懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我第二胎,7weeks ,胃氣好脹,脹到成日嘔,又成口生晒飛滋,夜晚又唔可以熟睡,每兩個鍾就醒一次,同第一胎好舒服完全相反,今次真係好辛苦,有咩方法可以令我舒服d呢?

大宅

引用:我第二胎,7weeks ,胃氣好脹,脹到成日嘔,

原帖由 fiona0210yan 於 14-06-21 發表
我第二胎,7weeks ,胃氣好脹,脹到成日嘔,又成口生晒飛滋,夜晚又唔可以熟睡,每兩個鍾就醒一次,同第一胎 ...
同你一樣,第一胎都係咁辛苦,我買咗個lemon日日浸水飲,飲時會好d,坐多陣都係咁想嘔我個大仔都怕咗我

複式洋房

回覆:好辛苦啊!

我而家11week都係咁,不過檸檬試過飲,感覺係好快就冇用,飲太多又怕胃痛。而家睇緊中醫,情況好左好多。

別墅

回覆:fiona0210yan 的帖子

我之前又係勁熱氣, 去咗街市執d 湯包煲嚟飲. 你可以試下, 問下賣湯包d 人邊種大肚婆飲得.
我嗰陣四個月佢話可以飲少少梨乾湯. 飲完係好d.

大宅

回覆 fiona0210yan 的帖子

不如睇睇中醫,個個體質唔同,可能你燥熱底,中醫會話你知有咩可以食。我有朋友連西瓜,苦瓜都可以食。但我自己涼底,完全唔掂得呢啲,而且都無飛滋,熱氣嘅問題。

大宅

仲有煮食時儘量少啲蔥,薑,蒜,洋蔥,辣椒,呢啲全部都會增加胃部不適,仲好燥熱。紅棗,雞湯都好燥,唔好飲太多

別墅

回覆:好辛苦啊!

請問有冇中醫介紹?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可以睇中醫調理下,可以舒緩下,要注意休息。

禁止訪問

公爵府

回覆:fiona0210yan 的帖子

真係好辛苦啊…
口哩邊生非子可能係缺少維他命B…
可以睇醫生睇下可以食邊食物含VB

首頁

尾頁

跳至
熱門主題