烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔知各位jm有冇用過呢隻鑊,睇佢介紹話唔需要落油就可以煎野,唔痴底唔會lone。

我同事朋友用緊話幾好,佢幫我地訂左返黎,今晚試用

伯爵府

回覆:係豬 Market豬左隻神奇鑊

補相

伯爵府

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

留毛等睇點神奇

大宅

留毛等報告

伯爵府

我拍左video,原來放唔到上黎

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁似 數字屋隻 鑽石鑊架。。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

引用:咁似 數字屋隻 鑽石鑊架。。

原帖由 andyman 於 14-06-21 發表
咁似 數字屋隻 鑽石鑊架。。
數字屋都有??賣幾錢?

伯爵府

我要edit下d video同upload左先放到上黎

我同事係呢度訂,佢入面有段片睇
http://item2.gmarket.co.kr/English/detailview/item.aspx?goodscode=446577135

今晚試左煎魚柳,1滴油都冇落過,冇痴底

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ilovedancendanc 發表於 14-6-22 01:27
數字屋都有??賣幾錢?
個樣似啫

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

大廚勳章

ilovedancendanc 發表於 14-6-22 01:34
我要edit下d video同upload左先放到上黎

我同事係呢度訂,佢入面有段片睇

唉 ! 日光之下無新事物 .....

我睇咗 gmarket d video、資料 ....
佢肯寫 PFOA , 但就絕口不題 PTFE , 咁就即係身有屎啦 !!!
我敢輸賭 呢款韓國神奇鑊 一定含有 PTFE !!!!!

如果 要買一隻又平、又靚嘅 PTFE 易潔塗層鑊 , 暫時仍然係 宜媽 嘅 365+ , 不銹鋼 body 最值得推薦 .
宜媽 365+ 仲可以用電磁爐㖭啊 !!
(我懷疑呢款韓國 神奇鑊 係用唔到 電磁爐 㗎 !)

呢款 韓國 神奇鑊 , 我覺得佢嘅優勝之處 只係在於較為 "硬淨" !! 可以用嚟煮 d 帶硬殼嘅食材 例如 帶殼青口 !!

至於 , 點解呢款 韓國 PTFE 易潔塗層鑊 咁硬淨呢 ?
佢話咩 diamond 都係假 , 我就唔信佢會落 diamond 嘞 ....
我估只係 鋯合金/鋯陶瓷 之類 .

要買真正嘅 鑽石 PTFE 易潔塗層鑊 , 暫時 我只相信 Wol~、Swis~ Diamond 呢兩個牌子 .

用咗真正 diamond 嘅 PTFE 易潔塗層 , 鑊氣會好得多 , 因為 鑽石 真係傳熱快 d !!
如果 只係 d 咩 鋯合金/鋯陶瓷 之類 就唔會有增強鑊氣嘅效果嘞 !!

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 14-6-22 01:

原帖由 andyman 於 14-06-22 發表
個樣似啫
右邊黑色個隻真係好似喎

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 14-6-22 01:

原帖由 khman 於 14-06-22 發表
咩係PTFE?佢話可以用係電磁爐?

即係呢隻鑊有d致癌物質?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

原帖由 khman 於 14-06-22 發表
留毛學野

珍珠宮

大廚勳章

ilovedancendanc 發表於 14-6-22 12:21
咩係PTFE?佢話可以用係電磁爐?

即係呢隻鑊有d致癌物質?

傳統黑色嘅易潔塗層(例如 : teflon) 嘅主要成份都係PTFE .

PTFE 嘅主要問題係 : 喺受熱時 , 當 PTFE 易潔塗層 嘅溫度升高至 260℃以上就會開始分解、釋放毒氣 !!
而 PTFE 分解之後就會喪失 "易潔功能" , 咁煮餸就會開始出現黐底現象 ....

至於 係未會致癌 呢 ? 我就唔知嘞 .

所以 , 用得呢 d PTFE 嘅易潔塗層鑊 , 就一定要懂得控制爐頭火力 , 唔好畀隻鑊 燒過龍 (超過260℃) .

我有3個方法去分辨 鑊面溫度 :
1/ 烹調 如果唔落水 , 就一定要放食油 !!!!
 有水就可以限制鑊面溫度唔會超過 100℃ 太多 ...
 有油就可以留意有冇白煙 , 如果出現白煙 就即係隨時已經超過咗 200℃ , 要立即收慢火 !
2/ 改用 嗰 d 有 "恆溫" 功能 (即係可調節溫度) 嘅 電陶爐 , 可以 set 梗爐頭嘅溫度 .
 例如 : 超過 260℃ 就自動熄火。
3/ 用 紅外線 測溫鎗 嚟測量鑊面溫度 .

我喜歡喺煮食時落油 , 當油溫 熱到有少少咋咋聲 就表示 溫度適中 .

千祈唔好 學人諗住咩 "無油健康煮食" 就會健康 d , 健康並唔係一味靠慳油 就可以慳出嚟㗎 !!
一滴油都唔落嘅煮食態度 , 只係西方營養學嘅誤區 .....

計我話 , 西方 營養師 唔單止係過於單純 , 仲有 d 天真㖭啊 !

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

首頁

尾頁

跳至