母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無jm好似我咁,啲奶多過呀b嘅需要?我不停咁流啲奶 好似倒水咁!有無咩方法可以止一止?

別墅

回覆 唯唯喂 的帖子

按壓乳頭,噴奶和漏奶可暫停,不過最好泵出來,不然你會谷奶,仲辛苦。
平日怕尷尬可使用乳墊 (用完即棄或 純棉可重複清洗再用乳墊都得), 不然漏奶滲透出外邊件衫

複式洋房

引用:有無jm好似我咁,啲奶多過呀b嘅需要?我不

原帖由 唯唯喂 於 14-06-21 發表
有無jm好似我咁,啲奶多過呀b嘅需要?我不停咁流啲奶 好似倒水咁!有無咩方法可以止一止?

...
我都係,開初谷住唯有擠咗去,因為怕乳腺炎哦,但擠完倒咗去好肉赤囉。。。而家用乳墊,但都係索曬啲奶奶,最後都係扔,好無奈。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 唯唯喂 於 14-06-21 發表有無

原帖由 jm.baby 於 14-06-23 發表
我都係,開初谷住唯有擠咗去,因為怕乳腺炎哦,但擠完倒咗去好肉赤囉。。。而家用乳墊,但都係索曬啲奶奶, ...
點解要倒左去?做冰奶當後備唔得咩?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唯唯喂 發表於 14-6-21 16:51

係咪 newborn bb? 初初餵 bb 係會咁架! 身體因為阿 b 吸啜, 而刺激造奶, bb 一邊餵, 另一邊係會不斷滴奶的

我初初餵細女都係咁, 試過按壓一陣, 係會停咗滴奶, 但一陣又會係咁滴

所以我最後, 係一路餵, 另一邊我就用杯仔盛住 d 奶

初初滴 2 oz 出黎都會的

之後我就餵番細女飲或者比大女飲

不過過幾個月, 身體適應該, 就唔會有呢個情況出現架啦

複式洋房

引用:Quote:原帖由 jm.baby 於 14-06-23 發表我

原帖由 mrsng0126 於 14-06-24 發表
點解要倒左去?做冰奶當後備唔得咩?
因為當時未買儲奶器皿呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊