在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如我做新制公務員,女剛四歲,老公人工可養起頭家有餘,你會否做辭工?我有工人,會做part time,女下年會返全日放下午三時,我可以自己教她陪她,但如轉part time 自己就冇乜私己錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆:公務員轉做full time mum?

睇你自己想唔想!我就唔適合做ftm,仔都9歲了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都覺得睇你想唔想... 我識人就算係舊制都辭工去做ftm.

大宅

真係好睇個人!
可以俾我揀我唔會辭職!
雖然我自己係FTM...

別墅

最重要你覺得自己適唔適合,做ftm會唔會繼續用工人 或者事下放兩星期假湊女(無工人用時)試下湊。

大宅

同你一樣,但我不是公務員。我已轉FTM一年有多。阿囡升小六,在小五全力扶持佢功課,幫助佢學業上的難題。成績明顯進步。呈一亦考得幾好。有時真后悔為什麼不早些出來。只是白天個人很悶,家務工人已做晒,惟有看下烹煮書籍,夜晚搵佢地做白老鼠。大仔中四放四點,小囡放3點,佢地返到屋企最快都四點。有時都想搵下有冇part time 做下。

伯爵府

虎到金來勳章

引用:睇你自己想唔想!我就唔適合做ftm,仔都9歲

原帖由 lojo11 於 14-06-22 發表
睇你自己想唔想!我就唔適合做ftm,仔都9歲了
我都係唔適合做ftm.

公爵府

2024勳章

bb0624 發表於 14-6-21 23:13
如我做新制公務員,女剛四歲,老公人工可養起頭家有餘,你會否做辭工?我有工人,會做part time,女下年會 ...
我個 situation 都有點似, 明知一resign 左就揾唔返咁多錢既工, 老公又唔想我做野, 要做 ftm 湊兩個小朋友, 唉, 而家心大心細.......仲考慮當中......

別墅

我都啱啱辭左新制的公務员工,決定做全職媽媽。因為工人只會幫手照顧,不会教育,所以阿囡好曳。其實我都諗左好耐先辭職,因為本身学歷不高,再入返政府一定難,就是朋友同我講這句話《工幾時都可以揾,但小朋友嘅時間過左就過,到時你想教都難》,就是這句話,我就下了這個決定。

公爵府

2024勳章

wpf918 發表於 14-7-3 12:55
我都啱啱辭左新制的公務员工,決定做全職媽媽。因為工人只會幫手照顧,不会教育,所以阿囡好曳。其實我都諗 ...
阿女幾大?

別墅

引用:Quote:wpf918 發表於 14-7-3 12:55 我都啱

原帖由 tszchungmama 於 14-07-03 發表
阿女幾大?
今年上k1

公爵府

2024勳章

引用:我都啱啱辭左新制的公務员工,決定做全職媽

原帖由 wpf918 於 14-07-03 發表
我都啱啱辭左新制的公務员工,決定做全職媽媽。因為工人只會幫手照顧,不会教育,所以阿囡好曳。其實我都諗 ...
咁辭職後, 有冇後悔 定覺得好值得??

別墅

回覆:tszchungmama 的帖子

我冇後悔,反而成個人輕鬆曬,因為我個位係衰位黎,好難頂好大壓力攪到我失眠,有時做政府係咁派得好就好,派得衰就真係衰到冇朋友,所以尼個亦係其中一個原因辭職。
都係啱啱辭左仲未見成果!

男爵府

我都係新制個批,但係仔仔天生有d問題!所以點都要做ftm ,照顧仔仔!

tszchungmama  支持你  發表於 14-7-12 00:56

複式洋房

回覆 bb0624 的帖子

我都係新制公務員, 諗左好耐終於resigned左, 下個月開始做ftm,
我覺得人生有幾十年去做野,但小朋友既成長miss左就miss左, 所以我好決定做ftm.
最緊要老公都支持!

ICbaby  C6支持好緊要架, V.GOOD  發表於 14-9-12 14:10

複式洋房

我都係新制公務員轉做FTM,冇唔捨得份工,只係唔捨得份人工

男爵府

引用:我都啱啱辭左新制的公務员工,決定做全職媽

原帖由 wpf918 於 14-07-03 發表
學歷低還好,易啲放手,損失冇咁大。如果學歷高,職位高,仲難放手。

ICbaby  YES  發表於 14-9-12 14:11

別墅

回覆:teresahahaha 的帖子

我同你一樣老公非常支持!

男爵府

如繼續返工,証明錢/份工重要過你小朋友,但你並吾需要額外嘅錢,你自己諗下啦!

公爵府

2024勳章

回覆 farm712 的帖子

同意....好彩我地係新制, 係舊制的話, 要放棄就更難.....

kicoting115  Thanks,Support  發表於 14-7-12 01:01

首頁

尾頁

跳至