自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我表姐已經有1個小朋友,但最近佢同我商量過,話想去紋身。

首先,交代下先,佢家中以前發生過d事,後來憂鬱,亦試過多次的自殺,所以手腕至手臂上佈滿2、30條手疤痕,但係好多年前架事,成10年都有。本來都冇話想紋身,但小朋友愈來愈大,開始會問佢手上點解咁多疤,佢又唔想比個仔知發生過咩事,又驚個仔大過唔知點諗佢,所以想紋身遮左d疤。

佢就唔係想紋龍紋圖案,係想紋英文字句,提自己,要保持樂觀做人同想紋仔仔個名落去,但個範圍好大,同炸手冇分別,佢自己就教小朋友畫畫ge,佢比較擔心家長見佢紋身就以為佢係唔3唔4,但佢依家為左遮住d疤,長期都要著長袖衫,但有時手袖鬆d都會見到少少。

佢最主要係想紋左後,可以著返短袖,亦唔怕仔仔見到紋身,因為佢自己係藝術出身,紋身冇咩大不了,藝術的一種,但最慘係佢又做緊同小朋友有關架工作,班老闆點睇佢,都好緊要,佢想我幫佢問下jm架意見,身為家長的jm們點睇紋身與疤痕,紋定唔紋好……… 定成世著長袖衫算呢?

我自己就覺得,比人見到手疤會肉醜過見到紋身,所以我支持ge,不過就唔好太彩色好似好d

伯爵府

2020勳章

回覆:紋身與疤痕

唔會紋,老實講,我覺得界手同紋身都係做個刻覺得ok,以後有機會後悔的事

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

就算纹身遮住。。都係自己呃自己。。你覺得咁做呃到人咩。。接受現實吧!!不如用你自己去話比個仔知。。每做事要諗下後果啦。。唔係乜野都可用遮住就當無事發生。。

大宅

2020勳章

我無小朋友,但响中國人社會,絕大部分人對紋身好反感,如朋友做有關小朋友嘅工作,唔紋好d,因為其他家長實有壓力比你公司,呢份工危危乎

珊瑚宮

環保接龍勳章

做磨皮囉

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我表姐已經有1個小朋友,但最近佢同我商量

原帖由 Mandy_1221 於 14-06-21 發表

首先,交代下先,佢家中以前發生過d事,後來憂 ...
著短袖,返工前著件薄冷氣褸得唔得?
講真我係家長見到小朋友導師有紋身都唔太中意

子爵府

BK Milk勳章

其實如果只係為左著短袖衫, 可以用化妝遮住d 疤痕/ 紋身。 我覺得返工一般都唔好有紋身會比較appropriate

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我表姐已經有1個小朋友,但最近佢同我商量

不如睇下皮膚科/整型科醫生,睇下可唔可以激光/彩光去疤啦?

用紋身遮疤痕,好似用一個大話去遮蓋事實咁。

我幫人地既貓沖涼,俾貓爪到手腕有疤,都有人問過我係咪自殺,你朋友可以咁答。

大宅

引用:就算纹身遮住。。都係自己呃自己。。你覺得

原帖由 cco_occ 於 14-06-21 發表
就算纹身遮住。。都係自己呃自己。。你覺得咁做呃到人咩。。接受現實吧!!不如用你自己去話比個仔知。。每 ...
憂鬱有病自殺又同果d失戀少女玩自殺,佢唔想比個仔知發生過咩事姐,唔係話唔諗後果手架低b妹bor……人人都有過去,我自己就覺得紋身遮左佢,好過比d街外人以為佢係腦殘走去手好d,唔通真係成世著長袖咩

公爵府

回覆:Mandy_1221 的帖子

從事小朋友工作但成手都係紋身 (即使係優雅style ) 形象真係麻麻…

我對手疤痕無認識,係咪真係好易睇得出係自殺,而唔係普通受傷架?

學上面jm話齋,可能使磨皮仲好

侯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

用激光洗左佢得嗎
~遇強愈強~

水晶宮

2020勳章

不如做激光去疤,紋身咁大範圍始終太江湖味

大宅

引用:我無小朋友,但响中國人社會,絕大部分人對

原帖由 加把口 於 14-06-21 發表
我無小朋友,但响中國人社會,絕大部分人對紋身好反感,如朋友做有關小朋友嘅工作,唔紋好d,因為其他家長 ...
好老實講,佢都有諗過唔再教,因為佢亦都係有學攝影的,佢有提過,如果家長接受唔到,佢就會去freelance 接攝影job,佢依家本身都會接下散job

大宅

引用:做磨皮囉

原帖由 alphabetagamma 於 14-06-21 發表
做磨皮囉
得架咩?佢結婚前有問過中環一d醫生,話只會退到紅色,做完都係會見到白色一條條,但6,7年前問,唔知依家有冇先進左

大宅

2020勳章

引用:Quote:原帖由 加把口 於 14-06-21 發表我無

好老實講,佢都有諗過唔再教,因為佢亦都係有學攝影的,佢有提過,如果家長接受唔到,佢就會去freelance 接 ...
你朋友要諗長遠d,唔係只諗眼前,無論佢乜原因要紋身,外人唔會有興趣詳問,呢個係現實社會嚟,以後,仲大把機會比人利用紋身去攻擊佢,唔通到時又後悔?

侯爵府

唔好紋了,洗紋身好麻煩

愈嚟愈冇記性

子爵府

2020勳章

引用:Quote:原帖由+cco_occ+於+14-06-21+發表就

憂鬱有病自殺又同果d失戀少女玩自殺,佢唔想比個仔知發生過咩事姐,唔係話唔諗後果手架低b妹bor……人人 ...
其實,睇醫生,睇下有冇辦法激光治療好d!!!

好坦白,作為家長,我會buy一位勇於面對自己過去的老師,我覺得我小朋友跟住佢,會學識有錯會改,勇於面對!!!

相返,如果比我見個老師有紋身,請原諒我既膚淺,我不喜歡我小朋友的老師係咁,而且咁係(染)飾自己過去,佢自己都面對唔到自己,即係未放得下,佢會好辛苦的!!!

每個人都有過去,只要依家努力,好好做人就是了,祝福你表姐,生活愉快!!!

伯爵府

畀面勳章

Mandy_1221 發表於 14-6-21 16:17

紋左都會見到d疤喎。

伯爵府

2020勳章

好多人一個紋身一個故事,紋左就一生一世(除左你磨皮)紋d對自己有意義既圖案

宜家紋身好普遍,返工咪著長䄂遮一遮

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

著薄外套啊

首頁

尾頁

跳至
熱門主題