美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我係化妝新手,買咗3CE 眼線筆,有少少閃粉,畫係眼睫毛根部,亦都買咗Bifesta落眼妝既remover。

我有用remover沾濕落妝棉,放上眼一陣,等眼線溶,重覆一兩次都重有黑色係棉,又有少少閃粉黏係眼皮,落整都唔落唔晒,我要反d眼睫毛上去先乾淨d,但會甩睫毛。

想問吓各位jm我係咪步驟或方法錯咗?

唔該晒!

大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

男爵府

回覆:唔識落眼線妝,請教方法!

我會沾眼部卸妝水係棉花棒上慢慢清理,用手捽唔乾淨內眼線

男爵府

引用:我會沾眼部卸妝水係棉花棒上慢慢清理,用手

原帖由 markbrother 於 14-06-21 發表
我會沾眼部卸妝水係棉花棒上慢慢清理,用手捽唔乾淨內眼線
係咪用棉花棒印吓印吓咁呀?唔該你?

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

男爵府

回覆:lian1180 的帖子

左右慢慢抹囉,或者用卸妝棉摺左用邊邊抹。有啲人可以用手捽但我唔得,捽完再用bioderma抹都仲有啲眼線色

大宅

我是用etude house or maybelline金蓋的防水eyeliner畫內眼線的, 但好奇怪, 平時成日見d jm說用眼唇卸妝水/油, 都係話倒落綿fu住眼一陣, 然後再抹, 抹到冇為止, 我初時都係用卸妝水, 日日就係咁樣fu一陣再抹對眼, 抹成3-4塊綿先clean晒, 而且用綿摔感覺摔得個眼皮好勁, 所以後來改用植村X的卸妝油, 就咁倒落手直接摔全面連眼及唇, 內眼線都係就咁"咪"起對眼用手摔, 又唔"拿"眼, 摔完雙手濕水再摔, 重覆多3-4次, 咩都甩晒了, 而且感覺仲冇用綿摔得個眼皮咁勁添, 唔洗用咩綿花捧之類, feel good! 最後會用泡泡洗多一次就完成.

我都想請教各位jm, 其實唔用綿係咪冇咁clean? 但我又唔覺毛孔dirty左, or生豆豆/粒粒...etc.

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:唔識落眼線妝,請教方法!

普通眼線可以用卸妝油或膏全臉搽完用水沖洗,勁D既防水防油眼缐我就會先用眼唇卸妝油用棉抹去先,用緊maybelline 同 biore 都好易落,輕輕抹去就可以

男爵府

引用:我是用etude house or maybelline金蓋的防

原帖由 女人四十 於 14-06-21 發表
我是用etude house or maybelline金蓋的防水eyeliner畫內眼線的, 但好奇怪, 平時成日見d jm說用眼唇卸妝水/ ...
其實落妝水係落唔乾淨眼妝,特別防水果啲
落妝油先可以做到架

男爵府

引用:Quote:原帖由+女人四十+於+14-06-21+發表我

原帖由 mak126 於 14-06-22 發表
其實落妝水係落唔乾淨眼妝,特別防水果啲
落妝油先可以做到架
但我畫係睫毛根部,用力少少就會甩眼睫毛,就算落到顏色,洗完臉都重有d閃粉痴住眼皮。

其實睫毛根部個d眼線色,係咪要反起睫毛用落眼妝既野印吓印吓咁落,定係教敷住一陣等佢自己溶

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mak126+於+14-06-22+發表其實

原帖由 lian1180 於 14-06-22 發表
但我畫係睫毛根部,用力少少就會甩眼睫毛,就算落到顏色,洗完臉都重有d閃粉痴住眼皮。

其實睫毛根部個d眼 ...
痴係根部既用棉花棒浸D落妝油輕力印印下就甩,唔好抹會扯甩眼睫毛

男爵府

lian1180 發表於 14-6-22 10:35

其實睫毛根部個d眼 ...

咁可能本身你d眼睫毛比較易甩,用d增長眼睫毛嘅product/查base 保護佢先
近根果d位,我會用棉花fu一陣先,抹左一次都應該甩左9成,再做棉花棒反起慢慢抹多幾次,直到乾淨為止

人地話,你用幾多時間化妝,都會用返幾多時間落妝><

男爵府

男爵府

mak126 發表於 14-6-25 12:27
咁可能本身你d眼睫毛比較易甩,用d增長眼睫毛嘅product/查base 保護佢先
近根果d位,我會用棉花fu一陣先,抹 ...
明白, 唔該晒!!

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &amp;fromuid=713096

首頁

尾頁

跳至