆仔@ 於 14-06-21 發表請

原帖由 lokjoan 於 14-06-21 發表
獅子老虎會食人,咁可唔可怕?
獅子老虎會食人,但而家都只係落得喺動物園或慢慢滅絕既命運,同人比,佢地有幾可怕?

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 八婆仔@ 於 14-06-21 發表請

獅子老虎會食人,咁可唔可怕?
唔可怕,只要我地唔刻意侵佔佢地地方,獅子老虎根本唔會食你攻擊你!就算禁不幸,佢地要攻擊你,只會一咬咬你致命地方,你唔會受到佢地虐待!

人呢?會捉狗,仲會不斷虐待佢地,才讓佢慢慢致死,你認為人 劣根性可怕嗎?人

如果他朝有一日你遇見獅子老虎,係你自己選擇走入人家生活地方,被攻擊,同其他人無關!

人仲會想更多理由藉口指控其他動物可怕!

大宅

衰人

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1044297&do=album&picid=1454091

男爵府

引用:Quote:原帖由+lokjoan+於+14-06-21+發表獅

原帖由 八婆仔@ 於 14-06-21 發表
唔可怕,只要我地唔刻意侵佔佢地地方,獅子老虎根本唔會食你攻擊你!就算禁不幸,佢地要攻擊你,只會一咬咬 ...
咁你又覺得自己可唔可怕呢?

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 八婆仔@ 於 14-06-21 發表唔

咁你又覺得自己可唔可怕呢?
我係某部份可怕如:有人對我回應處處迫人,不是討論問題,仲不斷挑釁我,老實講,我好想講粗口鬧爆佢,但我唔會,因社教化下我知道咩叫合宜回應,只講事實,我唔會處處迫人同向對方挑釁!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我超級驚狗,不過我都好反感有人虐待小動物,所有生命都應該尊重

八婆仔@  多謝你正面回應!  發表於 14-6-21 20:30
我要記得幸福......

侯爵府

畀面勳章

人心太可怕

男爵府

引用:Quote:原帖由+lokjoan+於+14-06-21+發表咁

原帖由 八婆仔@ 於 14-06-21 發表
我係某部份可怕如:有人對我回應處處迫人,不是討論問題,仲不斷挑釁我,老實講,我好想講粗口鬧爆佢,但我 ...
噢!你已經答返自己之前問的問題了。

我覺得唔可以一竹竿打哂一船人,可怕呢樣嘢只有相對,沒有絕對,而且每人可以有不同定義。孔子話人性本善,所以我唔覺得人可怕。人變得相對地可怕是因為人成長的經歷影響,是有原因的,就正如你認為狗咬人是有原因一樣。而我亦相信,如果今日有文明的是狗不是人,結果仍是相同但角色會掉轉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好憎人虐待動物而家咁多野食,仲要食狗?

水晶宮

你信孔子,性本善!

但我信荀子,性本惡!

係!人心可怕係同人本身經歷,但人係萬物之靈,本身遇到問題困難,係未應對有更高道德情操去對待身邊生命,遠的有二次大戰日本人虐待我地中國人,近的有殺母殺親人屍體放入雪櫃,虐待動物新聞就俯拾皆是。但事實是如何?

如果動物有文明,人類會有相同結果?!我唔知,因為唔會發生,亦都唔會發生!討論不能成立假設係無意義的!

我只見人類道德每況愈下,人心亦越來越可怕

「一個國家偉不偉大、道德水準高不高可以從它 對待動物的方式評斷出來」甘地

但你可以有你的睇法,我尊重的!

水晶宮

你信孔子,性本善!

但我信荀子,性本惡!

係!人心可怕係同人本身經歷,但人係萬物之靈,本身遇到問題困難,係未應對有更高道德情操去對待身邊生命,遠的有二次大戰日本人虐待我地中國人,近的有殺母殺親人屍體放入雪櫃,虐待動物新聞就俯拾皆是。但事實是如何?

如果動物有文明,人類會有相同結果?!我唔知,因為唔會發生,亦都唔會發生!討論不能成立假設係無意義的!

我只見人類道德每況愈下,人心亦越來越可怕

「一個國家偉不偉大、道德水準高不高可以從它 對待動物的方式評斷出來」甘地

但你可以有你的睇法,我尊重的!

翡翠宮

無耻既人 用狗既生命黎威脅

侯爵府

睇到段新聞都好嬲好心痛

doublehappygirl    發表於 14-6-22 13:42

水晶宮

畀面勳章

咁多天災,點解唔降臨玉林?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

明白義工們心痛⋯
但請勿再被無恥的人利用你們的同情心,
不要再去那些鬼地方,不見得事情有轉變⋯
只看到狗狗因為你們的出現而受虐⋯
當地政府不會因為有人反對而禁食狗狗,那是大生意呢!政府不禁⋯做什麼也是枉然!

子爵府

男爵府

呢個咁嘅“曲街“賤男,天在看的! 希望佢亞爸亞媽兄弟姊妹,仔囡子孫全部死於非命,不得好死! 如果版主會封我嘅PoST 我都會咁講! 皆因言論自由,我只想發洩不滿與痛心之感,人類比萬分更可怕! 所以一定會有報應的!

首頁

尾頁

跳至