在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

如题!有無一個時間規限顧主不能解顧剛剛放完產假的員工呢!

複式洋房

按勞工法例,
"如 懷 孕 僱 員 符 合 以 下 的 條 件 , 則 僱 主 由 僱 員 經 醫 生 證 明 書 證 實 懷 孕 之 日 起 至 產 假 結 束 而 應 復 工 之 日 為 止 , 不 得 解 僱 該 僱 員 "
復工之日為止,即係之後係可以解僱既,不過通常都要有合理既理由,如果唔係好易比人告歧視。

洋房

回覆:silveria 的帖子

Thank you!

水晶宮

上面真係解釋得好詳細~~
你公司想炒你??

男爵府

Jovickbb 發表於 14-6-21 18:38
如题!有無一個時間規限顧主不能解顧剛剛放完產假的員工呢!
我都想知

wcpcelia  只要放完產假,已經可以了  發表於 14-6-22 20:30

洋房

回覆:dinosaurmum 的帖子

唔肯定呀!因為怕早產,而家bedrest緊,生完放埋產假要九月先返到工,但係見到個recruitment ad, 公司請緊一個同我差唔多嘅position同埋公司啱啱大執完位又有新老細!有啲擔心!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

放完產假可以即炒架啦, 如果公司真係咁唔LIKE你的話
.........................................

大宅

美好大世界2017勳章

如果係因懷孕而受不合理解僱,
《性別歧視條例》第8條

投訴人(C)於答辯機構(R)任職餐廳經理。C指稱R基於她懷孕,在她放完產假後將她解僱。

C向平機會作出投訴,指稱R懷孕歧視。個案透過調解得以解決,R同意向C作出相等於五個月薪金的賠償。

備註:

《性別歧視條例》規定,僱主如基於僱員懷孕而給予她較差待遇,或把她解僱,即屬違法。雖然,在僱員懷孕期間將之解僱是明目張膽的歧視,而在員工放完產假復職後才解僱她則較為不明顯,但是,若非該員工懷孕及放產假,就不會被解僱,有關的解僱便屬違法。
可以試下平機告佢

公爵府

引用:唔肯定呀!因為怕早產,而家bedrest緊,生

原帖由 Jovickbb 於 14-06-22 發表
唔肯定呀!因為怕早產,而家bedrest緊,生完放埋產假要九月先返到工,但係見到個recruitment ad, 公司請緊 ...
唔好估,唔好担心,呢d唔到你控制,安心養胎仲好啦。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 14-7-11 07:57
唔好估,唔好担心,呢d唔到你控制,安心養胎仲好啦。

同意!
如果公司甘唔鍾意你到要益你10個星期產假後再炒你,你勉強留系公司都無前途,不如搵新工仲好

洋房

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

Thank you!

子爵府

有2個親戚試過產假後第一日返工就比人炒
仲要告佢唔入

大宅

引用:有2個親戚試過產假後第一日返工就比人炒仲

原帖由 salok 於 14-08-21 發表
有2個親戚試過產假後第一日返工就比人炒
仲要告佢唔入
果個人performance不嬲都好差?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

N年前...朋友試過大緊肚被人炒。(當時已有呢條例, 唔准炒大肚婆)
公司係補了筆錢佢 , 不過我朋友都嘗試去勞工處問, 但....其實...真係唔夠僱主黎架, 你要告佢, 勞工處要問你好多野....中間過程要成日上去勞工處, 我FD話...手停口停呀, 邊得閒同佢磨時間...反正公司都補了錢, 唯有由佢。

現時階段, 樓主你都係懷疑姐。
到真係再算~ 唔好諗佢, 尤其1D你自己無法控制既事。
學樓上JM講, 安心養胎, FOCUS BB度好了!
第日返工再算啦~
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

我就係人辦,復工即炒

子爵府

milkfaegan 發表於 14-8-21 13:09
果個人performance不嬲都好差?
唔係喎, 驚佢地要湊仔成日請假

首頁

尾頁

跳至