自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

尐<-讀啲

AlexisM  下面好多人誤信左,個字係解「少」,唔係「啲」,讀音都唔同,買多啲唔同買多少,小心唔好集飛成是  發表於 14-6-22 12:40
carng.ng  台灣字?  發表於 14-6-21 22:56

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:d字中文原來係甘寫

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用: +

原帖由 月餅 於 14-06-21 發表
我初時以為係粗口字

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:尐<-讀啲

原帖由 gemiling 於 14-06-21 發表
尐<-讀啲
我之前都想上黎呢度問,但唔識打呢個字,原來咁解

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

唔識, 用倉頡/速成唔識打

shmilu_kio  F O  發表於 14-6-21 21:53
wcpcelia  x2  發表於 14-6-21 20:41

水晶宮

2020勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+gemiling+於+14-06-21+發表尐

原帖由 Stone2007 於 14-06-21 發表
我之前都想上黎呢度問,但唔識打呢個字,原來咁解
最緊要正字 – 尐
個多月前鴨仔捎來訊息。

鴨仔 says:「 識唔識呢個字點讀 — 尐? 俾三個機會你估。」

Chris says:「個字你自己造架? 個中文字有波浪既?」

鴨仔 says:「真有其字。你齋估,唔好上網搵。」

Chris says:「你放心,我唔會咁茅既。Em….讀”小”?雖然我都覺得唔會咁簡單」

鴨仔 says:「錯。」

Chris says: 「”淹”? 我覺得佢個波浪可以淹死人。」

鴨仔 says:「a creative answer! but u’re wrong.」

Chris says:「咁 “妖”啦….因為呢個係我既心聲。」

鴨仔 says:「開估! 舉例: Chris, 你慳尐啦!」

Chris says:「個字讀”d” ?」

鴨仔 says:「係呀。d既正字應為—-尐, 近音(did)。」

鴨仔繼續有教無類:

『尐不是廣東話的自創字,漢代許慎編撰的《說文解字》,已有此字。『尐』,注音「子列」切,解作「少」也!』
アヒル繼續補充:『廣府話口語中常用的字「D」,並非舶來品,而是道道地地的漢語,正字是「尐」,寫法是「小」字下加一捺。
「尐」,《說文》:「尐,少也。从小,乀聲。」段注引《方言》:「尐,杪,小也。」可見「尐」的字義是「少」。』

『至於讀音,「尐」字《玉篇》標「子列切」,《廣韻》標「姊列切」。「子」、「姊」均屬「精」母,清音,按推導得粵音聲母「dz-」;
「列」屬「薛」韻,入聲,按推導得粵音韻母「-it」。故「子列切」應得「dzit7」(陰入調,有音無字)或「dzit8」(中入調,同音字「哲」、「節」等)。然而「哲」字和「D」字讀音相去甚遠,又當如何解釋?原來漢語音韻發展史上,有「古無舌上」之說,即中古的「舌上音」(可理解為以「dz-」、但東漢時應讀成「舌頭音」(聲母「d-」)。常用漢字的讀音多滯古不變,所以「尐」字可讀成「dit7」(陰入調,即上述引文之「did」音),韻尾脫落得「di7」,類似於英語的「D」。』

『到了現代漢語,「尐」字只在方言出現。粵口語的「尐」字由「少許」引申,至「一些」、「一點」之意,用例如下:
「買多尐」:「購買多些」;
「快尐去」:「快一點去」;
「爭尐得」:「差一點便行」;
「個尐人」:「那些人」;
「尐咁多」:「那麼少」(「多」字變音為「doe1」,作「少」解)。』

參考資料
Yahoo知識

About these ads

Related
命水
In \"忙裡偷閒\"
交換日記 - 序篇
In \"交換日記\"
交換日記 (9) - \"Create your own alphabet! - 屬於你人生的26個字母
In \"交換日記\"
2010/01/119 Replies

AlexisM  好多人誤信左,個字係解「少」,唔係「啲」,讀音都唔同,買多啲唔同買多少,小心唔好集飛成是  發表於 14-6-22 12:41
Hiulam.C    發表於 14-6-21 22:11
Stone2007  Thanks  發表於 14-6-21 20:03

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+Stone2007+於+14-06-21+發表

原帖由 gemiling 於 14-06-21 發表
最緊要正字 – 尐
個多月前鴨仔捎來訊息。
http://chrisdapixie.wordpress.com/2010/01/11/最緊要正字-尐/

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:唔識,+用倉頡/速成唔識打+

原帖由 Lihoma 於 14-06-21 發表
我手機手寫乍

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

珊瑚宮

2020勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

係,我個輸入法打\"呢\"出\"尐\", 勁過癮

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

2020勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:唔識, 用倉頡/速成唔識打

原帖由 Lihoma 於 14-06-21 發表
如圖

全力支持捐血行動~

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Yubi.T 發表於 14-6-21 19:21
如圖
謝謝

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:gemiling 的帖子

我見到有人打呢個字,但我以為係亂碼,又或者係我電腦同電話顯示唔到呢個字,原來係正字黎!

陸仟圓  x2  發表於 14-6-21 20:22
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

子爵府

2020勳章

尐。。係咪呢個呀?

我愛我個囝,愛到變做鬼..

王國長老

2020勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

D

水晶宮

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

知多尐

寶石宮

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

全力支持捐血行動~

首頁

尾頁

跳至